Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 mar 2010 - Anul XV, nr. 57 (4348)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Tiberiu AVRAM

Tiberiu AVRAM


Apocalipsa după televiziuni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Îţi vine să te ascunzi în munţi, între ultimii copaci rămaşi netăiaţi, dacă faci greşeala să urmăreşti câteva zile la rând dezbaterile de la principalele posturi naţionale de televiziune. La orice talk show te uiţi, pe Antene sau pe Realitatea, în orice dezbatere de aici se vorbeşte doar despre dezastrul din ţară. Titlurile sunt apocaliptice. Criza va mai ţine ani buni, încă două-trei răsărituri de soare şi ajungem în situaţia Greciei, ţara nu mai are bani, chestii din astea. Câteodată, nu prea des, sunt invitaţi specialişti în economie, în finanţe, care spun lucrurilor pe nume. Ce e bine şi ce e rău. Spun şi ceea ce e bine aşa că, după cum spuneam, nu sunt invitaţi prea des. De fiecare dată, însă, sunt invitaţi politicieni, care nu au nici o treabă cu fenomenul, dar bat din gură. Dacă ţara a pierdut în acea zi un leu, politicienii vă vor spune că leul era de aur masiv, de o valoare inestimabilă. Dacă ţara a câştigat în acea zi un leu (şi, prin absurd, moderatorii vor aduce în discuţie subiectul), aceiaşi politicieni vă vor explica faptul că leul acela e unul amărât, fără nici o valoare.

Eu, personal, nu ştiu dacă acest Guvern este bun sau rău. Lucrurile nu merg prea bine, influenţate şi de criză, aşa că aş înclina să spun că nu e prea bun Guvernul actual. Dar, în situaţia actuală, ar exista altul mai bun? Habar n-am. Pot să-mi dau cu părerea, ca orice microbist. Sau ca orice moderator. Doar atât. Dar, întreb şi eu, ajută cuiva dacă mi-aş da eu cu părerea în fiecare zi în ziar despre cât de prost merg lucrurile în ţară? Foloseşte cuiva? V-aţi simţi mai bine dacă am titra pe prima pagină, o dată la două zile: „Mai îndurăm trei ani de criză” sau „România falimentară”, ori tot felul de lucruri de genul acesta? Nu cred.

Acestea sunt teme, subiecte, care, fără nici o îndoială, trebuie dezbătute. Dar altfel. Nu mă apuc eu acum să dau lecţii deontologilor de la Bucureşti. Sunt prea deştepţi ei pentru noi. Dar hai să ne uităm puţin în curtea unor vecini, niţel mai civilizaţi. Cum ar fi ungurii. Anul trecut puteai număra pe degete emisiunile care tratau criza la posturile tv maghiare. Şi era şi la ei, slavă Domnului. Am un amic de etnie maghiară care urmăreşte, seară de seară, emisiunile posturilor tv din Ungaria. Îmi povestea că, de-a lungul anului trecut, de criză s-a vorbit extrem de rar. Credeţi că erau ziariştii unguri neinformaţi? Credeţi că ziariştilor unguri le-a scăpat printre degete subiectul „criza” şi l-au prins doar ai noştri, care, evident, sunt mult mai deştepţi? Nici vorbă, evident. Doar că ziariştii unguri au mai multă responsabilitate. Nu vorbesc despre situaţia din ţară în termeni apocaliptici. O prezintă, profesionist, cu adevărat profesionist, pe canalele de televiziune cu profil economic. Cu cifre, cu date, dar fără a fi bruiaţi de politicieni şi de interesele lor electorale. În rest, vorbesc, tratează subiecte din viaţa omului, mai puţin vagi decât criza. Efectul? Nu se generează această stare de panică generală de la noi. Oamenii au curaj să mai facă un proiect cu fonduri europene, nerambursabile, au curaj să se gândească la viitor. La noi, nu. Nu vedeţi cum stau toţi românii? Ne e frică să mai mişcăm un deget. Ne e frică să facem un pas în lateral, să ne abatem de la drumul pe care îl bătătorim de ani de zile. Ca nu cumva să nu afecteze criza, să nu fim loviţi de criză.

Nu vreau, Doamne fereşte, să minimalizez efectele acestei crize. Dar nici nu pot să mă împac cu această îndobitocire practicată de deontologii de la Bucureşti. Fizionomia românului este, pe zi ce trece, tot mai obosită, mai plină de griji. Şi cum să nu fie când, seară de seară, formatori de opinie din Capitală îşi transmit mesajele isterice către popor?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Apocalipsa după televiziuni.
 Vizualizări articol: 2487 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.15/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 13 voturi
Apocalipsa după televiziuni4.2513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nu numai despre criza! trimis de
(10 mar 2010, 20:12:14
La cele mai multe dintre televiziunile noastre, nu numai la Antena 3 sau la Realitatea, stirile sunt atat de puternic sunt tusate in negru, incat aproape toate devin apocaliptice, de la ninsorile acestei ierni, la ingramadeala de la deschiderea unui Mall, pana la criza generala din Romania. Am vazut viscole si sosele inzapezite, necirculabile, si in multe alte tari - cu mare avans fata de noi ca dezvoltare - dar nu erau impuscati mediatic, nici Bocii, nici Bercenii lor, am vazut ce inseamna si in SUA deschiderea unui Mall - mai retineti cum se calcau miresele in picioare pentru o promotie? - si asa mai departe. In legatura cu situatia economica si politica actuala, e clar ca, inca, nu e bine, nici nu stiu daca va fi curand, dar de-aici si pana la a nega absolut totul, e o distanta uriasa. Din pacate, la noi este o placere dusa la sublim de a ne nega, de a ne demola, unii pe altii, de asta de 20 de ani ne tot invartim in jurul cozii si nu ne mai gasim azimutul!
2.   Corectura trimis de
(10 mar 2010, 20:25:57
Din graba, in comentariul anterior am strecurat un cuvant in plus: pe randul 2 am scris predicatul "sunt" de 2 ori. Exprimarea ce am dorit s-o fac era: "stirile sunt atat de puternic tusate in negru, incat..."
Revenind la stirile difuzate in media noastra, daca nu dau stiri apocaliptice, atunci furnizorii nostri de stiri si de talk-showuri ne fac cunoscute evenimente de-o vulgaritate extrema si de un grobianism fara nicio limita.
3.   Sa moara capra vecinului trimis de
(11 mar 2010, 14:55:49
Intr-o institutie media privata pe primul plan e ratingul si apoi calitatea continutului (ex. OTV - unde discrepanta e la cote maxime). La o prima vedere ai crede ca o crestere a calitatii duce imediat si la o crestere a ratingului. Ati uitat de apetenta romanului pentru cancanuri. Ratingul descrie cantitatea de telespectatori, nu si calitatea lor. Calitatea este descrisa de studii care intocmesc profilul general al telespectatorilor unui post. Ce te faci daca profilul telespectatorilor este unul OTV-ist? Suferi!
Romanul vrea sa vada la televizor cum cel care o ducea mai bine ca el, brusc o duce rau. Asta inseamna ca el o duce mai bine. Sa moara capra vecinului daca nu e asa.

Televiziunile de stiri, in teorie, se adrseaza unor nise de telespectatori. Dumnezeu le-a pus mana in cap si s-au trezit televiziuni de interes general, asta pentru ca noi, romanii, ne pricepem la toate, mai ales la politica.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei