Mult mai important, fătucile şi guguştiucii de pe teren pândeau cu microfoanele pregătite reuniunile PD-L-PSD pentru a da ştire lumii de o nouă împărţire a ciozvârtei care e Puterea.
De luni de la prânz, însă, peisajul nostru mediatic s-a schimbat în chip radical. A dispărut, ca şi cum n-ar fi fost, subiectul numit Alianţa imorală. Toată lumea discută despre retragerea lui Theodor Stolojan. De dimineaţă până seara studiourile televiziunilor de ştiri dau peste margini, ca supa de găină pe aragaz, de cetăţeni şi cetăţence guralivi care lansează ipoteze în ritm de mitralieră. Despre enigma resemnării lui Theodor Stolojan. Despre viitorul Alianţei PD-L-PSD. Despre sentimentele încercate de Traian Băsescu.
Nu ştim – şi nici nu ne interesează – de ce a renunţat Theodor Stolojan.
În politica de azi, marcată decisiv de spectacolul mediatic, nu contează ceea ce s-a întâmplat în realitate, cu ceea ce se vede la televizor, că s-a întâmplat în realitate.
Or, din acest punct de vedere, noi observăm că un prim efect al aşa-zisei lovituri de teatru a fost trecerea în plan secund a unui subiect – Alianţa imorală PD-L-PSD – şi afirmarea spectaculoasă a altui subiect: retragerea lui Theodor Stolojan.
Concentrarea presei pe primul subiect se contura drept catastrofală pentru artizanul acestei Alianţe: Traian Băsescu.
Năpustirea presei asupra noului subiect e benefică pentru Traian Băsescu:
1) Împinge în plan secund formarea Alianţei.
2) Abate atenţia de la negustoria pentru posturi între PD-L şi PSD.
3) Dă presei posibilitatea să facă rating şi tiraj abordând un subiect senzaţional, dar absolut minor în planul realităţilor.
Acest efect vizibil al retragerii lui Theodor Stolojan ne îmboldeşte să credem că n-a fost vorba de o criză de nervi a liderului PD-L, ci de o nouă diversiune.