Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 21 ian 2010 - Anul XV, nr. 16 (4307)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Tiberiu AVRAM

Tiberiu AVRAM


Ce putem învăţa din drama Gabrielei Cetin

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Am scris despre sute de crime în perioada în care lucram ca ziarist de teren. Am văzut şi am scris despre o mulţime de oameni sau întâmplări care îţi dădeau fiori. Nimic din toate acestea nu m-a marcat, însă, atât de puternic ca drama familiei Cetin. O femeie, Gabriela Cetin, care îşi duce dimineaţă fetele la şcoală, respectiv grădiniţă. O mamă exemplară, iubitoare, admirată şi apreciată de toţi cunoscuţii. Şi aceeaşi mamă îşi aduce la amiază fetiţele acasă (îngerii ei, cum i-a numit) şi după câteva ore le omoară cu o cruzime de neimaginat.
M-a afectat această întâmplare, atât pe mine, cât şi pe colegii mei. Şi asta deşi ziariştii devin, cu timpul, tot mai imuni la diversele drame pe care sunt nevoiţi să le consemneze. Dar aici şochează transformarea femeii, în doar câteva ore, din mamă iubitoare în criminală sadică. O transformare pe care, astăzi, nu o mai poate explica nici un medic. Doar Dumnezeu ştie ce s-a întâmplat acolo şi, mai ales, de ce. Putem noi rămâne cu ceva din această cumplită dramă? Putem.
La începuturile meseriei mele de ziarist, acum aproape 20 de ani, eram student în Iaşi şi am făcut nişte materiale la Spitalul Socola. Stabilisem, la prima vizită pe care o făcusem, o întâlnire cu unul dintre medicii de acolo. Am ajuns cu aproape o oră mai devreme. Vroiam să studiez oamenii şi locurile. Eram tânăr, naiv şi ignorant. Pentru mine, atunci, cei internaţi într-un spital de psihiatrie erau „nebunii”. Mi-i închipuiam alergând tot timpul, bezmetici, dând din mâini, ţipând şi sărind la oricine le iese în cale. M-am aşezat pe o bancă aproape de trei oameni îmbrăcaţi în pijamale. Riscant, îmi spuneam atunci. Îi priveam discret. Erau „Nebunii”. Nu alergau, nu ţipau.
La unul dintre ei a venit la un moment dat un tânăr, băiatul lui, probabil. Au stat de vorbă câteva minute, apoi băiatul a scos dintr-o plasă câteva cărţi. Literele enorme de pe două dintre cărţi mi-au permis să citesc autorii: Cioran şi Eliade. Nu mai înţelegeam nimic. Nebunii care trebuiau să alerge ca bezmeticii citeau Eliade şi Cioran. Doctorul cu care îmi dădusem întâlnire m-a lămurit apoi. Am aflat că oricine putea ajunge acolo. Unul dintre pacienţi, un intelectual, se împiedicase pe stradă şi se lovise la cap. După o scurtă perioadă de timp au început să apară nu mai ştiu ce fel de afecţiuni psihice. Şi doar se împiedicase…
Am plecat ruşinat de ceea ce gândeam eu despre acei oameni. Şi am învăţat atunci că distanţa între un om normal psihic şi un bolnav psihic este extrem de mică. Uneori un singur pas. O mică neatenţie.
Gabriela Cetin şi-a omorât fetiţele din cauza unei afecţiuni psihice. Ce fel de afecţiune, ce a generat-o, nu va şti nimeni. Ştim, însă, că şi în cazul ei, distanţa între normalitate şi această demenţă a fost extrem de scurtă, iar trecerea s-a făcut extrem de rapid.
Din drama familiei Cetin trebuie să învăţăm că bucuria de a preţui ceea ce ai este sau ar trebui să fie enormă. Că altele sunt adevăratele drame şi nu faptul că nu a câştigat în alegeri candidatul preferat, ori că te-ai certat cu un coleg sau te-a supărat iubita sau iubitul.
Dacă am avea înţelepciunea să învăţăm din dramele altora, atunci poate am fi cu toţii un pic mai buni. Şi am putea trăi, am putea încăpea toţi, fără nici o problemă, în această lume.
Acum 12 ani am făcut un reportaj cu un om care trăia, atunci, de 48 de ani, întins pe burtă. Nu putea sta decât în acea poziţie şi nu-şi putea mişca decât degetele de la mâini şi gâtul. Crâncen. Dar ştiţi ce mi-a spus acel om? „Eu mă bucur că văd şi aud. Dar am cunoscut un orb care nu ştia ce culoare are lanul de grâu, care n-a văzut niciodată un răsărit de soare, nu a văzut niciodată apusul sau cerul înstelat. Apoi, am probat şi eu, aşa, să stau cu ochii închişi. După aceea am constatat, atunci când mă spălam în urechi, cum este să nu auzi. Parcă aş fi mort de 100 de ani. Eu văd, aud şi îi mulţumesc lui Dumnezeu că mi-a lăsat toate acestea, m-a lăsat să văd şi să aud. La durerea şi boala pe care o am, aş fi putut să rămân şi fără vedere şi fără auz. Atunci, viaţa mi s-ar fi scurtat de două ori”.
Cuvintele acelui om nu fac altceva decât să ne demonstreze cât de mult trebuie preţuită viaţa. Şi tot ceea ce avem, cu bune, cu rele, cu supărările mărunte faţă de adevăratele drame ale vieţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ce putem învăţa din drama Gabrielei Cetin.
 Vizualizări articol: 2389 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.71/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 45 voturi
Ce putem învăţa din drama Gabrielei Cetin4.7545

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Jos palaria trimis de
(21 ian 2010, 12:45:34
frumos si adevarat! Doamne Ajuta!
2.   Xxx trimis de
(22 ian 2010, 15:52:49
Da Domnule Tiberiu....asta e realitatea,de aceia trebuie sa-i multumim lui Dumnezeu ,zi si noapte pentru -ca avem mintea lucida si sanatoasa!

Dumnezeu sa aiba mila de toti !

Cita durere si tristetze oameni buni!!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei