Nu mă încântă, evident, ideea de grevă generală şi cred că nu sunt încântaţi nici cei care recurg la această formă radicală de protest. Dar, dacă aşa au hotărât liderii de sindicat, aşa să fie – grevă generală. Despre liderii de sindicat, guvernanţii, oricare ar fi ei, ţi-ar spune că sunt un rău necesar. Că bat cu pumnul în masă, că doar ridică vocea, liderii de sindicat, având puterea pe care le-o dau sutele sau miile de oameni pe care îi au în spate, sunt mult mai mult decât un rău necesar. Liderii de sindicat sunt, consider eu, un factor de echilibru, o garanţie a faptului că drepturile salariaţilor nu sunt încălcate, o certitudine pentru existenţa unor condiţii umane de muncă. Liderii de sindicat sunt cei care se expun în faţa şefilor, dar pot deveni şi ţinta nemulţumirii salariaţilor, care nu sunt încântaţi de beneficiile suplimentare obţinute sau, după caz, neobţinute. Cel puţin în teorie.
Marile mişcări sindicale consemnate de istorie de-a lungul anilor au avut un numitor comun: unitatea. Pe unitate s-a mizat şi la greva generală de luni, 5 octombrie. Se vorbea despre o Românie paralizată, se anunţase că salariaţii din toate instituţiile statului vor fi în grevă.
În multe judeţe din ţară chiar aşa s-a întâmplat. Nu şi la Suceava. La noi, putem număra pe degetele de la o mână câte instituţii au fost în grevă. Excepţie fac cei din învăţământ, care şi-au dovedit unitatea dar şi maturitatea, prin asigurarea serviciului în grădiniţe şi în şcolile speciale. În rest, s-a muncit ca într-o zi normală.
Vreau să fiu bine înţeles. Ca cetăţean, ca şi contribuabil, nu mă încântă deloc grevele din instituţiile statului. Dar nu pot să nu observ faptul că ori de câte ori sunt greve la nivel naţional, în diverse instituţii ale statului, la Suceava e linişte. Opresc lucrul funcţionarii în diverse judeţe? La Suceava, în cel mai bun caz, funcţionarii din domeniul respectiv îşi pun nişte banderole albe pe mână şi transmit un comunicat în care se dau de ceasul morţii de grija lor pentru cetăţean, grijă care îi împiedică să oprească lucrul. Aiurea!
Cei mai mulţi dintre sindicaliştii suceveni nu sunt decât nişte anexe ale conducerii. Să îndemne oamenii la grevă, înseamnă să-şi supere şefii. Ori unii dintre liderii de sindicat sunt puşi în funcţie chiar cu binecuvântarea şefilor. Sau chiar la recomandarea lor. La ora actuală, în marea majoritate a instituţiilor statului din judeţ, liderii de sindicat sunt doar elemente de decor, care există pentru că aşa cere democraţia. În rest, scopul şi rolul lor este acela de spărgători de grevă.
( 7 oct 2009, 17:50:34