Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
luni, 9 feb 2009 - Anul XIV, nr. 31 (4017)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Alina MUNGIU-PIPPIDI

Alina MUNGIU-PIPPIDI


Ministerul Crimei Dezorganizate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Se caută şefi la interne. Dacă se poate, să fie direct parte a crimei organizate, să fi cărat cândva măcar o valijoară de lichidităţi, să fi circulat cu un BMW cu seria ştearsă, să fi stat de şapte, să fi rătăcit probe din dosar, să fi plasat fondurile cu dobânzi convenabile, să fi fost pe circuitul comisioanelor sau al cotizaţiilor din cutia milei vamale, să fi băut cu spoitori sau jucat cu cămătari. Dar asta numai dacă se poate. Dacă nu se poate, că e rea presa şi clonţos Băsescu, iar Boc face doar ce îi spune preşedintele, atunci trecem la planul B, să punem pe unul la care nu are obiecţii crima organizată. Să nu aibă ochi, picioare, mâini, coloană vertebrală, să aibă contul deschis şi pretenţii rezonabile, eventual dosar de miliţian abuziv sau de agent acoperit, ca să avem intrare la el, ca orice contribuabil, vorba aceea. E al dracului de greu, dovadă că au trecut două luni şi au demisionat deja doi miniştri incapabili să găsească nişte băieţi care să mulţumească pe toată lumea.

Alegerea miniştrilor de Interne e halucinantă şi arată că PSD după Iliescu nu mai e un partid, ci un SA, la care crima organizată are acţiuni serioase, cum avea pe vremuri Securitatea.

Prima alegere, Gabriel Oprea, era un baron local de Ilfov, adică unul din cele mai corupte judeţe din România. Milionar în euro, deşi ofiţer de carieră şi deci fără surse care să poată justifica asemenea venit. Sub domnia lui se organiza turismul electoral cu autobuzele. A căzut ca un erou pentru că unii care îl aveau la mână i-au cerut să facă lucruri contrare interesului altora care îl aveau la mână.

Odată trebuşoara asta lămurită, a fost numit direct capul baronilor locali, domnul Liviu Dragnea, care chiar din opoziţie negociase cu succes cu guvernul liberal. Domnul Dragnea a fost, ca şi domnul Oprea, pe lista neagră a Coaliţiei pentru o Guvernare Curată, dat fiind că presa a remarcat excepţionalele afaceri pe care le-au făcut unii cât a condus el judeţul Teleorman, în cap cu nişte tovarăşi care au făcut profit de peste două sute de mii de euro ca să vândă Consiliului Judeţean un bac vechi, care nu mai avea autorizaţie de plutire, pentru trei sferturi de milion.

El a căzut cu “cinste, onoare, demnitate şi profesionalism”, valorile sale supreme autodeclarate. Lista pare lungă, dar a uitat să adauge sinceritatea: plecând, a admis nu că nu a putut pune pe interpuşii crimei organizate în funcţiile luate în vizor de colegul Vanghelie, care pare noul responsabil cu acest sector, ci că Ministerul nu are banii la care spera. Aşa e, urmare a cheltuielilor excesive ale guvernului Tăriceanu, austerităţii promovate de primul ministru Boc, neîncrederii Comisiei Europene într-un guvern PD-L fără Monica Macovei, dar cu PSD în schimb, au dus la o serioasă atrofiere a bugetului Internelor.

Marii bani europeni deja cheltuiţi în imaginaţia unora vor veni mai greu, şi vor fi opriţi la cel mai mic pretext sau bănuială de corupţie, cum s-a întâmplat deja în Bulgaria. Iată că efectele pozitive ale crizei financiare încep să se facă şi ele simţite, pe lângă cele negative. Prosperitatea din care a înflorit corupţia guvernului Tăriceanu 2 s-a uscat. Pentru fiecare eurocent de acum înainte va trebui mult mai multă sudoare.

Lăsând gluma la o parte, construcţia unui minister de Interne profesionist, care să şteargă amintirea miliţiei de altă dată, a fost un mare efort al ultimilor ani, care a convins Bruxelles-ul într-o oarecare măsură. Poliţia de azi nu mai e cea de ieri. Cu toate că proasta organizare încă domneşte, mentalităţile s-au schimbat şi sondajele arată de câţiva ani că poliţia, din toate instituţiile statului, a progresat cel mai mult în încrederea cetăţenilor. Toate aceste eforturi au fost şterse de aceste două luni de cascadorii, ca şi speranţa că PSD se va reforma mai uşor la guvernare decât în opoziţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministerul Crimei Dezorganizate.
 Vizualizări articol: 2762 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 5 voturi
Ministerul Crimei Dezorganizate3.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei