Moment poetic. „Dragoş-vodă cel bătrân”, de Mihai Eminescu: „Dragoş-vodă cel bătrân/ Pe Moldova e stăpân,/ Şi domnind cu toată slava/ Şade-n scaun la Suceava,/ La Suceava lăudată,/ Cu ziduri înconjurată,/ Zid de piatră nalt şi gros,/ Că pe el merg cinci pe jos/ Şi au loc cu de prisos;/ Că merg trei călări alături/ Şi mai au loc pe de lături/ Caii mândri să şi-i joace”. Momentul poetic s-a încheiat.
Ce înţeleg eu din versurile lui Mihai Eminescu este că zidurile Cetăţii de Scaun sunt atât de late încât este loc pentru cinci oameni pe jos, trei oameni călări şi vreo câţiva cai cu chef de dans. Acum pricep de ce drumurile din Suceava sunt atât de strâmte: înaintaşii noştri se plimbau în voie pe zidurile cetăţii şi de aceea nu şi-au mai bătut capul să facă şi drumuri late.
De aceea, pe strada Dragoş Vodă din chiar centrul municipiului Suceava nu încap doi oameni unul lângă altul, ca să nu mai vorbim de două maşini. Strada Dragoş Vodă arată la fel ca la prima atestare documentară a Sucevei, cu diferenţa că la vremea respectivă pe drum era mai mult pietriş decât este în ziua de astăzi. Un taximetrist (Doru) mi-a spus că strada Dragoş Vodă e o stradă tare chinuită. Mi-a plăcut atât de mult expresia, încât am zis să scriu un comentariu pe această temă şi iată că o fac.
Strada Dragoş Vodă pare un poligon de încercare pentru toţi elevii de la profesională care învaţă să schimbe ţevi şi pentru toţi ruralii care şi-au făcut casă la oraş, dar care încă nu s-au obişnuit cu statutul de orăşean şi, de aceea, nu înţeleg că trebuie să lase curat la locul de muncă, adică trebuie să repare drumul după ce-l găuresc pentru a-şi „trage” reţelele de utilităţi.
Ca Dragoş Vodă mai sunt multe străzi chinuite în Suceava. Unele dintre acestea poartă numele unor voievozi. Pentru a nu întina memoria înaintaşilor noştri, ar trebui ca străzile chinuite să primească alte denumiri. Acestea pot să se cheme „Strivita”, „Bătuta”, „Găurita”, Ciuruita”, „Distrusa”, „Lovita” sau „Tăvălita”.
Totuşi, dacă autorităţile ţin neapărat să boteze străzile cu numele unor personaje istorice, le sugerez numele unor oameni care cu adevărat au fost chinuiţi: Horea, Cloşca şi Crişan. Pentru că străzile chinuite sunt multe, numele celor trei capi ai răscoalei din 1784 nu vor trebui să stea la un loc, ci vor trebui despărţite astfel încât să avem strada Horea, strada Cloşca şi strada Crişan, dar şi străzile Horea 1, 2, 3....n, Cloşca 1,2, 3...n, şi Crişan 1,2, 3...n+1.
(20 oct 2009, 12:40:13