Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 31 dec 2008 - Anul XIII, nr. 305 (3986)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Pavel LUCESCU

Pavel LUCESCU


Ce nu va fi în 2009

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Probabil aţi început deja să simţiţi briza crizei, dacă nu, cu siguranţă vă gândiţi la ea şi la cum o veţi întâmpina. Problema e că nimeni nu ştie mare lucru despre asta, deşi sunt destui care încă mai au ambiţia de a face prognoze. Le recomand The Economist, probabil cea mai bună publicaţie economică din lume, care şi-a recapitulat previziunile pe 2008 şi, după ce a recunoscut că n-a “ghicit” mai nimic, a ajuns să se întrebe, autoironic, cui i-ar mai folosi cele pe 2009. Pentru că da, vorba nu ştiu cui, nici viitorul nu mai e ce-a fost.

Asta nu înseamnă însă că nu se poate spune chiar nimic despre 2009. Ştim că vom avea, spre exemplu, încă două rânduri de alegeri, europarlamentare prin iunie şi prezidenţiale la sfârşitul anului. Dar nu mi-aş permite să prognozez nici măcar că Traian Băsescu ar câştiga un nou mandat, în ciuda faptului că nimic în acest moment nu-i ameninţă prima şansă. Nu, n-o să fac această greşeală. Îmi iau aşadar toate precauţiile de rigoare şi mă voi mărgini să vorbesc nu despre ce cred că se va întâmpla ci, dimpotrivă, despre ce e mai probabil să nu se întâmple. Iată o listă de astfel de non-întâmplări.

1. Cu siguranţă, în 2009, tot mai mulţi dintre noi vom deveni mai economi. Şi nu e vorba doar de restrângerea creditului bancar, ceea ce e deja în fapt, ci de presiunea crescândă asupra bugetelor curente. Vom cheltui mai puţin chiar şi pe produse de strictă necesitate. Deci, nu consumului! Iată una din devizele anului 2009. 

2. Mai uşor spre deloc cu măririle de salarii şi de pensii. Dacă în 2008 încă mai auzeam de sectoare întregi, începând cu construcţiile şi terminând cu IT&C-ul, care se plângeau de un deficit de forţă de muncă, în 2009 nu va mai fi cazul. Va fi tot mai greu să refuzi un loc de muncă pe motiv de salariu, în schimb mulţi nu se vor da înapoi nici de la a-şi mai lua un job în plus. Dacă vor avea unde.

3. Preşedintele Traian Băsescu nu va mai putea da vina uşor pe guvern pentru ce nu merge bine în ţară. Deci nu vom mai avea scandaluri de genul “războiul Palatelor”. Dar asta nu înseamnă că politica va fi o oază de linişte şi consens. Dimpotrivă. Fiind un an mai greu, unii spun cu mult mai greu, decât oricare din ultimii patru, nevoia de vinovaţi va fi cu atât mai mare. Se califică, pentru început, opoziţia liberală. Ţara merge mai prost şi pentru că fosta guvernare n-a făcut ce trebuie, pentru că a furat, pentru că a minţit în legătură cu starea economiei. Iată alt refren al lui 2009. Nu va dura prea mult însă pentru că nici treaba cu “greaua moştenire” nu mai e ce-a fost.

4. Nu vom mai avea mari scandaluri de corupţie. Asta nu înseamnă o reducere a fenomenului, aş zice, şi aici, dimpotrivă. Coaliţia PD-L – PSD, girată de preşedintele ţării, e cea mai bună formulă de îmblânzire a luptei cu corupţia. Unii analiştii prognozează deja un soi de cartelizare a administraţiei, cele două mari partide guvernamentale urmând să-şi împartă frăţeşte zonele de influenţă, cu condiţia “neamestecului în treburile interne” ale celuilalt. Foarte posibil, dar ceea ce, după părerea mea, va ţine sub control anticorupţia e un lucru mai puţin evident în acest moment. E vorba de o lecţie pe care preşedintele pare să o fi învăţat în ultimii doi ani, şi anume faptul că orice scandal de corupţie funcţionează, pe termen scurt, ca un bumerang. Câtă vreme rezultatele anticorupţiei nu se simt la bază, mai exact în buzunarele oamenilor de rând, şi n-au cum precum bine ştim decât pe termen lung, aceasta se întoarce împotriva celui ce o încurajează. Aşa că, mai uşor cu anticorupţia ca dăunează grav guvernării.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ce nu va fi în 2009.
 Vizualizări articol: 3734 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.3 din 3 voturi
Ce nu va fi în 20091.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei