La vremea tăierii buricului de către moaşa Traian Băsescu, guvernul Boc a fost descântat ca fiind unul dintre cele mai bune, dacă nu cel mai bun, din perioada postdecembristă.
Afirmaţia părea întemeiată.
Nu numai pentru că în parlament noul guvern dispunea de o majoritate zdrobitoare, gata, gata s-o atingă pe cea a Partidului Comunist Român în cadrul Marii Adunări Naţionale a RSR, dar şi pentru-dacă nu chiar mai ales - cele două partide se puteau mândri cu numeroase competenţe în administrarea ţării. Spre deosebire de guvernul CDR, de referinţă când vine vorba de amatorism, guvernul Boc se anunţa ca fiind format din două partide cu experienţă în materie de gestionare a treburilor. Se socotea astfel că reunirea a cât mai multe competenţe e o garanţie sigură a competenţei în guvernare.
La nici o lună de la formarea noului guvern, se conturează un alt adevăr.
Şi anume că o reunire a cât mai multe competenţe e o garanţie sigură a incompetenţei în guvernare.
Trecând în revistă întâmplările produse până acum de guvernul Boc, vom putea constata că această imagine tot mai clară de incompetenţă îşi are cauza în mai multe note definitorii ale activităţii sale:
1) Nota de brambureală absolută, dată, de exemplu, de perindarea pe la şefia ministerului Administraţiei şi Internelor, în nici două luni, a doi miniştri.2) Nota de guvern condus din altă parte decât de la Palatul Victoriei, unde se spune că-şi are sediul Executivul. Desigur, toată lumea ştie că guvernul e condus de Traian Băsescu, amărâtul de Boc jucând rolul unui e-mail între Cotroceni şi Victoria. Numai că preşedintele neavând prerogative constituţionale în materie de guvernare a ţării, indicaţiile sunt primite Emil Boc pe şest. De aici impresia de guvern condus de forţe obscure, oricât de în lumină ar sta Traian Băsescu.
3) Nota de guvern producător de fapte hazlii. O astfel de notă e dată de măsurile de şef de depou ale lui Emil Boc, dar şi de iniţiativele de Magda Ciumac ale legendarei Elena Udrea.
Aflată, de la învestire, într-o permanentă erecţie mediatică, fosta consilieră prezidenţială se dovedeşte, zi de zi şi ceas de ceas, o infatigabilă creatoare de haz involuntar. N-are rost să reamintim fantezistele propuneri ale distinsei în materie de relansare a turismului românesc: de la propunerea cu stimularea turismului ecumenic până la cea cu transformarea Bucureştilor într-o staţiune balneo-climaterică prin dărâmarea clădirilor şi forarea solului în căutarea gheizerelor. Mai nou, Elena Udrea, care-şi schimbă iniţiativele economice mai ceva decât ciorapii, a proclamat că turismul autohton va fi salvat prin aducerea străinilor de Paşti, pe litoral, pentru a lua cunoştinţă de tradiţiilor noastre pascale.
Guvernul e alcătuit din PSD şi PD-L.
Pe care dintre cele două partide va afecta electoral dezastrul imaginii noului guvern?
Pe formaţiunea lui Mircea Geoană, deoarece PD-L depinde nu de el însuşi, ci de capitalul electoral al lui Traian Băsescu.