Este pentru prima dată după 1990 când îmi pun întrebarea: de ce să merg la vot? Începând cu scrutinul de la 20 mai 1990, de fiecare dată am fost la urne. Entuziasmul de la început a scăzut odată cu trecerea anilor. Pe măsură ce am cunoscut mai bine clasa politică, pe măsură ce, ca mai toţi românii, am fost dezamăgit de aceasta, de promisiunile neonorate, de vorbele goale pe care le aruncau în campaniile electorale, vorbe despre care realizam că sunt lipsite de conţinut şi substanţă de abia după ce politicienii pe care îi votam ajungeau în funcţii.
Evident că cea mai mare dezamăgire a fost după alegerile din 1996. Dar, ca mulţi dintre români, am trecut şi peste astea. Am continuat să merg la vot, pentru că mi se părea firesc şi chiar obligatoriu să îmi exprim opţiunea pentru persoana care va conduce localitatea, pentru persoanele care vor reprezenta judeţul în Parlamentul României şi pentru cel care va fi în fruntea ţării.
Mi se părea firesc, şi mi se pare în continuare, că, pentru a avea pretenţii de la cei aleşi, trebuie să mă implic şi eu. Dacă sunt indiferent la alegerea primarului, dacă nu mă interesează cine ajunge în fruntea urbei şi nu merg la vot, atunci cu ce drept pot să am pretenţii după aceea? Asta a fost şi este poziţia mea.
Dar, acum este vorba despre alegerile europarlamentare. La primele alegeri de acest gen din ţara noastră, în 2007, am fost la vot, tot cu mult entuziasm. Erau primele alegerile europarlamentare din România! Era un moment istoric! Am fost la vot, chiar dacă ştiam destul de puţin despre structurile europene. Dar îmi spuneam că lucrurile sunt la început, iar în doi ani toţi românii vor fi informaţi despre ceea ce înseamnă Parlamentul European, despre structurile acestuia şi modul de funcţionare.
Au trecut doi ani şi lucrurile nu s-au schimbat deloc. Parlamentul European pare extrem de departe pentru alegătorul român de rând. Şi, de fapt, chiar şi pentru unii politicieni. Parlamentul European pare ceva învăluit în ceaţă, ceva despre care nu prea ştie omul simplu cui foloseşte sau dacă foloseşte la ceva.
Acum doi ani, într-o serie de emisiuni la Plus TV, reproşam politicienilor din toate partidele că nu au făcut nimic pentru a explica românilor ce înseamnă Parlamentul European, care este importanţa acestuia. Toţi au promis că până la următoarele alegeri lucrurile se vor schimba. Eu nu am simţit nimic. Nu am văzut, în afara campaniei electorale, acţiuni prin care să se explice oamenilor ce înseamnă aceste structuri europene. Cu siguranţă că se puteau face şi cu bani europeni astfel de acţiuni. Dar trebuia puţin interes. Nu a existat acest interes, astfel încât Parlamentul European continuă să rămână, pentru cei mai mulţi dintre români, învăluit în ceaţă. Iar interesul pentru oamenii care vor merge acolo va fi în consecinţă.
De ce să merg la vot? Nu ştiu. Nu pot da un răspuns care să mobilizeze şi alţi oameni. Voi merge, totuşi, la vot, pentru că mai am încă acea mult hulită conştiinţă civică. Vă îndemn şi pe dumneavoastră să mergeţi la vot, dar nu am nici un argument solid să vă conving.
( 5 iun 2009, 15:55:44