Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 8 iul 2009 - Anul XIV, nr. 157 (4143)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Tiberiu AVRAM

Tiberiu AVRAM


Cunoştinţele trec, nota rămâne

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Una dintre cele mai mari tâmpenii ale învăţământului reformat românesc mi se pare modul în care se face admiterea la liceu. S-a renunţat de mult la examenul de admitere, considerat, printre altele, ca un factor de stres intens pentru copii. Era vorba de un stres de câteva zile. Stresul acela de câteva zile a fost înlocuit cu un stres de patru ani. Acum, media de admitere la liceu e formată din media aritmetică a celei obţinute în clasele V-VIII şi cea a rezultatelor obţinute la tezele cu subiect unic. Practic, din clasa a V-a până în clasa a VIII-a elevii sunt într-un permanent examen. Fiecare notă contează.
Cine nu e atent la exprimare sau nu cunoaşte realitatea, poate spune că elevii învaţă patru ani pentru admitere. Studiază intens patru ani pentru a intra la liceu. Şi învaţă la toate materiile, nu doar la două, trei sau patru, câte îi trebuie pentru admitere sau care îi fac lui plăcere. Bine ar fi de-ar fi aşa. Partea proastă este că pe elev îl interesează acum doar nota. Iar pentru notă, părinţii vin la şcoală cu sacoşe, cu paporniţe, cu plicuri, cu portbagaje pline. Nu toţi, evident. Nu putem generaliza.
Un dascăl de şcoală veche spunea că nu trebuie să înveţi pentru notă, ci pentru tine. Adică, după teoria lui (cam tâmpă pentru vremurile de astăzi) contează cu ce rămâi în cap. Notă e efemeră. În şcoala veche, puteai lua un 5 ori un 4, pentru că, spre exemplu, nu rezolvai o problemă cum trebuie. Evident, nota te afecta. Dar din acea experienţă rămâneai cu ceva, dacă îţi păsa. O dată, de două ori, de zece ori. Dar când venea vremea examenelor erai pregătit. Astăzi, contează doar nota. Doar nota există, doar nota are valoare. Ce e dincolo de ea? Pe cine interesează, în afara câtorva elevi cu adevărat dornici să înveţe?
Că sunt sau nu sensibili la atenţiile părinţilor, profesorii pun note mari elevilor, pentru a nu le afecta viitorul. Aşa se face că notarea nu mai reflectă întru totul nivelul cunoştinţelor. Notarea reflectă acum şi nivelul relaţiilor, al influenţelor părinţilor sau al stării materiale a acestora.
Citeam într-un ziar central declaraţia directoarei unui liceu din sudul ţării. Spunea cam aşa dumneaei: „Când am terminat clasa a XII-a am avut media 8,43, prima medie din clasă. Introducerea mediilor claselor V-VIII în media de admitere nu a făcut decât să scadă nivelul evaluării”. Astăzi, cu o medie de 8,43 eşti de râsul curcilor printre premianţi.
O statistică a Ministerului Educaţiei arată că, în acest an, la nivelul ţării, aproape 70% dintre elevii care au terminat clasa a VIII-a au avut media peste 7. Din păcate, statistica nu poate să spună cu ce cunoştinţe au rămas ei...

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cunoştinţele trec, nota rămâne.
 Vizualizări articol: 2813 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Cunoştinţele trec, nota rămâne5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei