Joia trecută, adică în ziua în care a nins şi a viscolit ca într-o zi de iarnă din luna februarie a oricărui an de după Hristos încoace, Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Iaşi s-a făcut iarăşi de rîsul curcilor şi al fulgilor.
Direcţia asta, orientată greşit ca întotdeauna, n-a reuşit să fluidizeze traficul. Nici nu e de mirare, dat fiind faptul că localitatea în care-şi are sediul compania plătită din banul public să facă nimic, Iaşi, se află în Moldova, iar Moldova este o regiune situată în centrul Africii. După cum ştim cu toţii de la geografie, în Africa nu ninge aproape niciodată. Spun aproape, fiindcă uneori ninge cu ajutoare aruncate din elicoptere de Crucea Roşie.
Deci, de unde să ştie Direcţia de Drumuri şi Poduri cum să acţioneze în caz de ninsoare? Şefa Regionalei Iaşi, africanca Dorina Tiron, a spus că se va face o anchetă în cazul lui Andrei Huţanu, africanul care se află la şefia Secţiei Suceava.
Probabil că, de ochii lumii, timp de o lună, domnul Huţanu va primi salariul diminuat cu 10 procente. Dar acest lucru nu-l va afecta foarte tare pe Andrei Huţanu, fiindcă acesta îşi va recupera banii în primăvară. Doamna Tiron şi domnul Huţanu vor descoperi cu surprindere şi cu bucurie că în acest anotimp, în România, cresc nişte floricele foarte drăguţe cum nu s-au pomenit pe faţa pămîntului lor african. Cei doi vor culege ghiocei şi viorele, iar cele mai reuşite bucheţele le vor trimite la ei în Africa pentru a le fi vîndute conaţionalilor care, cunoaştem, sunt extrem de sensibili la frumos.
Dacă municipiul Iaşi se află în Africa, municipiul Bucureşti este în România. Lucrul acesta a fost ceritificat, joia trecută, de faptul că lucrătorii firmei bucureştene „Rosal”, cea care se ocupă de salubrizarea municipiului Suceava, şi-au făcut bine treaba. „Rosalienii”, fiind băştinaşi de-ai noştri, sunt învăţaţi cu iarna şi au ştiut cum să reacţioneze. Aceştia şi-ar fi făcut treaba şi mai bine dacă sensurile giratorii n-ar fi atât de strâmte şi dacă pe mijlocul străzilor înguste n-ar fi fost semănate borduri.
Municipiul Suceava se află şi el în România, mai exact chiar în municipiul Suceava, iar oamenii de-aici ştiu şi ei, ca şi „rosalienii”, cum e iarna. De aceea nu-i de mirare că angajaţii Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei au ştiut ce trebuie să facă pentru ca să nu se rupă toţi copacii sub greutatea zăpezii.
Dacă avem români de-ai noştri care ştiu cum e iarna, nu înţeleg de ce trebuie să apelăm la serviciile unor indivizi din lumea a III-a, a IV-a sau chiar a V-a, banca de la geam? Bine, asta doar în cazul în care vorbim despre nişte de-a V-a care tot repetă clasa şi care nu învaţă în junglă, ci în nişte chestii care au nişte găuri în pereţi ce pot fi asemănate cu geamurile.
(17 feb 2009, 21:34:26