Una dintre marile speranţe legate de votul uninominal a fost aceea că oamenii vor conta mai mult decât partidele. S-a spus că vom alege direct oamenii şi astfel cabalele de partid îşi vor pierde puterea. Nu este chiar aşa. E drept că votul uninominal asigură în teorie o mai bună legătură între alegător şi reprezentanţii săi şi că parlamentarul poate fi mai uşor responsabilizat, pentru că nu mai e votat la grămadă cu alţii. Dar speranţa că partidele nu vor mai selecta oamenii propuşi pentru a fi votaţi a fost exagerată. De fapt, tot partidul controlează accesul pe buletinul de vot, doar că până acum propunea o listă, acum propune câte un nume pentru fiecare colegiu.
În acelaşi timp, există metode mult mai bune prin care publicul ar putea participa la selecţia candidaţilor. Cea mai importantă este procedura alegerilor preliminare, aşa cum este ea cel mai bine practicată în America. Acolo, tot cu vot uninominal (dar într-o variantă mai limpede decât struţo-cămila noastră), diferiţi candidaţi din cadrul aceluiaşi partid candidează în alegeri interne pentru a obţine nominalizarea. Un exemplu spectaculos este actuala candidată republicană pentru vicepreşedinţie, Sarah Palin. Ea a denunţat corupţia din propriul partid şi l-a învins în alegerile interne pe guvernatorul republican în funcţie. Astfel, el a fost eliminat şi Palin a candidat apoi împotriva unui democrat pe care l-a învins, devenind guvernatoare în Alaska. Fără alegeri preliminare, Palin ar fi rămas primar într-un orăşel. Acesta este un sistem deschis de partide, care tratează selecţia ca pe o chestiune de interes public, nu ca pe o afacere privată, de parcă un partid ar fi un fel de SRL ceva mai mare.
Partidele noastre nici nu se mai gândesc la o asemenea procedură. PSD a încercat ceva parţial în 2004 (doar membrii de partid au votat), dar şi-a fraudat propriile alegeri. Am propus public PNL să rezolve disputa dintre Tăriceanu şi Stolojan prin alegeri interne, dar nu am avut nici un ecou. Partidul s-a spart ulterior.
Fără alegeri interne, singura opţiune a publicului este de a sancţiona candidaţii inadecvaţi la vot. Astfel, partidul va pierde voturi la nivel general pentru că a propus diverse figuri indigeste. Vom avea astfel un test al votului uninominal: va vota publicul diverşi dubioşi doar pentru că au fost propuşi de un partid cu care altfel ar simpatiza?
Am şi două exemple clare: Elena Udrea şi Ioan Talpeş. Amândoi impuşi candidaţi ai PD-L pentru că au executat diverse servicii pentru Traian Băsescu. Amândoi figuri controversate pe care personal nu i-aş vota şi am argumente pentru asta.
Elena Udrea nu are nici un merit public altul decât că s-a îmbrăcat la un moment ca la discoteca sătească şi a apărut în preajma preşedintelui. Afacerile sale şi ale soţului în zona banilor de stat sunt dubioase, chiar dacă nu avem dovada unor ilegalităţi. Tupeul cu care face ordine în partid după ce a fost paraşutată direct la vârf este epocal. Elena Udrea este propunerea partidului anti-corupţie şi pro-modernizare într-un colegiu din capitală.
Ioan Talpeş este un caraghios cu aere de mare spion, fost om de casă al lui Ion Iliescu, personaj care visează conspiraţii fel de fel şi are meritul că l-a convins pe Băsescu că e la curent cu toate subteranele serviciilor secrete (o avea şi alte merite, dar nu putem şti). Talpeş candidează chiar împotriva lui Dan Voiculescu. Va fi interesant dacă o figură proaspătă şi mai puţin compromisă propusă de PNL sau de alt partid îi va trimite la pensie pe cei doi dinozauri.
Cazul Elenei Udrea e chiar mai interesant. Deputatul PD-L (din grupul Stolojan) Sorin Paveliu a anunţat că nu e de acord cu desemnarea Elenei Udrea în colegiul în care el locuieşte şi unde ar fi vrut să candideze din partea PD-L. Paveliu e medic şi unul dintre autorii programului de guvernare al Alianţei D.A. în 2004. A propus şi o lege de bun simţ prin care pacienţii pot deconta la spitale diverse cheltuieli efectuate în timpul internării. Eu unul nu ştiu să fi citit de implicare în afaceri dubioase în cazul său. Nemulţumit de decizia partidului, Paveliu a declarat că va candida ca independent în acelaşi colegiu.
Traian Băsescu vine cu două propuneri indigeste. Acum avem votul uninominal, nu îi mai votăm la grămadă. Va face vreo diferenţă? Nu ştiu, abia aştept răspunsul.