Mai zilele trecute, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Pimen Suceveanul, defila braţ la braţ cu preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, şi binecuvânta proiectul iniţiat de acesta, intitulat „Turism religios în Bucovina”. Asta s-a întâmplat după ce în urmă cu doi ani, pe vremea când domnul Flutur era ministru al Agriculturii, Înaltul Pimen umbla încruntat şi-l suduia pe acesta peste tot pe unde apuca pe motiv că nu-i dă de pomană jumătate din suprafaţa împădurită a judeţului Suceava. Însă, şi de-abia „plecă” proiectul, ce mai freamăt, ce mai vuiet, că Înaltul Pimen se şi răsuci iarăşi, mai ceva ca un înalt funcţionar public care din apolitic jurat la Biserică s-a făcut politician cu cotizaţia la zi şi cu candidatura pentru Parlament la purtător.
Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, prin Biroul de Presă a cărui componenţă, ca o paranteză fie spus, este cunoscută, dar e necunoscută cu desăvârşire, deci, Arhiepiscopia, la câteva zile distanţă de la consumarea evenimentului de lansare a proiectului, s-a dezis de acesta. Cum? Printr-un comunicat de presă publicat săptămâna trecută de ziarul în care citiţi şi aceste rânduri.
În esenţă este vorba despre faptul că, în opinia Bisericii, acordul dintre Arhiepiscopie şi Consiliul Judeţean conţine o formulare neadevărată: „Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor are statutul de administrator al monumentelor istorice religioase din patrimoniul naţional şi UNESCO”. Ori, se arată în comunicatul de presă al Bisericii: „Noi Ne considerăm proprietarii bisericilor, mănăstirilor, schiturilor etc. şi ai bunurilor acestora, pentru că vieţuim într-un stat de drept, membru al Uniunii Europene, care garantează proprietatea”.
Totodată, Biroul de Presă al Arhiepiscopie are o supărare pe Orest Onofrei, unul dintre colegii de PD-L ai lui Gheorghe Flutur. Are cuvântul Biroul din nou: „La doar câteva zile după lansarea de către Consiliul Judeţean Suceava a programului „Turismul religios în Bucovina”, domnul Orest Onofrei, fost prefect al Sucevei, acum vicepreşedinte al PD-L Suceava şi candidat la scaunul de parlamentar, declara pe un post central de televiziune, privitor la retrocedarea Fondului Bisericesc al Bucovinei şi în legătură cauzală cu „calitatea” de administrator atribuită Nouă în documentele privind asocierea cu Consiliul Judeţean Suceava, că „Dacă această proprietate, aproape 200.000 de hectare, ar fi retrocedată în forma asta, actualei Fundaţii, credem, cred eu că asistăm la cel mai mare act de corupţie din România de la Revoluţie încoace, pentru că e vorba de o avere de peste 2 miliarde de euro”. Cum nu putem să Ne autocorupem, căci este vorba despre averea Noastră, îi atragem atenţia fostului înalt funcţionar al statului că, în accepţie juridică, nu există corupţie decît numai în legătură cu Puterea”.
Serios, domnule Birou? Care „Noastră” şi de ce cu „N” mare de tipar? De unde şi până unde o fundaţie particulară care, ce-i drept, îl are în frunte pe arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, îşi poate propune să-şi bage topoarele şi drujbele în ele de păduri care, până la venirea comuniştilor la putere, a fost exploatată de o fundaţie de drept public, şi nu de o fundaţie particulară ca actualul Fond Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei? În comunicat, Biroul l-a luat la ţintă şi pe noul prefect (Ovidiu Doroftei parcă-i spune), despre care se ştie că a fost ajutat să ajungă în funcţie de fostul prefect Alexandru Băişanu, cel care şi-a anunţat candidatura pentru Camera Deputaţilor pe Colegiul Suceava din partea PNL. Care domn Băişanu a avut şi el probleme pe vremea când era la Prefectură, tot din motive care ţin de pomana solicitată, dar, pe bună dreptate, neprimită de către fundaţia particulară.
Fiindcă îndată vor avea loc alegeri, pentru că avem de-a face cu cineva extrem de implicat în politică şi fiindcă votul e uninominal, asta înseamnă că şi-a propus să candideze şi el? E vorba despre Birou, deoarece dacă m-aş şi referit la Înaltul Pimen aş fi scris El.