Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 9 sep 2009 - Anul XIV, nr. 211 (4197)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Tiberiu AVRAM

Tiberiu AVRAM


Tu ai putea fi judecător?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Acum un an sau doi am scris un material în care, într-o anumită chestiune, luam partea judecătorilor. Un amic cu care m-am întâlnit pe stradă m-a întrebat, pe un ton foarte serios, dacă am vreun „proces mai nasol”, De fapt, nu era o întrebare. Era chiar o afirmaţie, ceva la modul: „ai vreun proces mai nasol de-ai scris aşa”. Nu aveam nici un „proces mai nasol”, lucru pe care i l-am comunicat şi amicului neîncrezător. Şi care, de-a dreptul iritat, m-a luat la rost: „Şi atunci de ce ai scris aşa despre bandiţii ăştia? De ce i-ai lăudat?”. „Bandiţii”, v-aţi dat seama, erau judecătorii. Şi încă sunt, pentru mulţi români.
Am spus de multe ori că e grea această meserie, de judecător. După un proces, oricât de corect ar fi, e clar că pentru una dintre părţi judecătorul este bandit, că a luat şpagă de la cealaltă parte, că a dat sentinţa mânat de un anume interes.
Imaginea justiţiei româneşti este proastă şi va mai fi multă vreme aşa. Există judecători care nu au nici o treabă cu meseria, există judecători care, cu adevărat, judecă după cât de gros e plicul sau cât de mare e interesul. Nu sunt mulţi, dar suficienţi cât să creeze o astfel de imagine. Dar sunt şi judecători oneşti, marea majoritate, judecători care vor să-şi facă meseria corect. Şi şi-o fac. Asta este convingerea mea despre justiţia română.
Cu toate acestea, am fost, iniţial, iritat de acţiunile de protest ale judecătorilor. Mai ales când ei şi-au manifestat nemulţumirea faţă de anunţata anulare a unui spor de nu ştiu cât la sută, un spor care era legat de stres, sau ceva de genul acesta.
Am văzut, însă, zilele trecute, în ziarul „Cotidianul”, o excelentă campanie, intitulată „Solidari cu judecătorii”. Dincolo de argumentele pro sau contra judecători, am fost impresionat de o secţiune a acestei campanii, în care judecătorii povestesc cele mai grele cazuri pe care le-au avut. Şi când spun grele nu măr refer la nu ştiu ce cazuri extrem de complexe, ci la acelea în care decizia a fost extrem de greu de luat. Am încercat atunci să mă pun în locul unui judecător. Cum ar fi dacă ar trebui să iau o decizie, în cazul unui presupus infractor, spre exemplu, dar la care probele de la dosar sunt fragile, iar orice decizie aş lua ar fi acoperită de lege. Îl las liber, dar dacă mâine dă în cap la altcineva? Îl arestez, dar dacă, totuşi, e nevinovat? Cum aş fi sigur, în cazul unui proces de custodie, că părintele căruia eu, ca judecător, îi încredinţez copilul, este cel mai bun? E în joc soarta unui copil, viitorul lui, care stă în mâinile mele, ale judecătorului.
Unul dintre cazurile prezentate de „Cotidianul” era cel al unei judecătoare care povestea că a avut un proces în care un bătrân era acuzat de tulburare de posesie. Spunea judecătoarea că era convinsă că bătrânul (care nu avea avocat) avea dreptate, numai că sărmanul nu ştia ce acte trebuie să aducă pentru a-şi susţine cauza. Nu putea să-l ajute, să-i spună ce trebuie să facă. Nu-i dă voie legea. A judecat după actele de la dosar şi bătrânul a pierdut. Din fericire, a putut să-i dea o pedeapsă minimă, două luni cu suspendare, dar judecătoarea nu a putut să uite nici procesul şi nici sentinţa, aşa minimă cum era.
Sunt multe astfel de cazuri. Eu unul nu cred că aş putea trăi cu toate acestea. Cu întrebări care să te macine zi de zi. Întrebări fără răspuns sau al căror răspuns poţi să-l afli peste ani şi ani. De aceea, nu mi se pare corect să fie tăiate sporurile magistraţilor. Fie şi pentru acest aspect, al imensului stres, stres la care e extrem de greu să rezişti, dacă mai ai şi grija banilor.
Având în vedere cele de mai sus, pentru mine nu e nici o ruşine să spun că nu aş putea să fiu judecător. Tu ai putea fi judecător?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tu ai putea fi judecător?.
 Vizualizări articol: 2386 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 10 voturi
Tu ai putea fi judecător?4.4510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   .... trimis de
(10 sep 2009, 10:26:03
Daca ar fi totul asa cum ziceti dumneavoastra ar fi ceva insa nu stiu daca macar 2% din judecatorii din Romania nu au luat macar odata spaga sau nu au urmarit macar odata un interes. Plus de asta spaga incasata de ei lunar de cele mai multe ori depaseste leafa de la stat si tot nu le ajunge. Ce ziceti de acele familii care isi intretin familia din alocatia copiilor si eventualii bani pe care ii castiga rupandu-si spatele la munca? Pe aia nu ii asculta nimeni niciodata si altora nu le mai ajunge....

Si daca ar fi asa cinstiti nu le-ar fi greu sa ia deciziile, iar pe de alta parte ii ajuta de fiecare data partile acuzate cu cate o mica atentie pentru schimbarea atitudinii...... Asa ca hai sa aavem mila de cine trebuie........

.....parerea mea...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei