Miercuri, 15 iulie, la Suceava s-a scris o pagină de istorie aviatică modernă. De pe aeroportul de la Salcea, care era internaţional doar cu numele pînă miercuri, au început să plece avioane către Viena şi Venezia.
Cum Aeroportul Internaţional „Ştefan cel Mare” este al Consiliului Judeţean, şi cum Consiliul Judeţean are partea lui de merit pentru aducerea curselor spre Austria şi Italia, la evenimentul de plecare a primului avion către Viena a fost prezent şi un reprezentant al CJ. Vicepreşedintele CJ Vasile Ilie a scos limba de lemn, aia bună, de cireş, ţinută pentru zile festive, gătită special pentru importantul eveniment şi a pus-o să vorbească liber: „După 47 de ani, iată că judeţul Suceava este legat direct de vestul Europei prin cursele regulate pe care compania „Blue Air” le face către Viena şi Venezia. O zi importantă pentru Suceava, o zi de succes pentru Consiliul Judeţean, pentru Aeroportul Sucevei şi pentru România, în general, pentru că de-acum înainte vom fi într-o oră în centrul Europei şi la preţuri bune, acceptabile”.
Eu spun că a fost vorba despre o zi de succes pentru întregul mapamond pentru că, în prezent, turiştii din Nepal, Australia, Ecuador, Mali şi Thailanda care, an de an, aglomerează pensiunile şi mănăstirile din judeţul nostru vor şti că, odată sosiţi la Viena ori la Venezia, vor putea ajunge mult mai uşor pe meleagurile atît de iubite de ei.
Pe de altă parte, o fi compania „Blue Air” compania „Blue Air”, dar nu cred că aceasta lucrează cu avioane militare supersofisticate care să ajungă de la Suceava la Viena în numai o oră. Apoi, nu cred că Viena, în cinstea evenimentului de la Aeroportul Internaţional „Ştefan cel Mare”, s-a mutat mai aproape de Suceava. Deci, nu ai cum să fii doar într-o oră în „centrul Europei”. Pleci de la Suceava la ora 10.00, să spunem, şi ajungi la ora 11.00 la Viena, numai că faci două ore pentru că ora României diferă cu o oră faţă de ora oficială a Austriei. Adică, ora 11.00 de la Viena este ora 12.00 de la Suceava. Deci, e vorba despre diferenţa de fus orar.
Atenţie, fusul orar nu este tot una cu fusul cu care miile de gospodine torc lîna în faţa turiştilor din Nepal, Australia sau Mali şi nici cu fusele strîmbe cu care umblă, uneori, autorităţile care, datorită muncii lor suţinute, ne dau ele nouă lapte, brînză, carne, ouă, dar şi turişti din Nepal, Australia sau Mali.
(23 iul 2009, 04:28:50