Liderul PDL, Emil Boc, s-a afirmat în ultimul timp ca un soi de Sirenă a lui Roaită în chestiunea votului uninominal.
De pe unde se află, inclusiv din cala avionului Cluj-Bucureşti, domnia sa nu osteneşte a lansa şuiere de alarmă privind boicotarea de către PSD şi PNL a aplicării Legii votului uninominal.
Sirena lui Roaită – se ştie – s-a dovedit a fi una din marile gogoşi propagandistice ale comunismului.
Nici vaierele mediatice ale lui Emil Boc n-au altă valoare.
Votul uninominal va fi aplicat, la iarnă, întâia oară în istoria noastră de după război, la scrutinul parlamentar.
Nu există în spaţiul public nici o luare de poziţie a organismelor de conducere ale celor două formaţiuni care să schiţeze măcar intenţia de a nu se aplica la parlamentarele din acest an votul uninominal.
E drept, au fost fruntaşi PSD sau PNL care şi-au exprimat, înainte de adoptarea Legii, îndoieli privind rostul votului uninominal.
Când s-a pus problema trecerii votului uninominal prin Parlament, atât PSD, cât şi PNL au votat pentru.
Mai mult, după ce liderul făţiş al PDL, Traian Băsescu, a contestat Legea la Curtea Constituţională, parlamentarii PSD şi PNL s-au grăbit să se conformeze cerinţelor formulate de Curte.
După scrutinul local, cele două partide au purces în forţă la pregătirile pentru alegerile parlamentare din perspectiva votului uninominal.
Indiferent de părerea despre votul uninominal, e greu de crezut că liderii PSD şi PNL îşi pot îngădui o blocare a aplicării Legii după ce şi-au stabilit strategiile electorale pe principiul votului uninominal.
E drept, rămâne o necunoscută poziţia Partidului România Mare.
Liderii formaţiunii, avându-l în frunte pe Corneliu Vadim Tudor, nu ostenesc a denunţa trecerea la votul uninominal din acest an, avansând formula unei amânări pentru alegerile următoare.
Ne-am putea gândi la o încercare de blocare a Legii prin atacarea de către PRM în contencios administrativ, a Hotărârii de guvern privind trasarea colegiilor electorale.
Admiţând că PRM şi-ar îngădui costurile electorale ale unui asemenea gest, atacarea în contencios administrativ nu înseamnă automat blocarea Legii.
Presiunea formaţiunilor care au demarat deja campania electorală luând în calcul votul uninominal, a opiniei publice, a presei asupra judecătorilor va fi atât de mare încât nici o instanţă nu şi-ar permite să joace rolul buturugii mici.
(24 iul 2008, 17:48:07