Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 apr 2009 - Anul XIV, nr. 89 (4075)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Ion CRISTOIU

Ion CRISTOIU


Datul din gură pe plan local

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Binecuvântat drept istoric până şi de adversarii lui Traian Băsescu, Mesajul din Parlament rămâne o banală manifestare electorală.

Conflictul cu Vladimir Voronin, în realitate o confruntare cu Moscova, nu se tranşează prin intervenţii de vorbe goale în limba română.

Din acest punct de vedere, ne-am fi aşteptat ca preşedintele să ne dezvăluie şi unele intervenţii ale domniei sale pe lângă cancelariile occidentale.

N-am luat cunoştinţă de vreo astfel de referire nici în Mesaj, nici în intervenţia de la TVR.

Din simplul motiv, că intervenţiile n-au existat.

Vladimir Voronin a acuzat presa din România de implicare în vandalismele de la Chişinău. De la Bucureşti s-a ridicat un val de proteste atât din partea politicienilor, cât şi a jurnaliştilor. Vladimir Voronin e un politician abil. Formulate în limba rusă,  ca toate acuzaţiile la adresa României din ultimul timp, cele vizând presa din România, cu deosebire presa de stat, RRA şi TVR, au avut o ţintă precisă.

Folosirea uriaşului amplificator reprezentat de Moscova pentru a pune România, pe plan internaţional, într-o situaţie jenantă: cea de ţară amestecată în bătălia politică internă dintr-o ţară vecină având drept ţel mai mult sau mai puţin ascuns modificarea graniţelor statornicite prin tratate. Din acest punct de vedere, protestele în limba română din România, declaraţiile ţâfnoase ale politicienilor şi jurnaliştilor de la Bucureşti, mi s-au părut mai mult decât ridicole.

În timp ce Vladimir Voronin şi Rusia joacă la nivel internaţional (pe plan intern, situaţia fiind sub controlul partidului de guvernământ), autorităţile şi presa de la Bucureşti joacă la nivel local. Dacă am fi avut politicieni de anvergură, preocupaţi de interesul naţional şi nu de interesul electoral, bătălia cu Vladimir Voronin în spatele căreia e Rusia, trebuia dusă la nivel european şi mondial şi nu la nivel local. Zilele acestea, politicienii noştri, în frunte cu ministrul nostru de Externe, au confiscat studiourile TV pentru a da replică autorităţilor de la Chişinău. N-am luat cunoştinţă de nici o iniţiativă diplomatică a României şi, cu atât mai puţin, de nici o iniţiativă mediatică în plan european. Ba mai mult, pentru a întregi tabloul absurdităţilor, politicieni şi lideri de opinie au dat buzna pe posturile TV pentru a acuza OSCE, Parlamentul European, Consiliul Europei, ai căror trimişi în RP Moldova au declarat alegerile corecte, de grabă, de părtinire, de subiectivism.

În ţările cu democraţie slăbănoagă, chestiunea fraudării alegerilor e o permanenţă a realităţii politice. Din mai 1990, de la primele alegeri libere şi până la recentul scrutin parlamentar, România a cunoscut din plin disputa privind corectitudinea alegerilor. Mai mult ca sigur, prezidenţialele de la iarnă, stând sub semnul lui care pe care, vor fi dominate de chestiunea corectitudinii alegerilor. Dat fiind că în aceste ţări, formaţiunile nemulţumite de rezultatul final sunt oricând dispuse să-şi justifice eşecul prin invocarea fraudării, chestiunea e tranşată de poziţia observatorilor internaţionali.

Corectă sau incorectă, decizia OSCE, a Parlamentului European şi a Consiliului Europei trebuia luată ca atare. Ce vom face la iarnă dacă – să zicem – înfrânt la scrutin, Traian Băsescu nu se va recunoaşte învins, acuzând fraudarea scrutinului. Vom fi de acord ca simpatizanţii domniei sale să ia cu asalt clădirea Parlamentului?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Datul din gură pe plan local.
 Vizualizări articol: 2398 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Datul din gură pe plan local5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei