Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 6 sep 2008 - Anul XIII, nr. 210 (3891)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


"Save the Planet"

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Utilizez de câteva zile o traistă din fire de cânepă împletite, pe care mi-a dat-o nevastă-mea cu nişte mărunţişuri trebuincioase când am plecat la ţară. Am cules în ea prune. În Bucureşti am utilizat-o cu succes la piaţă. Sacoşa, cu o arhitectură simplă, seamănă cu traista mea de colindător din copilărie când mergeam pe sub ferestrele oamenilor, ceată de copii îngheţaţi, cu Sorcova şi Moş Ajunul. Deosebirea este că pe traista contemporană scrie în străineşte "Save the Planet". Culoarea scrisului este verde şi se armonizează discret cu nuanţa împletiturii de cânepă. Am văzut atârnată, pe umărul unei doamne elegant echipate, care tocmai coborâse pe Magheru dintr-o limuzină de lux, o geantă cred, din rafie. Materialul natural dădea bine, mult mai bine decât sclipiciurile purtate de alte mâini feminine, confecţionate fără îndoială din materiale sintetice. Mă opresc asupra acestui subiect pentru că zilele trecute am ascultat, în radioul din maşină, un discurs al ministrului mediului, Korodi. Cred că el era. Ideea care dădea substanţă intervenţiei şi care m-a pus pe gânduri ţinea de utilizarea în exces a pungilor de plastic. Ele au intrat abundent în mecanismele mărunte ale cotidianului şi par de neînlocuit. Punga de plastic, un fel de prezervativ pentru de toate, de la cartofi şi ceapă, până la târguielile mai sofisticate, este de unică folosinţă. Aruncată de cele mai multe ori la întâmplare, ea poate fi regăsită de-a lungul albiei râurilor, pe vârful Omu, la marginile Capitalei, plimbată de vânt peste nisipurile Litoralului. Specialiştii atrag atenţia că o astfel de pungă poate rezista intactă aproape 500 de ani. Secolul nostru, care deschide mileniul trei, ar putea rămâne, dezgropat peste veacuri de arheologi, ca o epocă glorioasă a pungii de plastic. Ecologiştii din lumea civilizată, astăzi iată şi ai noştri, nu obosesc să îndemne populaţia globului la o răsucire pe călcâie, care nu ne-ar degrada din civilizaţie, către produsele naturale. M-am uitat cu respect şi duioşie la traista mea pe care scrie "Save the Planet". Dacă secolul lui Pericles, cred că secolul V înainte de Hristos, n-ar fi rămas în istoria Eladei ca secolul de aur al civilizaţiei europene, marcat de statuile în marmură ale marelui Phidias, n-ar fi umplut muzeele lumii cu suple preotese cioplite în stâncă, cu adonişi şi atleţi ai Olimpiadelor, dezgropam pesemne din ţărâna Greciei pungi de plastic.

Omoară planeta pungile de plastic? N-o omoară, dar sigur o îmbolnăveşte. Se consumă, însă, în aceste zile ceva mult mai dur şi mai ameninţător pentru omenire. Un diplomat care mi-e prieten şi care a consumat mulţi ani din viaţă, ca ambasador în mari ţări ale lumii, îmi atrage atenţia că ceea ce se petrece la răsărit de noi nu-i glumă. Ursul rus, redevenit sovietic, se agită energic în bârlog. Trupele masate în Osetia de Sud şi Abhazia sunt doar o faţetă a războiului din Georgia, început nefericit odată cu Olimpiada de la Beijing. Alte trupe se mişcă discret către Transnistria şi zone separatiste risipite pe teritoriul fostului imperiu. Occidentul protestează cu gură mare sau cu jumătate de gură. Presa îl numeşte pe Saakaşvili, şeful statului georgian, ba erou, ba cadavru expirat, aventurier sau de-a dreptul politician imbecil. E mai uşor să-l înjuri pe Saakaşvili decât pe Putin.Americanii transportă ajutoare umanitare în Georgia cu port-avioane cu tunuri şi bombe la bord. Noi ne jucăm de-a războiul în Marea Neagră cu unica bărcuţă mai răsărită a flotei militare, Fregata Regele Ferdinand, reparată de englezi şi omologată de NATO. Mişcările vizibile şi invizibile, îmi spune diplomatul, sunt fără precedent, cel puţin în perioada amuţirii Războiului Rece. E posibil, întreb eu ca blegul, un război nuclear? În lumea de azi, totul este posibil, răspunde cu un oftat ambasadorul.

Încerc să mă uit în zare prin ţesătura rară, din cânepă, a pungii mele, pe care scrie "Save the Planet". Nu mai văd câmpuri nesfârşite de pungi de plastic pe care le piaptănă vântul, ci o învârtejire de tranşee. Poate nu va fi aşa. Poate omenirii îi va veni mintea la cap. Dar i-a venit vreodată?
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului "Save the Planet".
 Vizualizări articol: 3649 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
"Save the Planet"5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Adevarat trimis de
( 6 sep 2008, 18:17:56
intr-adevar, a meritat sa citesc ce ati scris. felicitari
2.   CUM ? trimis de
( 6 sep 2008, 18:46:15
Primul ministru al Rusiei, presedintele Siriei, Hizbula, presedintele Iranului, Al Qaida, extremistii islamici din Algeria, talibanii... Cum poate fi salvata planeta asta?
3.   Nu-i a buna.... trimis de
( 7 sep 2008, 08:07:58
Cita grija ,tristete si speranta intr-un singur cuvint(intelepciune)/editorial Multumim maestre.....
4.   Ipocrizie trimis de
( 7 sep 2008, 08:14:56
"Cum poate fi salvata planeta asta? " Prin zadarnicirea planurilor voastre demente de a o distruge(cu sau fara buna stiinta)!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei