Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 aug 2008 - Anul XIII, nr. 202 (3883)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Ion CRISTOIU

Ion CRISTOIU


Reabilitarea lui Ceauşescu de dragul Georgiei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Cine a urmărit cu atenţie proza tipărită în ziare sub porecla de articole gazetăreşti şi pălăvrăgeala nesfârşită de la televiziuni va fi rămas surprins de proporţiile neobişnuite date aniversării a patruzeci de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele Tratatului de la Varşovia. Să admitem că spaţiul uriaş dedicat retrospectivei unui moment  demult devenit istorie s-ar explica prin cifra rotundă, deşi, în urmă cu zece ani, la împlinirea a treizeci de ani, aniversarea n-a beneficiat de atâta tărăboi.

 

La noi însă, rememorarea momentului s-a definit printr-o elogiere a gestului de independenţă faţă de ruşi asumat de Nicolae Ceauşescu. E drept, ici-acolo s-au dat în stambă şi celebrele clişee postcomuniste despre interesul propriu al fostului preşedinte de a lua atitudine faţă de invazia trupelor sovietice. Un clişeu dovedind încă odată cât de săracă e în materie de viaţă mintea anticomuniştilor de serviciu. Într-adevăr, răzvrătirea lui Ceauşescu faţă de ruşi şi-a avut temeiul în interesul personal de a-şi întări simpatia populară şi, prin asta, de a-şi consolida puterea. De la Iulius Cezar încoace nici un conducător nu întreprinde ceva în plan istoric exclusiv de dragul poporului său. Întotdeauna conducătorii de popoare, prin toate diferiţi de poeţii romantici, întreprind acţiuni care răspund propriului interes. Important e însă ca acest interes să corespundă interesului naţional. Henric al VIII-lea a rupt Anglia de sub autoritatea Papei pentru a se putea căsători cu ţiitoarea. Acest interes nu numai personal, dar şi sexual, a fost în acord cu interesele Angliei. Şi azi, când Anglia beneficiază  de o biserică proprie, nimeni nu mai spune că ea a fost rezultatului unui interes personal. În cazul lui Ceauşescu din 1968 interesul personal a corespuns interesului naţional. Şi acesta e singurul lucru important în aprecierea poziţiei adoptate de România în conflict cu poziţia celorlalte ţări socialiste.

Excepţie făcând această precizare, jurnaliştii români au apreciat cum se cuvine poziţia României din august 1968. S-a mers până acolo încât s-a dat cuvântul unor lideri de partid şi de stat de la vremea respectivă pentru a-şi aminti momentul. Dacă ne gândim la hulirea foştilor lideri de către presa noastră liberă şi independentă, mai că-ţi vine să te cruceşti. Să fi devenit brusc roboţii anticomunismului de serviciu nostalgici ai perioadei ceauşiste? Sau să-şi fi dat seama, în sfârşit, că a venit momentul unei abordări lucide a anilor anteriori prăbuşirii comunismului, dând curs regulii că trecutul nu mai trebui folosit în interesul prezentului?

Nu, nu e vorba de nimic din toate acestea.

Dispozitivele anticomuniste din presa noastră au tratat corect momentul august 1968 tot sub semnul rescrierii trecutului în interesele prezentului. Aniversarea a coincis cu întâmplările din Georgia. Şi pentru că, în cadrul marii manipulări planetare, acţiunea Rusiei de acum a fost înfăţişată  ca o reeditare a intervenţiei URSS în Cehoslovacia, tonomatele americane din presa noastră au simţit nevoia unei reconsiderări a gestului făcut de Nicolae Ceauşescu.

Deşi rescriere a trecutului în interesul prezentului, abordarea lui august 1968 în presa noastră a fost un lucru bun.

Ca dovadă că şi manipulările pot duce uneori la reflectări corecte ale adevărului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Reabilitarea lui Ceauşescu de dragul Georgiei.
 Vizualizări articol: 3093 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Reabilitarea lui Ceauşescu de dragul Georgiei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Adevarat trimis de
(28 aug 2008, 17:43:47
Adevarul iese intotdeauna la lumina. Bineinteles ca Presedintele Ceausescu a avut si interese personale in luarea de pozitie la vremea aceea.Dupa 40 de ani cu toata democratia si cu toate ca are in spate un bloc militar precum NATO, Basescu nu a scos un cuvant in primele 2-3 zile. E chestie de caracter si de patriotism.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei