Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 11 feb 2009 - Anul XIV, nr. 33 (4019)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Pavel LUCESCU

Pavel LUCESCU


Ceva e putred şi în România

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Auzi cum îi zic specialiştii: ”senzitivitate conformă”. Cum ar veni, dacă spui că te aştepţi ca în viitor economia să meargă prost şi situaţia generală a României să se înrăutăţească, dar nu şi propria ta stare financiară, se cheamă că eşti suspect de un soi de conformism. Aşa zice lumea, aşa zic şi eu, deşi chestia asta nu se referă şi la mine.

Cam aşa s-ar traduce şi mai pe româneşte, principala concluzie a unei cercetări realizată de INSOMAR la sfârşitul lui ianuarie anul curent, dată publicităţii în cursul zilei de luni. Şi bine-i zic cei de la INSOMAR, pentru că am văzut şi alte date din sondaj care confirmă cele de mai sus.

Aşadar, în timp ce 60 la sută dintre români cred că cea mai afectată de criză, în 2009, va fi piaţa muncii, 65 la sută spun că nu-şi fac griji că şi-ar putea pierde locul de muncă.  Peste 55 la sută anticipează că actuala criză va afecta situaţia economică a României, dar numai 27 la sută că asta se va întâmpla şi cu propria situaţie financiară şi, chiar mai surprinzător oarecum, doar 20 la sută cred că le va fi afectată viaţa lor şi a familiilor lor în general. Şi dacă tot trecem printr-o perioadă plină de scandaluri legate de situaţia din spitale, să mai spunem că doar 18 la sută din populaţie îşi face griji legate de sănătate.

Suntem, cum ar veni, o ţară de inconştienţi? Nu ştiu, dar un răspuns vom afla poate peste câteva luni, când efectele crizei se vor face cu adevărat simţite şi când, spun specialiştii, acestea vor atinge cam toate straturile sociale.

Până atunci avem o părere personală care sună cumva şi a explicaţie. Ea aparţine unui participant la dezbaterea organizată ieri de INSOMAR, cu ocazia lansării sondajului cu pricina. E vorba de sociologul Dorel Şandor. “E plină România de bani nemunciţi”. Americanii îi zic “soft money”. Cum ar veni, bani obţinuţi uşor, chiar prea uşor.

Mda, cred că vă daţi seama la ce se referă Dorel Şandor. Da, e vorba de consumul exagerat din ultimii 3-4 ani bazat pe credite. Asta să genereze oare percepţia deformată a multor români cum că lucrurile nu pot sta chiar atât de rău? Să fie de vină această uşurinţă cu care s-au pricopsit în ultimii ani cu o mulţime de bunuri, de la case la plasme şi de la maşini la telefoane mobile scumpe? Poate şi asta.

Cert e că, dată fiind situaţia descrisă de sondajul cu pricina, anul 2009 ar putea fi unul plin de surprize. Şi nu mă gândesc neapărat la cele de senzaţie mediatică, scandaloase, cu priză la publicul telespectator, ci la altele mult mai subtile şi insidioase. Cum ar fi să fi dat afară de la job după ce cu câteva zile ţi s-a transmis pe cale oficială că firma e solidă şi că nu vor fi restructurări. Şi să te întrebi cu ce-ai greşit când tu eşti acelaşi angajat conştiincios, responsabil şi cu respect nemărginit faţă de şefi. Şi să-ţi spui apoi că sigur te-a săpat cineva şi abia apoi să realizezi că nici vorbă. Pentru că după tine mai vin în şomaj câteva zeci sau sute de foşti colegi de muncă şi să-şi dai seama că e vorba de criza aia de care se vorbea pe la începutul anului, dar pe care n-o vedeai decât în curtea celorlalţi. Asta-i genul de surpriză despre care nimeni nu vorbeşte în gura mare, nu face rating, nu schimbă miniştri şi nici nu produce cutremure în clasa politică.

Am dat un simplu exemplu, evident, ipotetic. Mai pot fi şi alt gen de drame din astea, pe care le-aş numi “drame mici şi mijlocii”. Nu le mai înşir, le ştiţi şi dumneavoastră. Mai spun doar atât. Oameni buni, criza asta chiar există şi ne priveşte pe toţi. Şi nu-s de acord cu un alt invitat la dezbaterea INSOMAR, Cornel Codiţă, care susţinea că pur şi simplu noi nu suntem capabili nici măcar să importăm o criză precum cea care face deja ravagii în lumea bună. Am fi, chipurile, “cel mai instruit popor în strategii de supravieţuire”. Da, avem acest instinct, dar problema e alta. Poţi supravieţui dacă are şi cine să te ajute. De data asta mă tem că nu. Asta nu înseamnă că trebuie să ne alarmăm. Un pic de modestie şi ceva mai mult realism, doar atât.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ceva e putred şi în România.
 Vizualizări articol: 2372 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 3 voturi
Ceva e putred şi în România4.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   E PUTRED de bogati hoti in Romania trimis de
(11 feb 2009, 12:23:11
un mic exemplu : daca s-ar recupera banii cistigati de firmele capusa aparute dupa 1990 si mai incoace,guvernul lui Boc n-ar intentiona sa mareasca impozitele pe cladiri de 6 ori cum spune Cotidianul.Apoi daca s-ar recupera banii de la Bancorex s.a. banci falimentate de smecheri de Romania ar fi bani si pt cei saraci mai ales pensionarii obisnuiti. Si multe altele...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei