Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 sep 2008 - Anul XIII, nr. 216 (3897)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Viitorul guvern, dependent de liberali

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Tagma bogată a analiştilor, între care nu mă prenumăr, avansează formule guvernamentale. Nu sunt mari diferenţe între formulele care vor guverna după alegerile din finalul lunii noiembrie.

Liberalii, spun cei mai mulţi, deţin cheia următorului guvern chiar dacă ei sunt creditaţi cu circa 20 la sută din voturile ce vor fi exprimate.

Pe locuri fruntaşe sunt aşezaţi PSD şi PD-L sau PD-L şi PSD, în funcţie de balansul sufletesc al analistului, om şi el, muncit de simpatii şi antipatii.

Atât social-democraţii lui Geoană, cât şi popularii lui Traian Băsescu (la vedere cârma este asigurată de Boc şi Stolojan), sunt învredniciţi cu scoruri apropiate, în jur de 30 la sută din opţiunile electoratului. Se ia în calcul un absenteism de aproape 50 la sută din alegătorii cu drept de vot.

Liberalii, chiar dacă au mai puţin, vor fi mireasa curtată de doi pretendenţi. Vor opta Tăriceanu, Crin Antonescu, Ludovic Orban, Haşotti, Norica Nicolai pentru un mariaj cu fostul partener PD, devenit între timp PD-L? Greu de presupus. După divorţ au încăput în prăpastia dintre cele două partide şicane, drumuri la DNA, cătuşe chiar, excluderi de miniştri, multe dintre aceste mişcări avându-l la butoane pe Traian Băsescu. Se vor lipi liberalii, pentru a întregi o majoritate, de PSD? Îi desparte prăpastia doctrinei. Altfel, liberalii şi social-democraţii au exersat, la vedere şi în culise, o guvernare comună, cea actuală.  Fără PSD, partidul lui Tăriceanu ar fi fost demult pe banca opoziţiei.

Mulţi avansează ideea că următorul guvern va aşeza în Palatul Victoria miniştri pesedişti şi miniştri liberali. O asemenea perspectivă îndoaie sub crampe picioarele mobilierului de la Cotroceni şi-l determină pe Emil Boc să declare că un guvern viitor fără PDL l-ar  îndemna să demisioneze în secunda următoare. N-am înţeles din ce va demisiona. Din funcţia de primar ales al Clujului? Din cea de preşedinte la vedere (pe deasupra-i vopsit gardul!) al PD-L? Oricum, politica ne-a învăţat, aici şi aiurea, că marile duşmănii se atenuează în faţa unei mese pline cu bucate, iar prăpăstiile sunt depăşite aşa cum ai trece un pârâiaş.

În Israel, alături de cele două mari partide de stânga şi de dreapta, fiinţează câteva partide mici, chiar minuscule - partidele religioase. Ele fac împreună un scor de 2-3 la sută, iar celelalte două câte 48-49 la sută.

Jocul partidelor religioase i-a dat dureri de cap, nu o dată, lui Benjamin Nataniahu, politician care nu se prea joacă la negocieri, dar se înmoaie într-o asemenea situaţie.

Am făcut cândva un interviu cu el, la Ierusalim, şi ştiu ce forţă şi abilitate ascunde. Din jocul partidelor religioase, care întotdeauna cer ceva dintr-o parte şi din alta şi merg acolo unde oferta e mai avantajoasă, ies uneori lucruri caraghioase.

De pildă, liderii religioşi au cerut odată interzicerea reclamelor cu femei mai dezbrăcăţele în programele de televiziune. Unii au înghiţit cu noduri cererea, dar au satisfăcut-o.

În consecinţă, un mare producător de lenjerie intimă de damă, pentru a-şi promova sutienele şi chiloţeii, a fost nevoit să apeleze la un subterfugiu. N-a închiriat-o pe Naomi Campbell, ci câteva femele de urangutan de la un circ. A îmbrăcat maimuţele cu bikini trecuţi cu un şnur prin fund şi le-a pus să defileze în faţa unei asistenţe năucite.

Fireşte că ideea israelianului i-a adus o nesperată glorie. Scandalul şi spectacolul umoristic iscat au atras atenţia, însă, asupra anomaliilor generate de jucătorii politici, în aparenţă, nesemnificativi.

E cazul liberalilor la noi? Fireşte că nu. Partidul Brătienilor a urcat vertiginos şi ocupă legitim dreapta în politica românească. Popularii lui Băsescu există doar prin cota lui, încă bună, în sondaje, dar nimeni nu-i creditează cu o doctrină de dreapta. Jocurile doctrinare de la stânga la dreapta au fost prea abrupte pentru a fi credibile.

Se apropie prima ediţie a alegerilor uninominale. Analiştii zic, şi uneori aproape că-i cred, că în Parlament vor intra doar cele trei partide mai sus menţionate şi, eventual, UDMR-ul, în alianţă cu formaţiunile surori. Va fi mai simplu pentru scena politică sau mai complicat?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Viitorul guvern, dependent de liberali.
 Vizualizări articol: 2124 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Viitorul guvern, dependent de liberali5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Puritate trimis de
(13 sep 2008, 12:59:48
Si ce-o sa fie cu Vadim? Daca va depasi procentul de "admitere" , va contribui la realizarea unei majoritati cinstite?? Atunci sa vezi demnitate, democratie, puritatea ideilor.
2.   Dar daca? trimis de
(13 sep 2008, 17:43:33
Toata aprecierea pentru aceasta analiza, dar, conducandu-ne dupa exemplul dat din Israel, ce s-ar intampla la noi daca (sper ca prin absurd) Guvernul va depinde de partidul lui Gigi Becali?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei