Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
luni, 1 dec 2008 - Anul XIII, nr. 283 (3964)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Alina MUNGIU-PIPPIDI

Alina MUNGIU-PIPPIDI


Axa Dăbuleni-Ciofliceni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Chiar dacă va mai dura ceva timp până când rezultatele acestor alegeri vor fi complet cunoscute, lecţiile lor sunt totuşi destul de clare. Întrebarea e dacă are cine să le înveţe. Că e şocant ce scăzută putere de învăţare au partidele noastre politice.

Lecţia numărul 1 priveşte ascensiunea de ultim moment a PSD. Poate unora nu le e clar de ce a crescut PSD în ultimul an peste electoratul lui captiv din zona săracă de ţară. În fond, nu au adus figuri noi şi populare, nu au reuşit să îşi schimbe percepţia de cel mai corupt partid din România, Ion Iliescu e cu încă un an mai bătrân şi mai irelevant, şi Mircea Geoană încă nu a reuşit să-şi găsească personajul pe care să-l interpreteze convingător.

Răspunsul este unul singur: din exasperare faţă de incapacitatea dreptei de a guverna împreună. Alegerile din acest an se compară cu cele din 2000, ultima dată când guvernase dreapta. Ca şi atunci, stânga a urcat nu prin merite proprii (vă vine în minte ceva din programul PSD în aceste alegeri când citiţi aceste rânduri? Evident că nu.) Nu are ce, ci datorită acelor alegători care au oroare de conflictele care par inseparabile de coaliţiile politice şi preferă să aibă un singur partid la guvernare – oricare ar fi acela. Oricine a fost călcat pe nervi de circul dintre Tăriceanu şi Băsescu din aceşti ani şi nu a demobilizat – cu alte cuvinte s-a dus la vot- a votat cel mai probabil pentru PSD, fără să îi pese că PSD nu a reuşit să se reformeze cine ştie ce.

Lecţia numărul doi este legată de prima. Aşa cum o anumită categorie de public, fiindcă se simte afectată de viaţa politică din ţară se mobilizează contra dreptei când aceasta e sfâşiată de certuri interne, o altă categorie, care e superioară în venituri şi educaţie şi deci e mult mai puţin afectată de cine guvernează, stă acasă atunci când nu are o opţiune de dreapta convingătoare.

Participarea deplorabilă în alegeri a Bucureştiului şi Banatului, fiefurile Revoluţiei din decembrie şi insulele portocalii ale ţării arată că electoratul lui Tăriceanu şi Băsescu s-a simţit abandonat şi, la rândul său, a întors spatele partidelor sale tradiţionale.

Şi în 2004 mobilizarea electorală era foarte slabă. Şi atunci, ca şi azi, dreapta nu a reuşit să vină cu o soluţie. Strategii ei (Dorel Şandor atunci, Sebastian Lăzăroiu azi) au argumentat pe ultima sută de metri că trebuie activitate mai mare la ţară, nu la oraş. E drept că nu ştiu ce mobilizare se putea face la nenorociţii votanţii PDL din colegiile urbane unde candidau Ion Talpeş, fost PSD, sau Elena Udrea, fostă PNL. E cam greu să fii mobilizat, când eşti o persoană animată de idei despre reforma politică, de asemenea personaje.

Lecţia numărul trei este despre proceduri. E de-a dreptul o ruşine că, în 2004, cu tot scandalul, fraudele electorale nu au fost investigate de procurorul general de atunci, Ilie Botoş şi pe urmă îngropate complet de o comisie parlamentară. Pentru că şi în duminica de 30 noiembrie iarăşi am avut votanţi căraţi cu duba la vot, buletine cu care mai poţi vota o dată distribuite cu sacul, şi vreun milion de nume de pe listele electorale necorespunzând unor votanţi în viaţă.

Şi, în sfârşit, lecţia cea mai neaşteptată am văzut-o emanând din scurtele ştiri electorale despre cum şi unde votează oamenii politici. Corespunzător cu standardul lor, enorma majoritate a celor de top votează în Primăverii, la liceul Jean Monnet. La douăzeci de ani după Revoluţie, pe clasa noastră politică scrie tot Primăverii, cum scria pe fosta nomenclatură comunistă.

Excepţiile programate din timp au aerul unor caricaturi. Tăriceanu, omul cu Ferarri, la Ciofliceni! Geoană, care se luptă pentru chiria minimală de la Regia Autonumă a Protocolului de Stat, din vila căreia nu se dă dus, la Dăbuleni! Cum pot reprezenta oameni atât de privilegiaţi pe votantul amărât din Ilfov sau Dolj? Nu e asta o mare farsă?

Omul de la Dăbuleni şi omul de la Ciofliceni au multe în comun. La ora la care scriu principalul lor efort este cum să unească aceste două ipocrizii de culori politice diferite într-o coaliţie de succes. Ce fel e succes ar fi acela şi al cui vă las să ghiciţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Axa Dăbuleni-Ciofliceni.
 Vizualizări articol: 2813 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Axa Dăbuleni-Ciofliceni3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei