Printre reclamaţiile care iau drumul Primăriei Suceava, cel mai des se numără şi cele referitoare la activitatea asociaţiilor de proprietari. Oamenii sunt nemulţumiţi fiindcă prin beciurile blocurilor şoarecii joacă pe masă chiar şi atunci când pisicile sunt acasă, la doamna Mariana, marea iubitoare de pisicuţe de la etajul II, sau din cauză că vara ţânţarii din boxe le sug sângele în voia cea bună până când se transformă în adevăraţi armăsari.
Apoi, cetăţenii de la bloc se enervează rău de tot când văd că aluatul pentru cozonaci nu mai creşte ca pe vremea când bunica era fată, din pricina făinii de proastă calitate, dar în schimb facturile de întreţinere se umflă atât de tare încât le vine să le trimită imediat să urmeze o cură de slăbire.
De obezitate suferă şi salariile unor şefi de asociaţii. Îngrijoraţi de acest lucru sunt doar simplii cetăţeni, fiindcă aceştia ştiu de la televizor că obezitatea dăunează grav sănătăţii. Este vorba despre sănătatea bugetelor personale care, iată, sunt adevărate bombe cu „E”-uri şi cu grăsimi pentru lefurile preşedinţilor şi administratorilor.
În schimb, şefii de asociaţii nu sunt deloc îngrijoraţi de greutatea salariilor pe care le încasează fiindcă, ştiţi cum se spune prin popor: „Lasă să fie un pic mai gras, pentru că, în caz de boală, Doamne fereşte, să aibă de unde să slăbească”.
De o vreme, municipalitatea suceveană nu-i slăbeşte din ochi pe şefii de asociaţii. Primăria le-a cerut baştanilor de la asociaţii să-şi treacă salariile la avizierul unde se lipesc listele cu cheltuieli, însă aceştia s-au făcut că nu aud. Pesemne că activitatea de numărare a banilor încasaţi de la locatari creează un zgomot atât de mare în sediile asociaţiilor de proprietari, încât şefii acestora nu mai aud nimic. Aceştia sunt surzi şi la ţipetele glasului raţiunii şi ale glasului bunului simţ, fiindcă dacă ar auzi ce li se strigă s-ar opri din a încheia tot felul de contracte şmechereşti de prestări servicii.
Primăria Suceava vrea să facă puţină ordine prin asociaţiile astea şi, de aceea, a cerut organizarea de alegeri. Numai că pentru ca lucrurile să se schimbe în bine, adică pentru ca proprietarii asociaţiilor de proprietari să dispară, este nevoie, în primul şi-n primul rând, ca proprietarii de locuinţe să participe la şedinţele de alegeri. Simplu, nu?
(27 ian 2009, 13:06:44