Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 mar 2009 - Anul XIV, nr. 53 (4039)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cristian GHINEA

Cristian GHINEA


Legea ca protecţie pentru nesimţire

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Acum vreo lună, nişte săteni din Marginea, judeţul Suceava s-au săturat să mai aştepte ca statul să le repare podul distrus anul trecut la inundaţii, aşa că s-au organizat şi au construit ei un pod. Unul de lemn, făcut într-o zi, cu camioane şi buldozere proprii şi cu muncă voluntară. Un exemplu de organizare civică foarte rar prin satele noastre. Ce a făcut statul? A înaintat plângere penală pentru că oamenii nu au avut autorizaţii de ridicare a podului.

Agenţia Associated Press a circulat povestea în toată lumea cu titlul „Ţărani români anchetaţi pentru că au muncit la un pod”. Tot AP i-a întrebat pe procurori ce vor face cu plângerea penală, iar ei au răspuns că mai întâi trebuie să îi identifice pe făptaşi. Va fi interesant, la pod au muncit vreo 200 de oameni şi alţi 1200 de săteni au semnat pe o listă că sunt de acord cu construcţia podului provizoriu de lemn.

Enervantă este aici folosirea legii ca instrument orb de represiune. Strict legal vorbind, autorităţile au dreptate: oamenii nu au avut autorizaţie. Dar acesta este scopul legii? După ce i-a lăsat baltă pe oamenii care trebuiau să îşi plimbe morţii 30 de kilometri până la cimitir pe o rută ocolitoare plină de noroi, statul devine al naibii de legalist şi îi anchetează. Adică, vezi bine, legea e lege şi ea se aplică drastic. Dar numai când ne convine.

După patru ani în care s-a ascuns după fustele Parlamentului şi nu a răspuns niciodată public cum de consulul român în China era plătit de noi să-i furnizeze materiale cumpărate cu bani gheaţă trimişi în plic (ce stil de mafiot cu fiţe!), Adrian Năstase se dă de ceasul morţii că se încalcă şi legea şi Constituţia. Despre carta ONU nu zice nimic. În stilul său care se vrea ironic, dar e doar penibil, Năstase spune în Parlament înainte de votul care trebuia doar să-l facă egal cu noi toţi, adică să poată fi trimis în judecată: "Vă voi solicita să ignoraţi prevederile Constituţiei şi să acceptaţi cererea procurorilor de a permite începerea urmăririi penale, în aşa fel încât, în final, justiţia să se pronunţe. Prin această cerere, sunt conştient că eu însumi încalc legea, dar cer şi colegilor mei să participe la asta şi să voteze împotriva propriilor lor convingeri".

Vai, vai ce tragedie antică! Observaţi ce spirit legalist! Când a numit oameni în funcţie pentru a face uitat dosarul de spălare de bani al nevestei, când a făcut chetă pe la firmele de construcţii pentru partid folosindu-se de funcţia sa, când l-a şantajat pe consulul din China că îl denunţă de securist – în nici unul dintre momentele astea, Adrian Năstase nu a avut nici o sclipire  legalistă în ochi. Acum, vedem bine, Constituţia şi legea sunt menite să-i apere potlogăriile. Halal stat poliţienesc, care nu e în stare în patru ani să trimită nişte dosare în faţa judecătorilor!

Dar nici cu PD-L nu mi-e ruşine. Costel Iancu fusese numit şef la Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, deşi e anchetat pentru acte desprinse parcă dintr-un film cu mafioţi. În nişte poze publicate de Evenimentul Zilei, un om răpit de Iancu e legat cu un lanţ şi are agăţată de gât o plăcuţă pe care scrie ”Sunt o zdreanţă. Să nu faceţi ca mine. Am făcut o greşeală cu dom Costel”. Dacă nu înţelegeţi, mai uitaţi-vă la Clanul Soprano: omul făcea poze celor ajunşi pe mâna sa, ca să îi sperie pe viitorii ”clienţi”. Cum ridicolul era prea mare, Iancu a fost demis. Nu înainte ca sprijinitorul său politic, Radu Berceanu, să îşi exprime public bănuielile că şi Iancu e anchetat într-un dosar politic şi e nevinovat până nu e condamnat. Legalism pur din nou. Adică nici când vedem poze de genul ăsta nu ne credem ochilor, poate că omul respectiv avea un fel de fetiş, se lega în lanţuri, se dezbrăca la pielea goală şi purta plăcuţe cu ”dom Costel” la gât, aşa ca hobby, în timpul liber. Uimitor!

Aşa se întâmplă când legea bate bunul simţ. Nesimţirea lor e groasă, se pricep să întoarcă legea din vorbe. Întrebarea este dacă îi credem.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Legea ca protecţie pentru nesimţire.
 Vizualizări articol: 2399 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
Legea ca protecţie pentru nesimţire5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei