Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 nov 2009 - Anul XIV, nr. 279 (4265)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


De ce avem nevoie de Mircea Geoană

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Încheiem, scria un comentator, un „cincinal negru”. Este vorba de anii convulsivi în care Traian Băsescu s-a aflat, ales cu speranţe şi entuziasm, în fotoliul de la Cotroceni.
Nu mă număr printre votanţii săi, dar asta nu înseamnă că trăiesc cu mai puţină apăsare eşecul ţării mele într-o perioadă de care se legau uriaşe speranţe. Admiterea noastră în clubul select al Uniunii Europene ar fi trebuit să însemne prefaceri fundamentale în fiinţa acestei naţii.
Nu numai că n-a fost aşa, nu numai că în plan extern aproape că nu ne mai vedem, nu numai că degringolada a înlocuit echilibrul, iar lozinca „Să trăiţi bine!” a fost măturată de realitatea dureroasă de a trăi mai prost, dar ne aflăm în cea mai de jos poziţie la toate capitolele demnităţii de ţară.
Marele luptător cu corupţia a devenit, din păcate, protectorul cel mai eficient al „sistemului ticăloşit” pe care îl incrimina acum cinci ani. Ţepele din Piaţa Victoriei, simbolice, desigur, n-au înspăimântat fundul nimănui, iar mafioţii de ieri sunt pionierii lăudaţi şi ridicaţi în grad de azi. Fireşte, în acele ţepe ar trebui să stea alte persoane, alţi oligarhi, alţi profitori ai banului public. Milionari din PD au devenit azi, având un spate asigurat, multimilionari ai unicului partid care guvernează, PD-L, chiar dacă a fost dat jos de Parlament, care organizează şi dirijează alegerile, care împarte preferenţial darurile şi pomenile.
Ceea ce este însă cu adevărat tragic este că România a fost îndatorată peste puterea ei de a suporta o asemenea povară. Datoria externă a ţării se situează în jurul cifrei de 80 miliarde euro, sumă enormă, sumă care va înhăma la plăţi de care nu sunt vinovate generaţiile următoare. Numai în acest an, notează un analist economic, au fost tocate sume de 30 miliarde euro, din care doar o treime îşi găsesc justificarea în documente. Celelalte miliarde s-au evaporat. Nu s-au făcut fabrici, n-au fost create noi locuri de muncă, ci doar şomaj, n-au apărut hidrocentrale care să producă electricitate mai ieftină pentru popor. Cureaua lată a autostrăzilor nu încinge trupul traversat de poteci şi drumuri cu noroi al ţării.
În vremea lui Ceauşescu, o datorie mult mai mică, plătită greu într-un sfert de veac, s-a soldat cu câte ceva, între care nişte cenuşii cartiere de blocuri. Dacă n-ar fi existat însă aceste „bloace” dizgraţioase, mulţi ar fi dormit astăzi sub poduri.
Cine va răspunde pentru uriaşa risipă de bani şi pentru legarea la stâlpul datornicilor a acestui popor? Din discursurile ecumenice ale candidatului Băsescu absentează orice referire la acest subiect. Poporul este asmuţit asupra mogulilor, parlamentarilor, ziariştilor care cutează să rostească adevărul despre acest „cincinal negru”.
Nu mă sfiiesc să spun acum c-am votat în primul tur cu Crin Antonescu. Nu mă sfiiesc să spun că îl voi vota acum pe Mircea Geoană. Parteneriatul celor doi, la care se asociază propunerea unui executiv condus de neamţul Iohannis, mă face să cred că opţiunea Mircea Geoană la Cotroceni este cea mai bună pentru următorii ani ai României.
Parlamentul trebuie să redevină parlament, adică instituţia fundamentală a democraţiei într-un stat normal. Instituţiile, mari şi mici, trebuie lăsate să funcţioneze liber şi în spiritul legii. Şedinţele de Guvern nu mai trebuie să se desfăşoare la Cireşica.
L-am cunoscut pe Geoană la Washington când era, în vremea mandatului lui Emil Constantinescu, ambasador al României în cea mai mare democraţie şi economie a lumii. M-a impresionat prin dinamismul lui şi puterea de a accede rapid la contacte eficiente în lumea politică americană de rang înalt. Ştiu ambasadori care moţăie în birourile lor pe toată durata unui mandat. Experienţa americană a lui Geoană, la care se adaugă cea de ministru de externe în Guvernul Năstase, îl recomandă pentru acoperirea celei mai importante însărcinări din fişa de post a preşedintelui republicii. La întoarcerea de la Washington îmi amintesc că am scris un articol pozitiv despre Geoană. Ca ministru l-am ciomăgit nu o dată, pentru că presa n-are voie să laude puterea. Asta nu mă împiedică să spun azi că Geoană este soluţia pentru închiderea „cincinalului negru” şi trecerea acestei perioade în pasivul îndurătoarei noastre istorii.
Tripleta Antonescu-Geoană-Johannis arată lumii şi românilor că epoca politicienilor de bodegă a apus şi ne putem arăta ca oameni cu mintea bine mobilată, educaţi şi eleganţi în gestica politică pusă în slujba ţării.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De ce avem nevoie de Mircea Geoană.
 Vizualizări articol: 2274 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 20 voturi
De ce avem nevoie de Mircea Geoană4.0520

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Bravo trimis de
(27 nov 2009, 15:38:40
mai bine te scarpinai undeva cu manutele alea decat sa aduci osanale. dar e mai usor sa pupi decat sa scarpini.
2.   TOMTOM, atat poti? trimis de
(27 nov 2009, 20:39:23
O opinie a unui ziarist remarcabil, chiar si opinia merita atentie pentru modul cum este argumentata, primeste o asemenea replica!!! Chiar numai atata poti TOMTOM? Asta este cel mai inalt nivel de cultura si educatie pe care-l ai? Un spatiu public de dezbatere si schimb de pareri este transformat de tine in latrina si esti mandru de asta???
3.   ... trimis de
(28 nov 2009, 14:09:41
chiar daca nu sunt un fan al PSD-ului, voi fi in consimtamant cu domnul Avramescu.in 2004 am votat cu speranta ca voi reusi sa imi fac un viitor in tara asta.dupa 5 ani sunt mai demoralizat decat inainte.macar inainte reuseam sa imi gasesc ceva de munca,acum stau si trimit CV-uri peste tot si nici un raspuns.paradoxal,am ramas unul din optimisti.inca mai cred ca voi reusi sa fac ceva in tara asta.si nu ma refer la "combinatii" si alte lucruri de genul.de aceea cred ca "tripleta" sus mentionata ar fi solutia pentru Romania si pentru noi,romanii.solutia pe termen scurt,dar si primul pas pentru viitorul mai indepartat
3.1  RE: ... trimis de
(28 nov 2009, 20:52:04
Esti doar o alta victima a crizei financiare... nu trebuie sa dam vina pe Basescu. daca era PSD si ne furau de nu mai aveau aer, era si mai rau...
4.   Ma lipsesc trimis de
(28 nov 2009, 20:58:07
Ma lipsesc de Mircea Geoana, la fel cum ma lipsesc de Ion Iliescu. Nu le pot uita gafele majore.

Nu pot uita cum a furat Iliescu revolutia si apoi era el mare Salvator al Natiunii

Nu pot uita cum Iliescu a chemat minerii sa se lupte cu studentii in Piata Universitatii si i-a indemnat la ura.

Nu pot uita cum s-au nascult celebrii patroni locali PSD.

Nu pot uita cum impart pesedistii tara.

Nu pot uita cum PSD l-au calomniat pe Basescu, trucand un filmulet

Nu pot uita cum MIRCEA GEOANA A RUPT IN BATAIE UN COPIL IN 2004, copil al familiei pe care Clanul Geoana incerca sa o dea afara din casa si sa le-o ia.

EU NU VREAU SA PIERD DIN NOU! Cum am pierdut de fiecare data cand s-au intamplat cele mai sus mentionate
4.1  RE: Ma lipsesc trimis de
(28 nov 2009, 20:59:28
ai vrut sa spui "baroni locali", neatentule.

Intr-adevar, ce spui tu ne-a marcat pe noi ca romani. Nu avem nevoie de asa ceva din nou!
4.2  RE: Ma lipsesc trimis de
(29 nov 2009, 09:54:39
si,bineinteles, 1994, nu 2004
5.   Sa traiti bine trimis de
(29 nov 2009, 17:46:20
Dragi pedelei, la singurul neuron pe care il aveti, nu ma indoiesc ca veti vota cu cine trebuie.

Nu uitati stampila trebuie pusa de doua ori pe buletinul de vot, altfel nu este valid!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei