Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 iun 2009 - Anul XIV, nr. 145 (4131)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Tiberiu AVRAM

Tiberiu AVRAM


Nu copiatul e problema la bac, ci frauda

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„Acum 6 ani, când am terminat eu liceul şi apoi am dat la facultate, am avut parte de o surpriză maaaaare. Aveam în clasă, la liceu, o colegă care era prima pe clasă, era conştiincioasă şi f bună la învăţătură şi o altă colegă care era vai de capul ei, făcea pregătire la 4 obiecte ca să nu o lase corigentă profesorii şi era mână în mână cu diriginta, care punea vorbe bune la profi să o treacă. Într-un cuvânt era fff slabă, chiar nu putea mai mult, dar în schimb avea bani, îmi amintesc că prof de română a făcut-o odată şi proastă (asta până să facă pregătire cu ea, că mai apoi a fost „bună”), surpriza a fost că a dat la facultatea de administraţie publică unde a dat şi cea mai buna colegă a mea. Asta slabă a intrat la FĂRĂ TAXĂ iar cea bună la cu taxă. Bineînţeles că, neavând bani pt. o facultate cu taxă a trebuit să stea un an acasă şi să-şi încerce norocul în următorul an (nu mai ştiu ce a făcut) dar păcat că era o fată fff bună şi uite aşa locurile au fost ocupate de nişte proşti cu bani, care nu meritau”.
Acesta este mesajul unei cititoare, Emyly, postat zilele trecute pe site-ul ziarului nostru. Iar titlul mesajului este, de fapt, chiar concluzia situaţiei prezentate: „cam aşa stau lucrurile în ro”.
Am făcut această introducere tocmai pentru cei care nu au înţeles seria noastră de articole despre copiatul la bac, demersul nostru pentru un bac corect. Demers despre care, fie vorba între noi, ştiam că, în actuala societate, este sortit eşecului. Dar, cel puţin am încercat.
Eu am rămas surprins de faptul că mulţi dintre cititori s-au arătat indignaţi de aceste articole. Poate, într-un fel, au dreptate şi corect ar fi fost să vorbim nu despre copiatul la bac, ci despre frauda la bac. Deoarece copiatul ăsta are o mulţime de aspecte. Eşti într-un „impas” intelectual şi se mai întâmplă să tragi cu ochiul la un coleg pentru a vedea ce metodă de rezolvare are o problemă sau alta. Sau pentru a afla ce formulă trebuie să aplici, ori în ce curent trebuie să încadrezi textul dat spre analiză, etc.
Chestiile astea s-au întâmplat de când lumea şi se vor întâmpla în continuare. Nu mi se par chiar condamnabile. Pentru că, după ce ai tras cu ochiul sau ţi-a şoptit colegul ce formulă trebuie să aplici, tu o aplici fără să te mai inspiri din altă parte. Asta presupune că ştii materie. Ai învăţat. Te-ai pregătit. Doar că nu ai sclipirea aceea care face diferenţa.
Tind să cred că cei care ne-au criticat făceau parte din această categorie, a elevilor care mai trag cu ochiul. Evident, cu puţină îngăduinţă şi din partea profesorilor supraveghetori. Repet, nu am nimic cu ei. Nu pot zice că e normală această situaţie, dar aşa a fost şi aşa va fi cât va exista şcoala pe pământ.
Ce e grav şi condamnabil în toată povestea cu bacul este nota plătită, frauda. Şi nu încercaţi să mă contraziceţi, pentru că ştiţi că am dreptate. Există sume fixe, adică fiecare notă are o corespondenţă în euro. Dacă dai banii acolo unde trebuie, te-ai scos cu o medie mare la bac. Iar în baza acestei medii poţi intra la aproape orice facultate îţi pofteşte inimioara. Cunosc aceste sume şi elevii şi părinţii. Unii, plini de bani şi fără minte, plătesc. Iar loaza din liceu ia locul la facultate unui elev bine pregătit, cum s-a întâmplat şi în cazul prezentat de Emyly.
Nu-mi cereţi nume, pentru că ştiţi bine că nu le pot da, chiar dacă le ştiu. Pentru a scrie îţi trebuie probe. Iar în astfel de cazuri, proba însemnă flagrantul. Flagrant care nu se va întâmpla niciodată. Pentru că în cazul celui care dă banii (cel care a frecat menta în tot liceul), aceasta este singura posibilitate de a lua notă mare la bac sau chiar de a trece bacul. El nu are nici un interes să se defecteze acest mecanism. Ar putea, eventual, să facă reclamaţie dacă nu a primit nota pentru care a plătit. Puţin probabil, deoarece în această mafie a fraudării examenului, cuvântul, ca în orice sistem mafiot, este sfânt.
Aşa că, noi ar fi trebuit să vorbim despre frauda la bac. Nu despre copiat. Despre fraudă am vorbit şi anul trecut pe vremea aceasta. Şi, evident (pentru a-i lămuri şi pe unii cititori), tot în preajma examenului de bac, că doar nu o să vorbim în preajma Crăciunului. Dar tare mi-e că vom mai vorbi şi anul viitor şi mulţi ani de acum încolo. Şi tot nu o să rezolve nimic, până nu se vor schimba anumite generaţii. De angajaţi în învăţământ, că profesori nu le pot spune.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nu copiatul e problema la bac, ci frauda.
 Vizualizări articol: 2316 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.64/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 11 voturi
Nu copiatul e problema la bac, ci frauda4.6511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   You make me laugh! trimis de
(24 iun 2009, 19:33:52
Nu, nu dumneavoastra, ce subiectul in general. Mi-i imaginez pe cei care scriu despre asta niste sfinti! Ei nu au dat niciodata mita si nu au copiat niciodata. Interesant.

Multa succes in viata in continuare!

(Nu s-a schimbat nimic! Suntem aceeasi de cand lumea si pamantul... s-au schimbat doar metodele de recompensare a profesorilor- branza,gaina ->leu-> dolar-> euro)

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei