Unul dintre marile câştiguri ale democraţiei este că poţi vorbi liber. Poţi înjura pe cine vrei, de la şeful de scară până la, mai ales, preşedintele ţării. Iar apoi, mergi la vot. Şi democraţia asta îţi dă dreptul să votezi cu cine ai chef, fără a-ţi fi ruşine sau frică după aceea. Democraţia îţi permite să-ţi exprimi liber votul şi nimeni să nu-ţi ceară socoteală pentru asta. Nimeni să nu te întrebe: de ce ai votat aşa, mă?
Din păcate, însă, în România de astăzi, democraţia e doar pentru unii. Am mai spus-o şi mă repet: sunt convins că cei mai mulţi dintre români îşi doreau o schimbare la alegerile prezidenţiale. Dar sunt la fel de convins că tocmai înverşunarea concertată anti – Băsescu i-a făcut pe mulţi dintre români să-l voteze pe candidatul PD-L, pentru că este o caracteristică a fiinţei umane de a lua apărarea celui care este atacat din toate părţile.
Trebuie să fac o precizare, pentru a elimina orice comentarii legate de aceste rânduri. În timpul campaniei electorale, Monitorul de Suceava a fost singura instituţie mass-media locală care a prezentat toate declaraţiile liderilor PD-L, PSD şi PNL, dar şi luările de poziţie ale reprezentanţilor unor partide de „buzunar”. Din acest motiv, îmi permit să fiu moralist. Datorită abordării pe care Monitorul a avut-o în campania electorală, îmi permit să trag concluzii fără a putea fi acuzat de ipocrizie sau părtinire.
Tot în timpul campaniei electorale, majoritatea posturilor naţionale de televiziune erau anti -Băsescu. Era şi este dreptul lor de a avea o opinie, a susţine pe cineva. Dar nu am înţeles de ce, la aceste posturi, în special la Antene, erau desconsideraţi şi ridiculizaţi cei de la B1 TV, care aveau o altă opinie, pro Băsescu. Cei de la B1 TV nu sunt şi ei parte a acestei democraţii? În SUA, în timpul campaniilor electorale, există ziare care îşi scriu pe frontispiciu candidatul pe care îl susţin. Pe care îl susţin, dar respectând legea, nu ca la noi. Pentru că, la noi, în ziua alegerilor, Antena 3 a „scăpat” pe post câteva secunde exit – poll – ul în care arăta că Mircea Geoană conduce, iar Antena 1 a făcut o campanie anti-Băsescu, sfidătoare, timp de câteva ore. Repet, în ziua votului, când legea interzice categoric astfel de apucături.
Şi ştiţi ce a fost culmea? Tot Antenele au sărit apoi pe B1 TV, pentru că a difuzat declaraţia lui Băsescu cu vreo patru minute înainte de ora 21:00. Deci, democraţia e doar pentru Antene. Numai acolo se poate susţine pe faţă un candidat. Alţii nu au voie. Şi de-ar fi doar asta... După ce rezultatele parţiale de la BEC arătau că Băsescu este câştigător, realizatori de emisiuni de la Antene, în frunte cu eternul Mircea Badea, aveau o atitudine de parcă le-ar fi venit să-i mănânce, să-i expulzeze dacă ar fi putut, pe cei care au votat cu Băsescu. Acelaşi Mircea Badea spunea mai apoi că nu mai are texte cu jumătate din electoratul din România, adică cu cei care au votat pentru Băsescu, iar Mugur Ciuvică îi cataloga drept „fraieri” pe românii din diaspora care au votat cu candidatul PD-L.
În campania electorală înţelegeam aceste atacuri. Acum nu le înţeleg. De ce să critici nişte oameni (şi e vorba despre peste 5 milioane) doar pentru că nu au avut aceeaşi părere cu tine? De ce să jigneşti nişte oameni care şi-au exercitat un drept constituţional, aşa cum au crezut ei de cuviinţă? Aşa cum le dă dreptul democraţia asta a noastră, aşa păcătoasă cum e ea.
Şi nu e vorba aici de Traian Băsescu sau Mircea Geoană. Aş fi scris „candidatul x” în loc de Traian Băsescu, dar, probabil nu s-ar fi înţeles nimic. Aici e vorba despre faptul că democraţia românească e doar pentru unii. Numai anumite persoane au voie să gândească, să exprime păreri, să formuleze adevăruri. Cine e de altă părere este ori corupt, ori prost. Dacă cineva gândeşte altfel, categoric ceva nu este în regulă cu el, nu înţelege lumea în care trăieşte.
(12 dec 2009, 15:34:45
Atacurile la persoane sunt din ce in ce mai frecvente in mass media romaneasca si dovedesc lipsa de educatie a celor ce recurg la ele. Parerile se pot combate si civilizat.
La noi exista notiunea de "democratie romaneasca" si nu de "democratie" intrucat am reusit (ca popor) sa particularizam, intre granitele acestei tari, conceptul democratic. Romaniei ii lipsesc fundamentele democratice. Va rog sa cititi despre democratie, despre cum trebuie pusa in aplicare, care sunt fundamentele acesteia si apoi sa reflectati asupra cotidianului romanesc dar in primul rand asupra dvs. (asta pentru ca schimbarea vine din noi si nu de la vreo organizatie/cei aflati la putere/mass media).