Anul trecut pe vremea asta, o gaşcă de băieţi fără caracter era ocupată să dovedească că patriarhul a fost victima doctorului său. Au făcut plângere la procuratură şi au umplut lumea cu balele lor. Aţi mai auzit vreodată ceva de asta? Nu, pentru că era complet fals. Vara asta, aceeaşi trupă de talibani se ocupă din greu de o expoziţie a unor tineri neconvenţionali la New York şi umplu de mizerii televiziunile şi ziarele.
Stau să mă întreb dacă această industrie de dejecţii patronată la noi de Victor Roncea şi diverşi amici ai lui e atât de inocentă în nemernicia ei pe cît ne pare. Sigur, simpla meschinărie de caracter e suficientă pentru a explica atacurile la profesorul Sinescu, sau la Horia Roman Patapievici. Dar am impresia din ce în ce mai mult, văzând proporţiile scandalului pe care le stârneşte periodic această trupă că scopul lor este şi să creeze diversiuni de la subiecte reale care ar putea mobiliza indignarea publică, îndreptându-le spre direcţii inventate de ei. Iar asta ar însemna un plan elaborat, nu doar simpla pornire patologică de a face rău unor oameni mai buni ca ei.
Subiectul real al acestei veri, îngropat de caniculă şi vacanţe, este lichidarea totală a anticorupţiei construite cu greu de Monica Macovei, sub patronajul lui Traian Băsescu, de către PNL prin ministrul Cătălin Predoiu şi parlamentarii PSD, PNL şi PRM care au votat, unii invers decât au declarat, pentru o reinstituire a imunităţii politice, împiedicând ca dosarele lui Adrian Năstase şi Miron Mitrea să ajungă în instanţă.
Această catastrofă are şi o parte bună, anume clarifică apele. Cine votează pentru alde Ponta sau Năstase, pentru domnii Predoiu sau Crin Antonescu votează direct pentru dreptul oamenilor politici de a lua din buzunarul public şi a pune în al lor. E şi acesta un program politic, mai ales dacă se găsesc votanţi care cred că din asta se aleg cu ceva, şi ei îşi pot exercita dreptul de vot chiar şi în acest fel. Nu au decât, ei votează, ei plătesc. Legătura e directă.
Omul săptămânii precedente este, indiscutabil, Emil Boc, care a ieşit clar şi fără echivoc unde Teodor Stolojan ezita, şi a respins oferta lui Mitică Dragomir de a candida pentru PDL.
Ce ar mai fi rămas votanţilor, dacă singurul partid pro-DNA, PDL, îl aduce pe Dragomir în partid ? Poate să ceară cetăţenia Republicii Moldova? Câtă vreme PDL va reuşi să se deosebească de celelalte partide, prin epurarea unor asemenea figuri, are sens să mai ţinem alegeri. Dacă ratează acest obiectiv, ei vor pierde alegerile, iar noi va trebui să creăm un partid nou, să o luăm de la zero, cum văd că se întâmplă în Bulgaria.
Drama săptămânii trecute a fost indiscutabil Georgia, care a crezut nu se ştie ce şi a încercat să recupereze Osetia de Sud prin forţă. Urmarea a fost o invazie rusească. Ca şi Moldova, Georgia e ţinută în loc în aspiraţiile ei euro-atlantice de regiunile ei secesioniste. Încercarea de a rezolva problema a creat însă o problemă mult mai mare şi dă o lovitură serioasă aspiraţiilor de a face din Marea Neagră un spaţiu occidental. Chiar şi traseul alternativ energetic prin Georgia, care nu era direct ameninţat de ruşi, e acum în pericol. British Petroleum şi-a închis conductele de teama unor explozii. Comportamentul necritic al americanilor faţă de preşedintele Sakaşvili, un lider de talent şi curaj, dar fără echilibru, a dus la această catastrofă regională. Oricât de rău mi-ar părea de Georgia, oricât ar fi de prost plasaţi – de aici li se trag toate problemele - cineva trebuie să plătească. Sakaşvili ar trebui să priceapă că cel mai bun lucru pe care îl mai poate face pentru Georgia acum e să se retragă, luând cu el blamul şi lăsând pe alţii să negocieze cu ruşii cu sprijin occidental.
O vară foarte fierbinte, la alţii drama, la noi scârba. Aşa au căzut cărţile.
(18 aug 2008, 15:00:59