Dacă ecourile se vor stinge repede ca focul de paie pentru chirpici sau dacă acestea vor mai hălădui prin ţară şi prin străinătate în căutare de parteneri de afaceri şi de turişti, rămâne de văzut.
Printre invitaţii domnului Flutur s-a numărat şi ambasadorul Austriei la Bucureşti, Martin Eichtinger. Numai gândindu-mă la afinatele date pe gât de participanţii la acţiunile de la Suceava şi de la Mălini, la pingelele dansatorilor de la Ansamblul „Ciprian Porumbescu” care le-au refuzat firelor de iarbă dreptul de a râde la soare, la degetele instrumentiştilor care au „alergat” pe clapele acordeonului ca Pink în concertul de la Londra şi la roţile mocăniţei care au fost puse în mişcare după multă vreme, deci numai gândindu-mă la toate astea am obosit, iar lenea m-a luat de după umeri şi mi-a şoptit la ureche că îmi pot permite să copii o bucată dintr-un articol publicat de „Monitorul”, ca să nu-mi mai bat eu capul.
„Ambasadorul Austriei, prezent la eveniment alături de ambasadorul Ungariei, Excelenţa Sa Oszkar Fuzes, şi de reprezentanţii altor misiuni diplomatice europene, a amintit de legăturile istorice dintre Bucovina şi Austria şi a apreciat proiectul de turism religios lansat de Consiliul Judeţean în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor. În acest context, diplomatul a spus că Austria poate avea un aport economic semnificativ la susţinerea acestui proiect şi a propus crearea unui nou drum de pelerinaj creştin, „Drumul lui Iacob spre Est”, similar cu Camino de Santiago, drumul medieval străbătut de pelerini pentru a ajunge la mormântul apostolului Iacob din Santiago de Compostela, Spania. Aşa cum „Drumul lui Iacob” spre Spania leagă regiunea Pirineilor cu mormântul apostolului, traversând oraşele Jaca, Pamplona, Estella, Burgos şi Leon, aşa „Drumul lui Iacob spre Est” ar trebui să lege un loc important din Austria, prin Ungaria, Slovacia şi Ucraina, de mănăstirile din Bucovina”.
Trebuie să recunosc că sunt depăşit de acest subiect chiar în acest moment. Subiectul trece pe lângă mine cu o viteză ameţitoare, la volanul unui Seat Leon, iar ca să-l ajung mi-ar lua ceva timp.
Mie nu-mi rămâne decât să-l felicit pe Martin Eichtinger şi să le urez autorităţilor să facă din ideea ambasadorului un proiect funcţional. Totodată, ţin să-i mulţumesc Excelenţei Sale fiindcă datorită propunerii făcute mi-a venit şi mie o idee care ar putea fi folosită cu succes sau cu succesuri, cum vreţi să spuneţi. Proiectul se numeşte „Drumul lui Iacob spre Vest” şi nu are legătură cu „Turismul religios” al domnului Flutur, ci cu turismul de afaceri. Concret: elevii de liceu vor fi duşi în „excursie” acasă la oamenii de afaceri suceveni Sorin Iacob şi Gheorghe Iacob, iar aceştia le vor spune tinerilor ce trebuie să facă pentru a avea succes sau succesuri în biznisuri. Cool, nu?