Fostul viceprimar din Siret Dragoş Ungureanu a făcut ceea ce nu au reuşit mulţi dintre politicienii de vârf ai PSD sau PD-L. Şi anume, să bifeze pentru actuala coaliţie guvernamentală o bilă albă. Partea proastă pentru Dragoş Ungureanu este că nici în visele sale cele mai negre nu şi-a dorit acest lucru. Dragoş Ungureanu a participat, susţinut de PSD, la concursul pentru funcţia de director coordonator al Gărzii Financiare Suceava. Singurul lui contracandidat a fost propria persoană. Omul nu trebuia să prezinte decât un proiect de management şi să dovedească, în discuţiile cu membri comisiei, că are aptitudini manageriale. Avea nevoie de 70 de puncte, din totalul de 100, dar a reuşit să adune doar 56,5. În concluzie, nu a trecut testul. Iar asta în condiţiile în care a avut mai bine de o lună la dispoziţie să realizeze acest proiect şi să-şi pregătească nişte idei care să arate celor care nu-l cunosc că are aptitudini manageriale. La final, candidatul Dragoş Ungureanu a fost învins de intelectul persoanei numite Dragoş Ungureanu.
Spuneam că Dragoş Ungureanu a bifat o bilă albă pentru actuala coaliţie. Aceasta, deoarece eşecul lui dă impresia că aceste concursuri sunt corecte. Personal, nu sunt naiv să cred acest lucru. Actualele funcţii de conducere ale instituţiilor descentralizate sunt politice şi, am mai susţinut acest lucru, trebuie să fie politice. Mi se pare o greşeală ca şi funcţiile de director adjunct (cu diversele denumiri, de la caz la caz) să fie politice, dar, Guvernul a hotărât, Guvernul va răspunde. Spuneam că nu cred că aceste concursuri sunt corecte, deşi, din câte am înţeles de la unii candidaţi care au trecut testul, nu au fost chiar o formalitate.
Dar Dragoş Ungureanu este un caz aparte. La alegerile locale de anul trecut, ţin minte că a provocat ceva tensiuni în organizaţia din Siret a PSD, după ce s-a autoimpus ca şi candidat la funcţia de primar. A pierdut-o, conform previziunilor, cu mult succes. S-a trezit apoi că vrea recompensat pentru că, la alegerile parlamentare, în colegiul Siret, deputatul care a fost ales a fost de la PSD. Şi anume Eugen Bejinariu.
Pe hârtie, are dreptate. Organizaţia Siret a dat PSD-ului un deputat, în acest colegiu, şi merită recompensată. Dar, ştiindu-l pe Eugen Bejinariu, ştiind realitatea din teren, mă îndoiesc că oamenii lui Dragoş Ungureanu au contribuit cu mai mult de 0,5% la alegerea deputatului. Dacă nu cumva nu l-au mai şi încurcat pe alocuri.
În fine, „hârtia” arata că organizaţia din Siret, prin liderul Dragoş Ungureanu, merită recompensată. Iar Dragoş Ungureanu a optat, deloc modest, pentru funcţia de şef la Garda Financiară. Sunt convins că au existat destui în PSD care nu au fost încântaţi că Dragoş Ungureanu îi va reprezenta în această funcţie. Iar această afirmaţie este susţinută şi de faptul că acelaşi domn Ungureanu a râvnit şi funcţia de subprefect, dar colegii din PSDPSD. Suceava au votat împotriva lui. Eşecul acestuia pare să aducă prejudicii imaginii
Eu spun, însă, că nu. Ci, din contră. PSD-ul a lăsat, probabil, ca acest concurs să se desfăşoare în condiţii „normale”. Adică: ai mai bine de o lună la dispoziţie să faci proiectul de management. Nu te pricepi, nu cunoşti specificul muncii, nu-i nici o problemă. Dacă nu eşti prea căpos şi prea plin de tine, apelezi la cineva care ştie. Nu e greu să găseşti. Foşti şefi ai instituţiei sau chiar actuali angajaţi, care vor să se pună bine cu viitorul şef. În privinţa aptitudinilor manageriale, îţi mai pregăteşti ceva idei pe care să le dezvolţi. Restul e treabă de inteligenţă şi de experienţă, pe care se presupune că o ai, după ce ai avut ani în şir funcţii de conducere. I s-a dat, cum se spune, mură-n gură. Acestea sunt condiţiile „normale”. Anormal ar fi fost ca PSD să se dea peste cap pentru ca Dragoş Ungureanu să ia concursul. Putea să o facă, dar merita riscul?