Instituţiilor sucevene (şi, cu siguranţă, celor din toată ţara) li s-a solicitat de către ministerele cărora le sunt subordonate să trimită liste cu persoanele care se pot pensiona anticipat. Adică cu acele persoane care mai au maxim cinci ani până la a îndeplini condiţiile de a ieşi la pensie. Evident, se intenţionează ca aceste persoane să fie, cât de curând, pensionate forţat. Scuzaţi, anticipat. Ba nu, e bine forţat, deoarece, după lege, o persoană se poate pensiona anticipat doar la cerere. Aşa că cei care îndeplinesc condiţiile menţionate vor fi forţaţi să facă o cerere de pensionare anticipată. După care va veni socotitorul de Pogea, cel mai trist ministru pe care l-a avut ţara asta, şi va spune românilor ce economii mari s-au făcut prin pensionarea anticipat-forţată a câtorva mii de oameni. Cifrele pe care le va prezenta domnul Pogea se vor înscrie pe linia aberaţiilor cu care ne-a obişnuit până acum.
În urmă cu câteva zile s-a anunţat disponibilizarea a peste 10.000 de oameni în urma restructurării agenţiilor guvernamentale. Nici vorbă, trebuiau făcute aceste restructurări. Cu ocazia acestor restructurări am aflat de existenţa a o grămadă de agenţii despre care nu auzisem niciodată până atunci. În jurul Guvernul se tăia frunza la câini şi se mai taie încă, extrem de meticulos, asta în timp ce multe instituţii din teritoriu funcţionează cu scheme incomplete de personal.
Dar să revenim la disponibilizări. După fiecare tură de disponibilizări făcute de Guvern s-a anunţat triumfal ce economie s-a făcut la buget. S-au adunat salariile disponibilizaţilor şi au ieşit sume frumuşele, de zeci sau sute de milioane de euro. S-a omis, însă, să se spună că statul va economisi doar 25% din sumele anunţate. Pentru că cei puşi pe liber devin şomeri şi primesc, după lege, 75% din salariu. Aşadar, din toate economiile pe care Guvernul le-a anunţat că le face în urma disponibilizărilor trebuie tăiat 75%, pentru a avea cifra exactă şi corectă. La fel şi în cazul celor ce vor fi pensionaţi anticipat-forţat. Se va anunţa ce economie se va face, fără a pune în balanţă pensiile care se vor acorda respectivilor.
Partea şi mai proastă este că s-au cerut liste seci cu cei ce se pot pensiona anticipat. Adică, fără nici un fel de analiză. Sunt cazuri în care cei pe care îi paşte pensionarea anticipat - forţată lucrează în acelaşi birou sau în acelaşi compartiment. Odată pensionaţi, ei nu pot fi înlocuiţi, deoarece posturile sunt blocate. Compartimentul respectiv e aproape blocat, paralizat, ţinând cont şi de faptul că, aşa după cum am precizat, în multe instituţii ale statului din teritoriu se lucrează cu schema de personal incompletă.
Majoritatea bugetarilor nu vor fi atinşi de febra pensionării anticipat-forţate. În schimb, vor trebui să-şi ia 10 zile de concediu fără plată. În acest caz, economia făcută este cea anunţată de Guvern, în sumă netă şi, în plus, este şi imediată. Partea proastă, însă, este că, după eliminarea sporurilor (e adevărat, unele extrem de nesimţite) există mulţi angajaţi la stat cu salarii modice, de 7 milioane de lei vechi. Dar şi cu copii acasă. Dacă din ăştia 7 milioane de lei vechi le mai tai jumătate, mă întreb cum pot trăi oamenii aceia?