Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 4 iul 2009 - Anul XIV, nr. 154 (4140)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Tiberiu AVRAM

Tiberiu AVRAM


Specialişti în tot şi-n toate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mă irită la culme acei oameni care-şi dau cu părerea în domenii în care nu se pricep. Dar nu numai că îşi dau cu părerea, ci emit teorii personale (sau auzite de pe la alţii), despre care au pretenţia să fie considerate ca adevăruri absolute, axiome ale vieţii noastre cotidiene.
De mai multă vreme şi în diverse rânduri, unii cititori şi-au manifestat indignarea faţă de faptul că redactorii noştri nu se documentează din trei surse, aşa cum cere deontologia jurnalistică. Ultimele răbufniri de acest gen le-am remarcat la articolul „Nesimţirea drumarilor de la COLAS depăşeşte toate limitele”, articol în care se vorbea despre faptul că firma respectivă a abandonat lucrările de reabilitare a drumului de la Suceava la Vatra Dornei - DN 17.
Ia să citim fragmente din două dintre zecile de comentarii postate la acest articol: „ca să ajungi ziaristă şi nu mâncătoare de rahat trebuie ca orice informaţie pe care o publici să o verifici din trei surse cel puţin - regula de bază în ziaristică” (comentariu postat de GAROIUL) şi „...iar scrie fără să respecte deontologia jurnalistică. Oare a verificat toate datele de la cel puţin trei surse când a scris articolul?” (comentariu postat de INGINERU).
Evident că oamenii au dreptate, nu? Toată lumea ştie că un ziarist trebuie să verifice o informaţie din cel puţin trei surse. Dacă discutăm articolul incriminat, este evident că după ce redactorul a fost în zonă şi a văzut că reprezentanţii firmei au abandonat lucrările (situaţie criticată chiar în acea zi şi de şefii judeţului), adică a văzut că nu este nici un utilaj în zonă, trebuia să mai întrebe cel puţin doi oameni (sau trei, dacă ce vede redactorul cu ochii lui nu se consideră „sursă”) dacă e adevărat că nu sunt utilaje pe drum. De abia apoi, după ce alţi doi oameni neutri (sau trei, dacă... ) îi confirmă că ceea ce vede e adevărat, deci de abia apoi se poate apuca redactorul să scrie articolul. Pentru că (nu-i aşa ?), a verificat informaţia din trei surse. Dacă vezi că în oraş e vijelie şi străzile sunt inundate, după mintea unor astfel de specialişti trebuie să verifici din trei surse dacă informaţia e adevărată. Pentru că nu cumva o fi soare, caniculă, iar vijelia care o vezi tu nu e decât o încercare de intoxicare din partea unor răuvoitori? E posibil şi asta...
Şi totuşi, chestia asta cu verificarea informaţiei din trei surse este una dintre regulile de bază ale jurnalismului. Numai că se referă la informaţii neoficiale, informaţii care nu sunt furnizate de instituţii ale statului, informaţii care se publică fără a putea cita o sursă cu nume şi prenume.
Să luăm un exemplu, în ton cu situaţia actuală. Aflăm de la o sursă din PD-L că, în zilele următoare, va fi schimbat un director al PSD. Sursa din PD-L nu vrea să fie citată, adică nu vrea să-i apară numele în ziar. Dacă accepta să fie citată, era simplu, spuneam că „X afirmă că directorul Y va fi schimbat”. Cum nu vrea, verificăm informaţia la o sursă independentă de prima, adică cineva din PSD. Să spunem că aici ni se confirmă, tot neoficial. Ideal ar fi să mai verificăm dintr-o sursă, deşi, în situaţia actuală şi în exemplul dat, nu prea văd unde ar mai putea fi verificată informaţia, decât la alt membru PSD sau PD-L. Cam asta înseamnă, în mare, verificarea informaţiei din mai multe surse. Nu să întrebi oamenii ocupaţi cu alte treburi dacă e adevărat ce vezi tu, că utilajele nu mai sunt pe drum.
Dar, din păcate, în România oamenii nu se mai pricep de mult doar la fotbal şi politică. În România de azi, foarte mulţi se pricep la toate, foarte mulţi sunt specialişti în domeniile altora, foarte mulţi au mai mult grija altora şi a ceea ce fac alţii decât grija lor şi a ceea ce fac ei. Ce păcat că respectivii nu sunt specialişti şi interesaţi special de un singur domeniu. Cel în care lucrează.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Specialişti în tot şi-n toate.
 Vizualizări articol: 2551 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 8 voturi
Specialişti în tot şi-n toate4.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   OPINIE trimis de
( 5 iul 2009, 13:04:48
SPUNEA CINEVA " OPINIONISTI NE NASTEM "

DECI CRED CA AR TREBUI RESPECTATA OPINIA FIECARUI

ACCEPTAND TOTODATA CA NIMENI NU E PERFECT SI POATE UNII AU SI DREPTATE IN COMENTARIILE LOR

NU CRED CA STRICA CRITICA VAZAND CA MULTE DI ARTICOLELE MONITORULUI LASA DE DORIT

COMENTARIILE UNORA POATE AU SI UN SAMBURE DE ADEVAR

VOI CE SPUNETI ?
1.1  RE: OPINIE trimis de
( 5 iul 2009, 13:30:14
unde dai si unde crapa!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei