De anul viitor, actualii poliţişti comunitari, mulţi dintre ei foşti gardieni publici, vor face parte din „Poliţia locală”, o instituţie nou creată şi care va fi subordonată primarilor. Ministrul de Interne, Dan Nica, a spus foarte clar că „actuala Poliţie Comunitară va dispărea şi va fi integrată în Poliţia locală” şi a mai explicat că cetăţeanul este singurul care va avea de câştigat din această schimbare. Teoretic, aşa este. Şi s-ar putea şi practic. Pentru că, printre altele, „poliţiştii locali” îi vor putea amenda pe şoferii care parchează neregulamentar sau pe pietonii care traversează prin locuri nepermise. Deci, un pas spre mai multă ordine în localităţi.
Dar, legea prin care se prevede înfiinţarea „Poliţiei locale” spune că actualii poliţişti comunitari vor dirija circulaţia şi, atenţie!, vor putea face uz de arma cu glonţ pe care o vor avea în dotare. Ia citiţi ce spune noua lege: „În cazurile de legitimă apărare, personalul din cadrul Poliţiei Locale poate face uz de armă şi fără somaţie, dacă nu există timpul necesar pentru aceasta. Folosirea armamentului din dotare pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, în condiţiile şi în situaţiile prevăzute de prezenta lege, înlătură caracterul penal al faptei”. Deci, asta e valabil pentru viitorii poliţişti locali.
Noua lege stabileşte şi modul în care pot face uz de armă poliţiştii din cadrul Ministerului de Interne. Ia citiţi: „armele letale se folosesc după somaţia «Poliţia - Stai!». În caz de nesupunere se somează din nou «Stai că trag!» şi, dacă cel în cauză nu se supune, se va executa un foc de avertisment în plan vertical, iar dacă nu se conformează se execută foc în direcţia sa, pe cât posibil în zona membrelor inferioare”. Concluzionând, poliţiştii angajaţi în cadrul Ministerului de Interne pot trage doar după somaţie, în timp ce viitorii poliţişti locali pot folosi pistolul ca în Vestul Sălbatic.
Acum vreo 15 ani, au fost excluşi din Poliţia Română angajaţii care nu aveau bacalaureatul. Foarte frumos şi corect. Dacă ai luat bacalaureatul (presupunem că pe bune) înseamnă că ştii să citeşti, te descurci să faci un proces verbal, mai ţii minte poate şi ceva fizică, să apreciezi un unghi de tragere, înţelegi ce înseamnă „somaţie” şi „să tragi după somaţie”, înţelegi şi semnificaţia semnelor de circulaţie etc.
Dar (din nou „dar”), în cazul viitorilor poliţişti locali, vorbim în fapt despre foştii gardieni publici, unii dintre ei doar absolvenţi ai cursurilor primare şi cu o inteligenţă care îi ajută doar să treacă strada. Iar noua lege îi obligă pe viitorii poliţişti locali să urmeze cursuri de pregătire de maxim trei luni! Numai anul acesta am scris despre mai multe cazuri, unele comice, altele tragice, în care incompetenţa unor poliţişti comunitari a fost interpretată de şefii lor drept „exces de zel”. Cel mai recent caz, şi poate cel mai grav, este cel al poliţistului comunitar care a măturat trotuarul cu o amărâtă de cerşetoare. Poliţistul comunitar a fost criticat iniţial de şeful lui, dar mai apoi i s-a luat apărarea, spunându-se că a fost provocat, că a fost muşcat de mână, a fost lovit cu o bâtă şi, de fapt, reacţia lui a fost de autoapărare. Dar dacă avea pistol cu glonţ şi noua lege ar fi fost în vigoare? O împuşca şi gata.
(14 mai 2009, 08:49:40