Acum nu se mai fac, s-ar putea înţelege din vehemenţa tonului primului-ministru. Guvernul actual, sub nemijlocita cârmuire a domnului Băsescu, a dat-o pe post. Postesc miniştrii, postesc secretarii de stat, postesc directorii şi directoraşii, postesc până şi cei doi din vârf, adică preşedintele şi premierul.
Îngrijorat că dulciurile îngraşă, domnul Boc, înfăţişat într-o vizită de lucru la un stand de dulciuri, a remarcat că un amărât de pişcot cu ciocolată conţine bomba a 400 de calorii. „Cât consum eu dacă alerg o jumătate de oră la fitness, pe bandă”, a tresărit înaltul demnitar. În consecinţă, din motive de austeritate calorică, premierul nu mai mănâncă respectivul pişcot. Poate de aceea îşi cară singur valijoara pe rotile, pentru a mai arde câteva calorii.
Preşedintele Băsescu, alarmat şi el de criză şi obligat să ofere un exemplu, face public apologia meniului rezumat la brânză cu roşii. Ambele autohtone. Sunt gustoase şi mai ieftine. Numai că preşedintele n-a fost informat nici de premier, nici de consilieri (boală moştenită pesemne de la Guvernul Tăriceanu) că şi ţuica, oricât de autohtonă ar fi ea, conţine o droaie de calorii. Pentru a slăbi e musai să te laşi de băutură, caznă desigur complicată pentru mulţi dintre noi.
Închei aceste consideraţii despre „chermeza pe bani publici” cu observaţia că, în timp ce preşedintele şi premierul se legumesc la pişcot şi brânză, două ministrese chefuiesc de zor sub pretexte patriotice, făcând paranghelie după paranghelie. Ele au inventat un fel de curent risipitor pe care l-aş numi moda ridzi-udristă. E varianta actuală a chermezei pe bani publici. Cele două doamne n-au luat contact cu criza, nici locală şi nici mondială, dau cu banii în populaţie şi mai ales în firmele prietene însărcinate cu organizarea acestor chermeze.
Chermeza pe bani publici se ia de la guvern la guvern, indiferent de prăpastia prognozelor crizei. Românul (sau românca) ajuns călare pe puşculiţa cu bani publici, învestit cu un drept de iscălitură în bancă sau trezorerie, se pune pe fărâmat lovele. Remarca lui Boc e bună, dar trebuie văzută bârna din ochiul guvernului post-decembrist cu cea mai vârtoasă susţinere parlamentară. Adică al său. Dacă râia cheltuirii anapoda a banului public se lăţeşte, cu certitudine cei 20 de miliarde de euro împrumutaţi, la care am înţeles că pe şest au mai fost împrumutate 6 miliarde, se duc pe apa Sâmbetei, iar pandemia risipei naţionale ne va omorî pe toţi.
Subiectul pe care aveam de gând să-l abordez, dar m-am luat cu vorba, este însă altul. Citez din ministrul Berceanu, fruntaş PD-L şi unul din colţoşii partidului : „Dacă nu candidează Băsescu, cine ştie cine mai candidează şi îi bate şi mai rău”. Şeful transporturilor pe uscat, pe mare şi prin aer spusese mai înainte că Geoană şi Antonescu sunt ambii „candidaţi de locul doi”. Deci ei vor fi bătuţi „şi mai rău” dacă nu candidează actualul şef al guvernului, al PD-L, al serviciilor şi chiar şi al Elenei Udrea, domnul Traian Băsescu. Am tresărit. Un fruntaş pedelist admite că bătaia pe care ar da-o actualul preşedinte contracandidaţilor ar fi mai mică decât dacă ar veni altul, mai băţos, mai vânos, mai tare în pumn?
De mai multă vreme primesc informaţii că e un fel de răzmeriţă în PD-L care nu mai înghite în totalitate jugul băsescian. De partea cealaltă, Băsescu - informaţia e tot pe surse – şi-ar pregăti întoarcerea efectivă în partid şi primul lucru pe care l-ar face ar fi mazilirea, pe formula mazilirii lui Petre Roman, a partenerilor de frunte de ieri. Între ei ar fi Blaga (duşman declarat al ministresei turismului), Videanu, şi de pe listă nu lipseşte nici Berceanu. Înseamnă că preşedintele pregăteşte soluţia de avarie pentru varianta în care popularitatea sa ar ajunge, hai să-l cităm, „la zero”. Nu mai candidează la preşedinţie şi vrea să fie cu acte ceea ce este acum prin uzurpare de funcţie : prim-ministru. Să fie şi acesta unul dintre motivele pentru care se împrumută de atâta bănet? Pentru a avea ce cheltui şi împărţi mâine? Boala chermezelor pe banii amărâţilor e aproape ancestrală şi nu va pieri pesemne niciodată.