Conform unei statistici întocmite de Ministerul Agriculturii, în pieţele din judeţul Suceava se vinde cea mai scumpă carne de pasăre din ţară. Este şi normal, din moment ce găina scumpă şi morcovul tânăr fac ciorba rădăuţeană bună, iar gospodinele de la noi sunt recunoscute pentru ciorbele deosebite pe care le fac.
Autorităţile judeţene ar trebui să profite de acest lucru şi, după modelul „Paşte în Bucovina” şi „Crăciun în Bucovina”, ar putea lansa programul „Ciorbe în Bucovina”. Asta pe partea culinară.
Pe partea economică ar fi vorba despre „Scumpeturi în Bucovina”, iar programul s-ar bucura de un real succes în rândul fiţoşilor care beau şampanie de la 5.000 de euro în sus. Programul acesta ar merge cuplat cu un altul, intitulat „Zbor spre Bucovina” pentru că, după o noapte de beţie în Bamboo, la fix ar merge un zbor cu avionul sau cu elicopterul către o gospodărie din Bucovina unde eşti sigur că vei găsi o ciorbă rădăuţeană scumpă, deci foarte bună, cu care să te dregi.
În pieţele din Suceava nu se găseşte doar cea mai scumpă carne de pasăre din ţară, ci şi ouăle sunt cele mai scumpe. Din această cauză am următoare dilemă: oare ce-o fi fost la început, oul scump sau găina scumpă? În fine. Poate este normal ca ouăle să coste foarte mult fiindcă, trăind într-o zonă încărcată de istorie, în care autorităţile judeţene încurajează păstrarea şi ducerea mai departe a datinilor, tradiţiilor şi obiceiurilor cu programe de genul „Drumul ouălor încondeiate” şi Festivalul Ouălor Încondeiate de la Ciocăneşti, mă gândesc că ouăle de mâncat or fi într-un fel încondeiate. De asta or fi ouăle mai scumpe la Suceava, dar şi pentru că-s făcute de nişte găini sănătoase, mai sănătoase la minte şi la trup decât toate găinile din presă şi decât toţi patronii lor. Ar fi păcat ca autorităţile să nu profite şi de acest lucru, în sensul că, după modelul oului din fibră de sticlă care anul trecut a intrat în Academia Recordurilor ca fiind cel mai mare ou pictat din lume şi care zilele trecute a fost luat din centrul Sucevei şi mutat la Muzeul Satului de lângă Cetatea de Scaun, ar trebui ca şi ouăle de mâncat să fie propuse pentru Academia Recordurilor pentru cele mai mari preţuri din lume.
(16 mar 2010, 12:24:20