Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 mar 2010 - Anul XV, nr. 51 (4342)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Tiberiu AVRAM

Tiberiu AVRAM


Ipocrizia politicienilor noştri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ce nu pot să înţeleg eu? De ce politicienii ăştia ai noştri nu au, nici după 20 de ani, un dram de coloană vertebrală? De ce anumite lucruri pe care le fac atunci când sunt la putere nu mai sunt bune atunci când ajung în opoziţie şi le fac ceilalţi, din noua putere? Politicienii ăştia ai noştri sunt de-o ipocrizie incredibilă. Toţi.

La începutul guvernării Năstase, prin 2000, 2001, PSD a schimbat şefii de instituţii. I-a luat de subsuori pe cei numiţi de CDR şi i-a aruncat în latrina istoriei. În locul lor au fost numiţi oamenii PSD. Opoziţia de atunci, PNL şi PD, a sărit ca arsă şi a înfierat cu mânie proletară epurările politice. Liberalii şi democraţii vorbeau atunci de profesionalism, de ignorarea profesionalismului de către guvernanţi. Expresia „clientela politică” începuse să scoată timid capul în lume. Era secondată de o altă expresie, „epurare politică”. Nici nu visau aceste expresii ce carieră vor face în România!

În 2004, Alianţa DA, formată din PNL şi PD (exact fosta opoziţie a precedentei guvernări) câştigă alegerile. Şi, firesc (fără nici o ironie spun „firesc”), începe să-şi instaleze propriii oameni în fruntea instituţiilor descentralizate. Cele două expresii menţionate anterior străbat iar ţara în lung şi-n lat. De data asta, cei care le purtau peste munţi şi văi erau membrii PSD. După mai puţin doi ani de concubinaj, PNL se rupe de PD, iar democraţii trec în opoziţie. Ulterior, din PNL se mai rupe o bucată de partid, care se transformă în PLD şi, mai apoi, prin contopirea cu PD, se naşte PD-L.

Rămaşi singuri pe baricadele guvernării, liberalii începe să facă ordine între şefii instituţiilor descentralizate şi îi trimit la plimbare pe cei de la PD. Evident, se aude iar peste dealuri şi câmpii: „epurare politică” şi „liberalii şi-au numit clientela politică”. Portavocea: PD şi, mai apoi, PD-L.

Şi ajungem şi în 2008,când PD-L câştigă alegerile, la fotografie, în faţa PSD. Urmează alianţa contra naturii, PD-L cu PSD. Partidele bat palma şi îşi pun în fruntea instituţiilor oamenii lor, după cum a negociat fiecare parte pe plan local. Numai că, de data asta, pentru a-i da o formă legală, au modificat prevederile legii şi au organizat nişte concursuri (adevărate parodii, în majoritatea cazurilor). Cine a  purtat, de data asta, printre graniţele ţării cele două expresii deja celebre, „clientela politică” şi „epurare politică”? Liberalii, PNL adică, care vedeau cum oamenii pe care îi puseseseră la şefia instituţiilor cad unul câte unul. Nu trece mult şi PD-L şi PSD rup alianţa. PD-L înlocuieşte pesediştii din fruntea instituţiilor. Cine spune, de data asta, că au loc epurări politice şi că PD-L îşi impune clientela politică? Evident, PSD. Susţinut şi de PNL. Iar în aceste zile, scandalul epurărilor politice a ajuns şi în Parlament, unde membrii PSD şi PNL au părăsit sala atunci când s-a luat în discuţie modificarea statutului funcţionarului public.

Am spus-o şi o repet: consider că orice guvernare care vine la putere în România trebuie să-şi pună oamenii în fruntea instituţiilor descentralizate. Nu văd cum un pesedist sau un liberal ar face politica democrat-liberalilor. Sau cum un democrat-liberal ar face politica pesediştilor. Teoretic, se poate. Doar că la noi este prea multă patimă în politică, prea multă încrâncenare şi s-ar ajunge să saboteze şefii instituţiilor politica guvernului condus de partidul advers.

Ideal ar fi ceea ce a cerut, pe rând, din opoziţie, accentuez, doar din opoziţie, fiecare partid: păstrarea profesioniştilor. Dar cum putem stabili care sunt cei mai buni profesionişti? Concursurile se dau la ministere, unde miniştrii sunt numiţi politic. Cine credeţi voi că va câştiga?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ipocrizia politicienilor noştri.
 Vizualizări articol: 2395 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.13/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.1 din 8 voturi
Ipocrizia politicienilor noştri4.158

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   NU! Nu e normal trimis de
( 3 mar 2010, 14:04:34
Nu e normal ca partidul aflat la putere sa-si rasplateasca membrii cu functii in institutii. De multe ori beneficiarii acestor functii sunt adevarate dezastre pentru institutiile pe care le conduc. Acest obicei vine din dorinta partidelor de a-si subordona statul, de a dispune, dincolo de mecanismele institutionale, de o structura paralela si abuziva de control asupra institutiilor. Aparatul birocratic al statului functioneaza dupa prevederi legale foarte precise, iar un sef al unei institutii descentralizate va trebui sa aplice legea asa cum este ea, indiferent de orientarile si viziunile lui politice/doctrinare. Pentru tara noastra suna mai mult a teorie. Cand Legislativul va face legi si va renunta la "asfaltarile" din colegii, Executivul nu va mai face legi si va administra tara, cand Justitia nu va mai trage cu ochiul la Politic(!), poate vom avea si noi functionari de cariera, oameni capabili si fara basca politica.
Si-am trait fericiti pana la adanci batraneti.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei