Acum ceva vreme, în jurul Parlamentului, străzi întregi, straniu marcate cu panouri, trăiau sub semnul de unicitate la noi al unui raliu automobilistic cum se vede doar la Monte Carlo. Zile în şir, parlamentarii au bocit că le este interzis accesul la responsabilităţi şi obligaţii.
Raliul a adunat în tribune mulţi dintre fiţoşii Capitalei, copii cu tătici putred de bogaţi, posesori de superlimuzine, gâsculiţe nelipsite de la niciun eveniment monden, gargaragiii din televizoare, politicieni. Balamucul iscat s-a adăugat balamucului cu care ne-a obişnuit metropola de pe Dâmboviţa.
A urmat, dacă nu cumva a fost înainte, o demonstraţie cu avioane la Băneasa. Avioane mari, militare, săgeţi ale văzduhului, păsări metalice nevăzute sortite misiunilor de spionaj, drăcării inventate pentru a năuci minţile privitorului. S-a vorbit de achiziţii, de interese politice (politicul nu lipseşte de la nici un eveniment), de dotarea militarului român zburător cu tot ce e mai performant în materie de spintecat pielea văzduhului. Evenimentul a blocat ieşirile spre Ploieşti.
De două zile, Capitala este zbuciumată de apropierea unui eveniment religios. Sfinţirile, prăznuirile, posturile, mătăniile şi închinarea la icoane se petreceau sub semnul unei cuvioşenii discrete. De la un timp banii se aruncă în cutia milei numai dacă funcţionează în preajmă o cameră de luat vederi cuplată în direct la televiziuni. Gestul închinării e musai să fie public. Dumnezeu aduce voturi. Pregătirile pentru ziua ocrotitorului Bucureştilor, Sfântul Dimitrie cel Nou, zis Basarabov, au căpătat şi ele încărcătură mediatică şi politică. Câteva sute de jandarmi vor proteja pelerinajele din jurul Patriarhiei, iar SPP-iştii se vor îngriji ca înaltele feţe politice să nu intre în contact prea înghesuit cu vulgul. Ele trebuie doar văzute, admirate şi votate. Duminică este Sfântul Dumitru. Toţi Miticii noştri îşi vor serba ziua numelui care cum poate, cu amicii, în familie, cu fast sau fără fast.
Cele două evenimente religioase au fost cuplate de înalţii ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române cu evenimentul rar al aducerii moaştelor Sfântului Apostol Pavel din Grecia la Bucureşti. Este aşteptată lume multă. Dacă la racla Sfântului Dimitrie cel Nou te poţi închina şi în restul anului, oasele sfinte ale Apostolului lui Hristos pot fi mângâiate doar acum şi rugate de o minune şi o milostenie. Centrul Capitalei se va umple cu credincioşi, mulţi dintre ei amărâţi, veniţi în căutarea unei speranţe. Vor fi aici ciungi şi ologi în cărucioare, bărbaţi şi femei cu minţile lunecate pe pustii, însinguraţii, cei mereu nenorocoşi la loteria destinului. Pavel, cel care nu l-a cunoscut direct pe Mântuitor, fiind mai întâi un prigonitor al acestuia, s-a convertit printr-o minune făptuită pe drumul Damascului. Atunci i s-a arătat Iisus care l-a întrebat de ce-l prigoneşte. Truda lui întru creştinism i-a adus temniţă şi umilinţă.
Aduse la Bucureşti, după aproape 2000 de ani de la moarte, moaştele Apostolului, cu înaltă încărcătură simbolică pentru credincioşii creştini, pot luneca iute în derizoriul vieţii unei Capitale dezvăţate să mai discearnă binele de rău, frumosul de urât, măreţia de nimicnicie. Cei care trec pe lângă eveniment ca pe lângă un miting electoral, care-i obligă la un ocol, înjură poliţia, primăria şi politica. Cea care se va lipi de moaşte ca timbrul de scrisoare este politica.
În scurtă vreme începe oficial campania electorală. Ea a început mai demult de fapt. Vom vedea dacă votul uninominal ne va aduce figuri proaspete în locul celor uzate, măcinate de bolile corupţiei, de gâlcevurile nesfârşite, de făţărnicie. Până atunci, sub dangătul clopotelor noi aduse de la Viena, străzile din preajma Patriarhiei vor fi colindate de lungi coloane de creştini care-şi urmează preoţii şi aşteaptă minunea de la oasele sfinţilor înghesuite în racle de argint. Pentru unii, după raliul de maşini, se mai petrece un raliu care încurcă circulaţia – unul de oase sfinte.