Dacă şase câini omoară un om, singurii care vor da din gură sunt ziariştii ăştia păcătoşi. Nu o să vedeţi nici o reacţie publică de la vreo asociaţie de protecţie a animalelor. Aşa s-a întâmplat şi în cazul bărbatului de 71 de ani, Gheorghe Roman, din Rotunda, care pe 2 ianuarie a fost sfâşiat şi omorât de cel puţin şase câini care păzeau un iaz. Dacă, prin absurd, Gheorghe Roman, în încercarea de a scăpa cu viaţă, i-ar fi omorât pe cei şase câini, asociaţiile de protecţie a animalelor ar fi sărit isterizate. Ar fi reclamat la toate organismele locale, naţionale, internaţionale şi extraterestre. Toţi ar fi aflat despre „Masacrul de la Rotunda”, despre o „ucidere în masă a unor nevinovate partupede”, ba chiar s-ar fi vorbit despre un adevărat pogrom. Asta, dacă, repet, Gheorghe Roman ar fi omorât câinii. Nu s-a întâmplat aşa. A murit el, aşa că cei de la asociaţiile de protecţie a animalelor au rămas indiferenţi. Din punctul lor de vedere e normal, doar a murit un om, nu un câine. O singură asociaţie, „Pro Anima”, ne-a contactat pentru a lua legătura cu stăpânul câinilor şi pentru a-l convinge să îi dea animalele. A luat trei dintre câini şi acum aşteaptă doritori să adopte patrupedele.
Într-o ţară de prin preajmă, numită Germania, există o lege care spune că dacă un câine răneşte grav un om, atunci animalul este ucis. I se administrează o injecţie letală şi periculosul animal îşi încheie socotelile cu lumea. Nici proprietarul câinelui nu scapă, el fiind condamnat la ceva ani de închisoare. Legea privind regimul de deţinere al câinilor este în Germania aproximativ la fel ca la noi. Cu această singură diferenţă. Câinele periculos, care răneşte grav pe cineva, este omorât. Dacă această prevedere ar fi existat şi în legea românească, atunci Gheorghe Roman ar fi trăit şi astăzi. Şi asta pentru că aceleaşi javre au mai atacat anul trecut, în septembrie, o avocată, care a reuşit să scape ca prin minune. A stat, totuşi, două săptămâni în spital şi a avut nevoie de peste 50 de zile de îngrijiri medicale.
În aceste zile, proprietarul câinilor ucigaşi, Onorel Apetrechioaie, va fi trimis în judecată. Riscă între doi şi şapte ani de închisoare. Probabil, în cel mai rău caz pentru el, va fi condamnat cu suspendare. Iar câinii pot să-şi vadă în continuare de atacat, sfârtecat şi, din când în când, de omorât oameni.
Sunt curios să văd dacă cineva din vreo asociaţie de protecţie a animalelor va face demersuri pentru a amenda legea privind regimul de deţinere a câinilor. Dacă va avea gramul de umanitate să încerce să introducă în lege un paragraf prin care câinii care rănesc grav oamenii ( vor defini ei ce înseamnă grav, de la trei copci în sus, să zicem, de la zece zile de spitalizare în sus etc) să fie eutanasiaţi. Evident că cel mai simplu pentru un astfel de demers este apelarea la un parlamentar, care să iniţieze un proiect de lege.
Dacă se vor întâmpla toate acestea, promit că voi promova pe toate căile şi cu orice ocazie respectiva asociaţie de protecţie a animalelor. Dar tare sunt convins că nu voi avea ce să promovez....
(27 ian 2010, 18:19:04