Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 sep 2008 - Anul XIII, nr. 225 (3906)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Pavel LUCESCU

Pavel LUCESCU


De ce atacă liberalii stânga

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Din sondajul INSOMAR făcut public acum câteva zile, presa şi, prin intermediul ei, opinia publică au reţinut două lucruri, cel puţin dacă ne luăm după titlurile din ziare, headline-urile şi comentariile de pe la televiziuni. Şi anume că PD-L e în continuare favorit, cu 39 la sută din opţiunile celor care au răspuns la sondaj şi că Theodor Stolojan e cel mai popular candidat pentru funcţia de premier.

Dar sondajul respectiv mai conţine câteva date, după părerea mea, mult, mult mai importante. De ce ele n-au ajuns subiect de dezbatere sau măcar informaţie de primă mână în presa noastră, pentru mine nu-i neapărat o surpriză. M-am obişnuit să văd cu câtă superficialitate sunt citite, în general, sondajele de opinie şi, mai ales, cu câtă subiectivitate. Ca să nu mai vorbesc de wishfull thinking, o expresie consacrată, dar greu de tradus ca atare în limba română, însemnând ceva de genul a confunda realitatea cu propria-ţi dorinţă.

Din fericire pentru unii, datele de care voi vorbi în continuare, au fost citite cu multă atenţie şi, mai ales, luate în seamă. E vorba, în primul rând, de comparaţia pe care o publică INSOMAR în documentul cu rezultatele sondajului, dintre procentele obţinute de acelaşi institut în luna iulie şi cele de-acum, de la mijlocul lui septembrie.

Pe scurt, PD-L creşte cu un procent (nesemnificativ din perspectiva marjei de eroare), PSD scade cu peste două procente, iar PNL, atenţie, creşte cu patru, de la 16 la 20%. Nu fac parte din categoria celor care suspectează de manipulare orice sondaj care apare pe piaţă. Ştiu ce să aleg din ceea ce ni se oferă, iar INSOMAR e, pentru mine, alături de alte două institute de sondaje, credibil.

De unde această creştere a PNL, 4 % în numai două luni, când ştim foarte bine, în toată această perioadă nu s-a-ntâmplat absolut nimic memorabil în politica românească?

Răspunsul trebuie căutat, cu siguranţă, în altă parte decât strict în acţiunile partidelor şi politicienilor noştri. Iar el poate fi găsit dacă mai citim şi următoarea cifră, din acelaşi sondaj, ignorată cu totul de presă. E vorba de răspunsul la întrebarea cu privire la orientarea ideologică a celor intervievaţi. Ei bine, cei mai mulţi spun că se consideră ca fiind “de dreapta”.

Din câte ştiu, e pentru prima dată, după 1990, când românii se revendică explicit din această parte a spectrului ideologic, în detrimentul “stângii”, cum se-ntâmpla în anii ’90, sau a “centrismului” specific anilor 2000. Iată, dreapta a depăşit stânga în mentalul românilor ca ideologie de care te simţi mai apropiat.

Şi-acum, faptele. În discursul său de luni, de la lansarea candidaţilor PNL pentru alegerile parlamentare, Călin Popescu Tăriceanu a avut practic o singură ţintă: stânga reprezentată, cum ştim, de PSD. Frazele cheie ale mesajului său au fost cele în care au pus în antiteză politica de dreapta a PNL cu ceea ce promite să facă stânga, adică PSD, în caz că ar veni la putere. 

Asta, culmea, în condiţiile în care de cel puţin doi ani liberalii se bat şi în culise şi în piaţa publică aproape exclusiv cu democrat-liberalii şi cu Traina Băsescu, iar cu PSD fac, tot de atâta timp, un blat devenit deja notoriu. Se înţeleg la masa verde, social-democraţii susţinându-le guvernul din opoziţie contra promovării unor politici de stânga cu impact electoral (majorări de pensii, salarii, etc.)

Deci PNL schimbă brusc placa şi ne anunţă de fapt următorul lucru. La scrutinul parlamentar din toamnă, votul se va polariza pe axa stânga şi dreapta, respectiv politică liberală versus politică social-democrată. Asta cred ei, liberalii, iar creşterea PNL cu circa patru procente în numai două luni ne arată că s-ar putea să aibă dreptate.

Iar noua lor strategie de a ataca PSD, renunţând la retorica războinică împotriva foştilor aliaţi de la PD-L, ne spune că PNL ţine să se poziţioneze drept principal competitor al stângii. O schimbare de strategie care, după părerea mea, va obliga şi PD-L la o repoziţionare. Cum o vor face, rămâne de văzut, deşi cred că, după ce văd că se întâmplă pe la ei prin partid, nici ei nu prea ştiu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De ce atacă liberalii stânga.
 Vizualizări articol: 2299 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
De ce atacă liberalii stânga5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Foarte interesant trimis de
(24 sep 2008, 17:38:51
Foarte interesant si logic punct de vedere, vom vedea la alegeri, deoarece de cele mai multe ori politica noastra nu are de-a face cu logica. In conditiile votului uninominal, inclin sa cred ca in multe colegii electorale nu va conta lupta doctrinara ci lupta pentru chestiuni mult mai prozaice ce tin de comunitatile respective.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei