Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 20 mar 2009 - Anul XIV, nr. 65 (4051)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cristian GHINEA

Cristian GHINEA


Învăţăturile Elenei Băsescu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nu ştiu cu ce va rămâne mezina familiei Băsescu de pe urma scandalului din aceste zile, dar poate rămânem noi toţi cu nişte lecţii. Prima lecţie e că ar trebui să aplicăm nişte principii în mod coerent, indiferent de persoane. Avem nevoie în spaţiul public, prin ziare, pe la televizor, prin instituţiile statului, să învăţăm să judecăm faptele, nu oamenii. Trecerea Elenei Băsescu pe listele PD-L era un lucru inacceptabil, indiferent de părerea noastră despre Traian Băsescu. Cititorii care urmăresc săptămânal această rubrică ştiu că l-am apărat şi criticat pe Preşedinte în funcţie de faptele sale. Am scris cum a apărut ideea candidaturii că aşa ceva este inacceptabil, că nu este corect ca un copil al unei persoane atât de influente în PD-L să concureze cu ceilalţi membri simpli ai partidului.

Pentru opinia publică, nu este important dacă Traian Băsescu ştia de decizia fiicei sale: impresia de nepotism este de netăgăduit. Elena Băsescu a învăţat pe propria piele această lecţie. Dar a fost nevoie de intervenţia Alinei Mungiu-Pipiddi pentru ca susţinătorii necritici ai lui Traian Băsescu să recunoască greşeala. Ei se află într-un război permanent cu cealaltă grupare, Ciutacu, Gâdea & Comp. Fiind în război, bunul simţ se supune comandamentelor militare. O critică la Băsescu devine o trădare, chiar dacă este corectă pe fond.

De cealaltă parte, războinicii de la Antena 3 au amestecat adevărul punctual al candidaturii nefericite în mareea de isterie permanentă cu care ne gratulează zilnic. Acest război pro şi anti Băsescu ne împiedică să vedem adevărul evident: preşedintele României nu este nici zeu, nici demon, doar un om care trebuie mustrat când greşeşte şi apreciat când are dreptate.

A doua lecţie de pe urma scandalului Elena Băsescu ar trebui trasă de către PD-L. Acest partid împins permanent înainte de Traian Băsescu trebuie să se obişnuiască cu ideea că a creat aşteptări mari de la un public pretenţios. Când vorbeşti ani întregi oamenilor despre onestitate, anticorupţie, modernitate nu te poţi aştepta ca un nepotism flagrant să treacă neobservat.

Spectacolul oferit de PD-L a fost unul trist. Organizaţia de tineret a ţinut-o langa cu susţinerea Elenei Băsescu, iar premierul Emil Boc s-a făcut de râs când nu era cazul. Eu însumi, după ce am scris primul articol în care criticam candidatura, am primit felicitări de la politicieni din PD-L. Evident, oamenii căutau ajutor extern ca să scape de candidatura fetei Preşedintelui. Cu alte cuvinte le era frică să deschidă gura în partid. Este un peisaj trist. Nu aşa arată un partid mare şi modern. Un astfel de partid este ţinut unit de doctrină, reguli, competiţie onestă, nu de către obedienţa oarbă faţă de şef, fie el şi unul cu mare priză la electorat.

Am propus săptămâna trecută, împreună cu colegii mei de la Centrul Român de Politici Europene (o organizaţie nou lansată) ca România să renunţe la listele blocate pentru alegerea europarlamentarilor. Ar trebui să putem alege oameni din interiorul listei sau măcar să putem schimba ordinea candidaţilor. Doar nouă ţări din UE practică listele închise, aşa cum avem noi, celelalte 18 îşi lasă cetăţenii să aleagă persoane.

Am lansat deci o provocare pentru partide. Dacă oamenii şi nu partidul decideau ordinea pe liste, cazul Elena Băsescu nu ar fi fost aşa de scandalos. Poate PD-L ridică mănuşa şi ne lasă să alegem liberi în competiţia pentru Parlamentul European.   

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Învăţăturile Elenei Băsescu.
 Vizualizări articol: 2206 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Învăţăturile Elenei Băsescu5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei