Directorul cotidianului „Crai nou”, Dumitru Teodoreescu, a semnat editorialul „Comasare cu Cernăuţiul” în care scrie despre noua Lege a Educaţiei care a fost lecturată pentru prima dată în şedinţa Guvernului care a avut loc săptămâna trecută la Iaşi. O să-mi permit acum să extrag câteva bucăţi de text din articolul domnului Teodorescu: „Sunt în acest proiect câteva propuneri care deja au aprins spiritele. Ne oprim astăzi la ideea de comasare prin fuziune a universităţilor situate la o distanţă mai mică de 150 de kilometri una de alta. Cum distanţa dintre Suceava şi Iaşi este de 144 de kilometri, universitatea noastră se află în situaţia de a se comasa cu cea din Iaşi. (…) În cea mai mare parte a istoriei sale, provincia noastră şi-a învăţat odraslele la Cernăuţi. Iar la vremea când întreaga Bucovină revenea la Ţară, bucovinenii şi-au făcut studiile universitare în proporţie covârşitoare la universitatea cernăuţeană, şi nu la Iaşi. De altfel, din raţiuni nemărturisite deschis vreodată de autorităţile de atunci, învăţământul superior s-a înfiinţat la Suceava în replică a celui din Cernăuţi. (…) După revoluţie, şcoala superioară de la Suceava a explodat pur şi simplu, nefiind nici mai bună, nici mai rea decât universităţi cu tradiţie, care au coborât ameninţător de jos standardele. (…) L-am întrebat pe rectorul Adrian Graur care-i este părerea cu privire la viitorul presupus de dorita comasare. A răspuns că aşteaptă până Europa va face posibilă comasarea cu Universitatea de la Cernăuţi, care e la numai 80 de kilometri de Suceava”.
Parte din Guvernul care, miercuri, la Iaşi, trebuie că a obosit citind noua Lege a Educaţiei, a fost joi, 18 martie, la Suceava. Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, cu aroganţa-i recunoscută, a făcut nişte aroganţe în momentul în care preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a spus că Aeroportul Suceava are nevoie de sprijin financiar pentru a putea fi modernizat. La auzul spuselor domnului Flutur, domnul Berceanu şi-a tras pe faţă zâmbetul de şmecheraş de Craiova care este convins că nu va avea niciodată soarta lui Antonie Solomon, şi-a fixat privirea de absolvent al Facultăţii de Aroganţă pe pereţii traversaţi în goană după publicitate de nişte cai verzi, a zis că aeroportul de la Suceava este foarte aproape de cel de la Iaşi şi a dat de înţeles că, în curând, sucevenii care vor să circule cu avionul vor trebui să se deplaseze până la aeroportul modernizat de la Iaşi. Radu Berceanu mai avea un pic şi-l trimitea pe Gheorghe Flutur să zboare cu avionul pe deasupra altor mese.
Referitor la atitudinea ministrului care n-a făcut mai nimic de câte ori a fost pus în fruntea Ministerului Transporturilor, unul dintre colegii mei din redacţia săptămânalului „Jupânu’” a scris: „Suceava este unul dintre judeţele depozitare de mari valori de patrimoniu naţional şi mondial, este punct strategic sub aspect comercial, economic şi chiar militar, este verigă pe traseul istoric dintre Orient şi Nordul Europei, iar sub aspectul renumelui pe care-l are Bucovina în Europa şi-n lume e departe peste multe dintre zonele ţării. Numai că Berceanu şi Blaga, din dorinţa clară de a palma incompetenţa, au justificat alocările unilaterale de fonduri pe capacitatea competitivă a sucevenilor şi ieşenilor în modernizarea zonelor aeroportuare din cele două judeţe. Suceava şi Iaşiul sunt două exprimări diferite, cu potenţe diferite de dezvoltare şi cu perspective diferite”.
Aşadar, după ce au dovedit că nu-s în stare să văruiască blocurile făcute în timpul regimului Ceauşescu, aroganţii aflaţi, astăzi, la putere în România vor să-şi ia revanşa şi să arate că sunt în stare să desfiinţeze atâtea unităţi de învăţământ şi atâtea aeroporturi câte n-a reuşit regimul Ceauşescu să facă.