Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 13 oct 2008 - Anul XIII, nr. 241 (3922)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Alina MUNGIU-PIPPIDI

Alina MUNGIU-PIPPIDI


Nobel prin eliminare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Alfred Nobel a fost un om de toată isprava. Prin asta să nu înţelegeţi că a fost un binefăcător al omenirii din naştere. Ar fi fost greu: tatăl lui a inventat un strămoş al torpilei, iar Alfred şi un frate de al său au făcut parte din pionierii exploatării ţiţeiului din Caucaz, pe care îl aduceau printr-o ţeavă de lemn în portul Batumi de la Marea Neagră. Încercând să reabiliteze averea familiei după un faliment, tânărul Alfred a experimentat din greu substanţe periculoase: o explozie de nitroglicerină i-a ucis un frate mai mic şi mai mulţi muncitori. Una peste alta, creatorul premiului Nobel pentru pace înţelegea pacea aşa cum e: un obiectiv greu de atins, mereu în mişcare, nu un monument în bronz gata turnat, în faţa căruia cântă o fanfară şi se fac fotografii.

Tocmai pentru că Nobel a fost o figură de asemenea complexitate, atribuirile premiului Nobel din ultimii ani au fost extrem de dezamăgitoare. Mai întâi, Jimmy Carter, care, ca preşedinte al Americii, se poate mândri cu faimosul atac ratat pentru recuperarea ostaticilor din Iran. După ce democraţii au renunţat la el, a devenit un fel de globe-trotter (mult plimbat, puţin rezolvat) şi, într-o bună zi, fără să fie nimănui clar pentru ce, a luat premiul Nobel pentru pace. Dacă supravieţuieşti propriilor tale prostii suficient de mult ca să ţii ani de zile discursuri la cină, probabil că totul devine posibil.

Carter a fost succedat în această onoare de unul care nici măcar nu a reuşit să ajungă preşedinte – e vorba de Al Gore, care era alintat la Harvard, un fief democrat, cu epitetul de cel mai prost lider democrat din secolul XX. Asta nu l-a împiedicat să facă un film supertezist despre schimbarea de climat, în loc să lase pe alţii mai pricepuţi, şi să construiască industria de propagandă în jurul acestui subiect, care a devenit o problemă în sine, afectând dramatic priorităţile bugetare în multe ţări ale lumii. Acest efort i-a adus şi lui premiul Nobel pentru pace, deşi bineîneţeles că nu i-a reuşit oprirea schimbării de climat mai mult decât i-a reuşit lui Jimmy Carter destinderea cu ruşii sau pacea durabilă din Orientul Mijlociu.

Ultimul venit în serie e un om foarte onorabil, cu care am avut ocazia să stau la masă – fostul preşedinte finlandez Marti Ahtisaari, care a prezidat comisia care trebuia să ofere o soluţie problemei Kosovo. Planul său de independenţă treptată şi condiţională a picat, sabotat de toate părţile, şi aşa Kosovo, în loc să o ia încet şi sub supravegherea Consiliului de Securitate, a ajuns să îşi declare independenţa brusc şi unilateral, creând o mare încurcătură. Nu e vina lui Ahtisaari, dar nici un mare succes nu putem spune că a fost. El însuşi a declarat că succesul vieţii lui a fost separarea negociată a Namibiei de Africa de Sud. Dacă te uiţi însă cum au evoluat aceste două ţări de atunci încoace, iarăşi nu mi se pare că avem ce sărbători. Africa de Sud a devenit o democraţie, cu de trei ori mai puţini oameni care trăiesc sub pragul sărăciei de un dolar pe zi decât în Namibia.

Desigur, diplomaţii scandinavi în general merită toate premiile. Rar am văzut oameni mai dezinteresaţi, mai generoşi şi mai activi decât ei: am şi eu o listă, cu Carl Bildt, actualul prim-ministru suedez, în frunte. Dar dincolo de recunoaşterea asta generală, mi se pare că abordarea e de o mare ambiguitate prin comparaţie cu vremurile când personalităţi

de statura lui Albert Schweizer luau premiul Nobel. Doi disidenţi chinezi erau printre candidaţii acestui an, oameni care riscă într-o singură zi mai mult decât au riscat Carter, Gore şi Ahtisaari toată viaţa. A fost destul ca guvernul chinez să trimită un bileţel şi au căzut din schemă. Dacă e să dăm premiul acesta doar acelora la care nu se opune nimeni, toţi oamenii care fac cu adevărat ceva, nu doar încearcă, vor fi eliminaţi, iar la toţi cei care au câştigat se va pune inevitabil întrebarea dacă într-adevăr au meritat premiul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nobel prin eliminare.
 Vizualizări articol: 2644 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Nobel prin eliminare5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Corect si adevarat trimis de
(13 oct 2008, 13:41:14
Carter a fost cel mai impotent presedinte american. Al Gore, ca vicepresedinte, a ris de responzabilii cu securitatea care i-au raportat pericolul Lui Ben Laden (pe care aproape il aveau in mina, dar Gore nu a dat lumina verde).

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei