Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 20 aug 2008 - Anul XIII, nr. 195 (3876)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Pavel LUCESCU

Pavel LUCESCU


De ce am pierdut războiul cu corupţia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Marea confuzie întreţinută de cei interesaţi în a-şi apăra pielea dar şi de naivii care încurcă antipatia faţă de Băsescu cu faptele sale aşa cum sunt, unele rele, altele bune, e că în războiul cu corupţia singura instituţie care are ceva de spus trebuie să fie justiţia.

Pare atât de rezonabilă şi de principială o asemenea teză încât ea a ajuns, prin repetare obsesivă sub o formă sau alta, un soi de tabu. Nu poţi s-o pui nici în discuţie, darămite s-o mai şi conteşti, pentru că eşti acuzat de sacrilegiu anti-democratic.

Nu contează că acuzatorii sunt mai ales cei suspecţi de corupţie, nu contează dacă ai sau nu argumente, important e s-o admiţi ca pe un adevăr şi atât.

Ei bine, voi comite marele păcat şi voi susţine cu tărie următoarea contra-teză. În războiul cu corupţia cel mai important combatant, nu e justiţia, ci politicul. Da, de politicieni depinde soarta acestui război, iar fără intervenţia lor hotărâtă, aş zice totală, anti-corupţia rămâne o vorbă în vânt.

Dacă preşedintele, premierul, miniştrii, parlamentarii, liderii politici în general stau deoparte în acest război, lăsând doar justiţia să-l poarte, el e pierdut din start. Cu alte cuvinte, războiul cu corupţia e, prin excelenţă, un act politic. Dacă politicienii nu-l vor, acest război nu are loc. Iar a-l dori înseamnă a intra în el.

Am ţinut să fac aceste precizări în care cred cu tărie pentru că am senzaţia că dacă acest război, în România, pare a fi deja pierdut, asta s-a întâmplat tocmai datorită acestei confuzii.

Iar cel care a ştiut s-o întreţină şi s-o exploateze cu măiestrie e fostul premier Adrian Năstase. Cazul său e de manual. A început cu o tentativă de percheziţie şi s-a încheiat, probabil definitiv, săptămâna trecută, cu o tentativă de începere a urmăririi penale.

La ambele capete s-a interpus, evident, în favoarea sa, o instituţie politică sută la sută, e vorba de Parlament, iar principala acuzaţie care a stat mereu pe buzele sale de când a devenit subiect de dosar penal, e politizarea justiţiei.

Deci Adrian Năstase nu poate fi nici măcar cercetat penal, ca orice român obişnuit, pentru că aşa au decis majoritatea politicienilor din Camera Deputaţilor, iar el susţine dimpotrivă că decizia lor e corectă pentru că astfel s-a evitat intervenţia politicului în actul de justiţie. Iar multă lume îl şi crede.

De unde această seducţie, când orice minte cât de cât limpede poate să constate cât de fals sună raţionamentul lui Năstase, nu ţine de nici un mister. Ea a fost şi rămâne posibilă urmare a unui banal act de voinţă politică. Pentru că majoritatea politicienilor au vrut să capete imunitate, votând cu ani în urmă o lege care să le-o ofere, acest lucru le dă acum posibilitatea să susţină cu proba votului “instituţiei reprezentative a democraţiei româneşti”, am numit, evident, Parlamentul, că orice încercare a justiţiei de a le chestiona faptele devine un abuz politic.

Dacă legea nu ar fi existat, justiţia şi-ar fi putut face treaba. Dar legea există pentru că aşa au decis politicienii. Prin urmare, justiţia nu-şi poate face treaba pentru aşa au vrut şi vor majoritatea oamenilor politici.

Invers, pentru ca justiţia să poată funcţiona, prima condiţie necesară, chiar dacă nu şi suficientă, e ca politicul să-şi dorească acest lucru.

Cazul Adrian Năstase demonstrează foarte clar acest lucru. Pentru ca fostul premier, şi orice altcineva aflat într-o situaţie similară, să nu mai poată acuza cu succes politizarea justiţiei, politizând el însuşi actul de justiţie atunci când se simte vizat, e nevoie de intervenţia politicului.

Iar asta se va întâmpla abia atunci când vom avea o voinţă politică majoritară în stare, printre altele,  să anuleze tocmai acea lege care le permite să acuze în mod ipocrit politizarea justiţiei. Iată de ce susţin că tocmai de politicieni depinde, în primul rând, soarta războiului cu corupţia.

Am vorbit aici doar de o lege, celebra de-acum lege a răspunderii ministeriale, şi un singur caz, Adrian Năstase. Dar în spatele acestui război se află întotdeauna şi peste tot politicienii şi voinţa lor, exprimată în miile de legi pe care aceştia le-au votat. El se pierde sau se câştigă funcţie tocmai de această voinţă. Restul sunt vorbe goale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De ce am pierdut războiul cu corupţia.
 Vizualizări articol: 3017 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
De ce am pierdut războiul cu corupţia0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   POLITICA CUI ??? trimis de
(20 aug 2008, 13:51:15
In parte pot sa fiu de acord cu d-tra d-le Lucescu. E foarte simplu de ce n-au votat parlamentarii pt. inceperea urmaririi penale, daca ar fi votat pentru, sigur cazul ar fi intrat pe mana procurorilor d-lui Basescu si atunci s-ar fi implinit visul domniei sale, adica sa-l scoata pe d-ul Nastase din cursa candidaturii pt. presedintie.E limpede ca totul este o bagatela politica a sefului statului care de multa vreme are ce are cu d-ul Nastase. Stiti ceva, d-ul Nastase ne place sau nu, este un mare politician, un mare diplomat, un mare reprezentant al societatii romanesti mai ales in afara tarii, cu toate pacatele pe care poate le si are, dar cine nu are.
2.   Nas---tase trimis de
(20 aug 2008, 18:58:52
georgel esti cumva responsabil cu numaratul oualelor de la cornu??? cu ce e mai breaz acest nastase decat badea gheorghe de la pocreaca din deal ca sa nu se supuna justitiei-------ca doar nimeni nu e mai presus de lege-----asa am votat la constitutie nu???----sau el o fi avand mai multe perechi de oua??-----ce zici??---ROMANIA are mii de oameni mult mai destepti decat acest ginere de ministru comunist----dar nu pot ajunge in fata din cauza acestor hoti care au preluat puterea in ROMANIA si nu mai pot fi dati la o parte fiindca sau organizat foarte bine ----in haite ---si nu mai lasa osul din gura de aia traim asa de bine azi in ROMANIA, ce zici??? sa ne mai lase acesti destepti care in 20 de ani nu au facut altceva decat sa ne vanda tara strainilor si sa se imbogateasca ei. DESTEPTAREA ROMANI
3.   Arici,si tu pe-aici... trimis de
(20 aug 2008, 20:38:24
Tot cu intoxicarile,tot?. Pai oricine isi da seama,ca alti corupti,mult mai mari si mai daunatori economiei nationale sunt bine mersi(Base cu flota,casa si privatizarile,la fel si Stolo cu privatizarile Alro si fonduri FMI,Stoica cu adoptiile si bancruta,Falca cu toate dosarele lui,Udrea si Cocos cu toate bordurile si asfaltarile lor,Mircea Basescu cu toti baietii destepti ce cumpara energie si ne-o vind noua prostilor cu preturi de 8 ori mai mari si un exemplu mai cunoscut Flutur cu raderea padurilor,uciderea gainilor si cumpararea de electorat,s.a.m.d.ca sa -ti dau numai exemple de la PD-Laturi,pentru ca si de ceilalti mai sunt o gramada)s-au trezit toti sa-l vada pitit pe Nastase ca nu da bine la voturile nationale si-l incurca pe Marele Crucisator sa mai navigheze mai departe la bordul navei ce a inceput sa ia apa si la propriu si la figurat. Pai e prea vizibila dorinta de distrugere a unui om, ce are si el pacate ,dar mai e si amenintat cu lapidarea...
4.   Dar trimis de
(21 aug 2008, 05:16:33
Dar a fost inceput vreodata, dupa revolutie, razboiul cu coruptia, cu adevarat??? De aproape 20 de ani se tot mimeaza acest razboi, pentru ochii naivilor!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei