Firmele astea de construcţie care-şi fac veacul pe drumurile din municipiul Suceava seamănă pe undeva cu greierele din fabulă. Toată vara au muncit în doru’ lelii, iar acum, când a dat frigul, sar ca disperaţii să astupe, să niveleze şi să toarne un strat de ciment cu care au impresia, sau vor să lase impresia că au făcut drumul circulabil.
În mod normal ar trebui să spunem că nu e treaba noastră cum îşi organizează ei munca, atâta timp cât predau lucrările la termen. Numai că, nimic neobişnuit, lucrările, indiferent care or fi ele, nu prea s-au încadrat în termene. Astfel încât, ca şi contribuabili, putem vorbi, putem spune ce vedem.
Şi ce vedem? Că peste o fâşie de doi – trei metri lăţime ce traversează un sens de mers este turnat cimentul de care vorbeam în orele cu cel mai intens trafic. Se opreşte circulaţia pe sensul respectiv, şoferii sunt puşi să ocolească, iar cozile devin kilometrice. Şi băieţii din echipa lui Dorel toarnă tacticos cimentul. Am avut parte de astfel de dovezi de hărnicie şi de inteligentă organizare a muncii în mai toate zilele săptămânii trecute. De fapt, băieţii chiar şi-au organizat inteligent munca. Că au blocat traficul, că au iritat sute de oameni, nu are legătură cu munca lor. Nu e treaba lor, nu le pasă.
Ce nu înţeleg eu este de ce nu se pot face aceste lucrări seara sau, de ce nu, chiar noaptea. Ar lucra şi ei mai în linişte şi nu ar mai enerva pe nimeni. Şi ar putea să-şi respecte contractele, care prevăd termene clare de predare a lucrărilor, dar şi penalităţi severe pentru abateri.
Şi, mai mult, nu ar lucra duminicile. Mi se pare aproape o blasfemie să lucrezi duminica, într-o ţară cu o religie majoritară creştin ortodoxă şi, mai ales, într-o zonă ca aceasta, a noastră, unde credinţa oamenilor este extrem de puternică. Dar ăştia, nu şi nu. Nu le mai ajung duminicile. În sfintele sărbători, că-i Sf. Ilie, că-i Sf. Parascheva, că-i Sf. Dumitru, dau la lopată de parcă ar fi la ocnă şi i-ar mâna cineva cu biciul din spate. Ştiu că toate firmele serioase de construcţii din Suceava nu lucrează într-o zi de sărbătoare. Dar ăstora (am mai vorbit despre ei, sunt cei pentru care weekendul începe miercuri seara) nu le pasă. De obicei, când intri în casa unui om, respecţi regulile casei. Când mergi într-o altă zonă a ţării sau a lumii, trebuie să respecţi regulile locului. Ăştia de ce n-o fac? De ce ne sfidează?
(28 oct 2009, 16:26:17