Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
luni, 15 sep 2008 - Anul XIII, nr. 217 (3898)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Alina MUNGIU-PIPPIDI

Alina MUNGIU-PIPPIDI


Trei premieri de la răsărit

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ce au în comun cei trei premieri din care trebuie să aleagă românii la viitoarele alegeri, Teodor Stolojan, Mircea Geoană şi Călin Popescu Tăriceanu? În afară de faptul că şi-au declarat intenţia comună de a conduce guvernul României, s-ar putea spune că nu mare lucru. Dar nu e aşa: în percepţia publică toţi trei sunt văzuţi ca nişte oameni de faţadă, puşi în fruntea unor proiecte guvernamentale pentru a servi intereselor unor persoane sau grupuri din planul doi.

În ce priveşte identitatea acestor manipulatori, părerile pot fi împărţite. Numai la Teodor Stolojan se ştie sigur că în spatele lui e Băsescu. Îţi place Băsescu sau nu, măcar e o chestie clară, Stolo e premierul favorit al lui Băsescu şi va conduce guvernul în acord cu preşedintele.

Mult mai greu e de spus la Geoană. Geoană e azi purtătorul de cuvânt al grupului de la Cluj, mâine al lui Adrian Năstase, poimâine al lui Viorel Hrebenciuc. Dacă există ceva şi din el însuşi, e greu de depistat. Poate tendinţa lui spre tehnocraţie şi interesul lui în politici publice l-ar face un prim ministru bun: dar dacă ne luăm după prestaţia lui ca şef de partid, care e cam aceea a unei mingi de hochei utilizată de mai mulţi jucători, e greu să ţi-l imaginezi conducând în mod real guvernul, făcând deci cu alte cuvinte mai mult decât muncă de reprezentare.

Cu Tăriceanu, situaţia nu e mult diferită. Şi el e împins de la spate, de lobbyuri din business, precum cel care l-a făcut să susţină taxa auto, din lumea financiară, de grupul Patriciu, dar şi de grupul Bogdan Olteanu. Deciziile lui sunt adesea luate de alţii. Eu, care mi-l amintesc la începutul lui 2005, când a hotărât singur contra opoziţiei partidului să adopte declaraţia de avere obligatorie pentru demnitari, de exemplu, cred că acesta e un lucru foarte regretabil. Dar e un fapt: guvernul Tăriceanu a dat sau a încercat să dea mai multe legi direct adresate unor grupuri de interese ca oricare din adresa lui. În guvernul Năstase se luau din gros comisioane, azi sub anchetă: în cel al lui Tăriceanu s-a încercat adesea să „o facem legal”, deci să fie consfinţite privilegiile unor interesaţi printr-o lege. E greu de spus cine e captivul cui, omul politic grupurilor de interese, sau invers, dar mi se pare că dovezile înclină spre prima variantă

Cum au ajuns românii să aibă de ales între nişte oameni care sunt mai curând substituţii altora la guvernare? Există două explicaţii posibile.

Prima, pe care ar da-o duşmanii actualei Constituţii, gen Adrian Năstase, ar fi că semiprezidenţialismul nostru sabotează ascensiunea unor lideri autentici. Conform acestui argument, nu pot ajunge prim miniştri decât cei care s-ar împăca cu împărţirea ambiguă a puterii între preşedinte şi prim ministru, cu alte cuvinte, cei resemnaţi dinainte să fie vioara a doua.

Există însă şi o explicaţie concurentă. În fond, şefi de partid ca Geoană sau Tăriceanu au calea de a deveni vioara întâi prin alegerile prezidenţiale. Dacă partidele au lideri care de fapt ar avea dificultăţi să câştige asemenea alegeri nu este vina Constituţiei, ci a veşnicei lipse de lideri din politica românească, care are multe voci, dar puţine personalităţi capabile să inspire o mobilizare de masă.

Aceasta fiind situaţia însă, să ne amintim că politica nu e o cale de căutare a fericirii absolute, ci un fel de a cântări realitivismul unei situaţii pentru a extrage cea mai bună soluţie din ceea ce există. Avem de fapt de ales între un guvern Băsescu, cu defectele şi calităţile lui, care se cunosc (şi cu Stolojan şi Macovei figuri principale), şi două guverne (de fapt unul, căci liberalii şi pesediştii par să se împace bine) al unor grupuri de interese aliate, cu o agendă mult mai obscură. Asta alegem atunci când cântărim oferta celor trei prim miniştri de pe piaţa noastră electorală.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trei premieri de la răsărit.
 Vizualizări articol: 2562 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Trei premieri de la răsărit1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Aceeasi trimis de
(15 sep 2008, 16:01:42
Aceeasi personalitate debordanta ce se manifesta plenar, cunoscatoare din totdeauna a toate cele, doamna AMP doreste sa-si aduca din nou obolul la desavarsirea democratiei in Romania! Pe cand si noi piese de teatru de mare, incomensurabil succes?
1.1  RE: Aceeasi trimis de
(15 sep 2008, 16:39:54
Editorialista are un punct de vedere...E dreptul ei. Dumneata nu esti de acord, e dreptul dumitale. Pina aici ne incadram in democratie. In momentul in care incepi sa jignesti, te plasezi undeva in republicile bananiere. Asa nu vom progresa niciodata.
2.   Dar cum? trimis de
(16 sep 2008, 03:30:20
Dar cum vom progresa? Promovand literatura licentioasa si "adevarul" care vine numai dintr-o singura parte, numita SAR? Un punct de vedere este un punct de vedere si asa trebuie sa ramana, dar nu trebuie enuntat cu pretentia de-a fi singurul sfat de urmat, abia asa ne apropiem de democratia bananiera! Referitor la editorial, punctul meu de vedere este ca, din nou, analiza pacatuieste prin superficialitate in cel mai bun caz! Apropo: chiar va place sa folositi pana la saturatie termenul "bananiera" sau il folositi din lipsa de imaginatie?
2.1  RE: Dar cum? trimis de
(16 sep 2008, 09:40:57
Cel caruia ii reprosati foloseste cuvintul o singura data (asadar unde e saturatia?).

In schim, dumneata il scrii de doua ori ! Nostim si convingator, fara urma de umor.
3.   BA-NA-NA! trimis de
(16 sep 2008, 17:42:35
Intrebarea am pus-o la plural adresandu-ma intregii categorii de personaje care folosesc pana la saturatie aceasta expresie, dar, ma rog, totul depinde de puterea de intelegere a fiecaru(e)ia.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei