Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 iul 2008 - Anul XIII, nr. 159 (3840)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Tiberiu AVRAM

Tiberiu AVRAM


Negoţul cu bacalaureatul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În judeţul Suceava se face carte. Există foarte mulţi dascăli pasionaţi, dedicaţi meseriei şi chemării lor. Sunt, de asemenea, mulţi elevi care conştientizează că a învăţa nu este o pierdere de vreme. Rezultatele se văd. Olimpiade, concursuri zonale etc.

Dacă ne-am grăbi, am putea adăuga şi bacalaureatul în enumerarea anterioară. Pentru că, ştie deja toată lumea, judeţul Suceava este primul pe ţară la promovabilitate. Peste 98%. Cu puţină concentrare, făceam 100%. Iar dacă se mai încordau anumite persoane, treceam şi de 100%. Că am fi în stare. Nu noi, ci ei. Cine sunt ei? Nişte indivizi angajaţi în sistemul de învăţământ, care-şi spun profesori şi care şi-au bătut joc de acest bacalaureat şi de toţi copiii care au învăţat. Cei care au transformat acest examen într-un negoţ penibil.

Primul semn de întrebare mi-a apărut chiar din debutul acestui examen când, după proba orală la limba română, a plouat cu note de 10. Aproape jumătate dintre elevi luaseră nota maximă. Apoi, pe parcursul celor şase probe de examen, nu a fost eliminat nici un elev. Cred că e singurul judeţ din ţară cu asemenea rezultate.

Nu poate nimeni să mă convingă de faptul că acele loaze care au frecat menta în ultimul an de liceu, care dădeau pe la şcoală doar când nu aveau ce face acasă sau când vroiau să-şi etaleze nişte ţoale noi, deci acele loaze au devenit peste noapte conştiincioase, nu au copiat, nu şi-au făcut fiţiuci, nu au tras cu ochiul la colegii din jur.

După cum arată rezultatele, în judeţul Suceava, am impresia că numai cine nu a vrut nu a luat bacalaureatul. Sau, şi aici vine partea mai gravă, numai cine nu a avut bani nu a promovat. Pentru că, dragi cititori, nici nu vă închipuiţi câte note s-au cumpărat. Unii dintre dvs. ştiţi cu siguranţă despre ce vorbesc. Şi despre cine. Pentru cei care nu ştiu, vă spun că sumele plătite variază în cadrul unor limite destul de mari. În funcţie de persoana cu care ai aranjat. Dacă ai plătit direct la comisie, te-ai scos cu doar 500.000 de lei vechi de probă orală şi cu 3 milioane de lei (tot vechi) proba scrisă. Dacă ai apelat la nişte persoane cu funcţii, proba orală a costat 150 de euro, iar cea scrisă 200 de euro.

Iar ca penibilul să fie dus la extrem, aceste sume se mai puteau şi negocia, în funcţie de nota dorită. Nu-mi cereţi nume, că nu pot da. Chiar dacă le ştiu. Dar, cei care au plătit nu au nici un interes să vorbească, atâta timp cât nu au fost înşelaţi. Şi, slavă Domnului, oamenii care au primit banii sunt de cuvânt, obraz subţire, adevărate caractere. Ce au promis, au făcut.

Stau şi mă întreb: ce rost mai are liceul, ce rost mai au cataloagele, cu note, cu absenţe, când, cu maxim 1.000 de euro îţi poţi cumpăra bacul? Şi poţi lua o medie mare, chiar peste 9,00. Stau şi mă gândesc la acei copii care au învăţat. Cum se simt ei? Cum s-au simţit când au văzut că cel care a chiulit, cel care nu a deschis o carte în timpul anului, cel arătat cu degetul şi de profesori („lasă că o să vină bacul şi o să vedeţi atunci cum o să-şi plângă în pumni”), a luat notă la fel de mare ca ei. Şi asta pentru că a fost şmecher şi a plătit unde trebuie şi pe cine trebuie.

Sunt convins că sita vieţii va cerne, mai devreme sau mai târziu. Dar, aceşti elevi care au învăţat, care au luat notele pe bune, părăsesc liceul cu un gust amar. Ultima „lecţie” învăţată de ei, odată  cu examenul de maturitate, este că totul în viaţă se poate cumpăra. Sunteţi bucuroşi, domnilor, de ce le-aţi predat acum, la final?

Mă mănâncă degetele să vă scriu numele, vouă, celor ce aţi vândut acest examen. Dar nu am probe. Aoleu! Nu am probe. Vă rog, dragi cititori, uitaţi tot ce am scris. Ştergeţi cu buretele. În retrag cuvintele. Totul a fost corect la bac. Aşa voi spune şi dacă, după apariţia acestor rânduri, va îndrăzni să mă sune vreunul dintre „negustori” să-mi ceară socoteală.

Îmi retrag cuvintele. Şi vă povestesc ceva despre mine. Am o fetiţă de 4 ani. E viaţa mea şi, ca orice părinte, îi doresc tot binele din lume. Vreau să meargă la şcoală, să înveţe şi să primească note pentru ceea ce ştie. La şcoala generală, la liceu, la facultate. Nu vreau şi nu am să dau bani sau bunuri profesorilor, pentru a-i da note mari sau pentru a o trata preferenţial. Îmi doresc ca fetiţa mea şi colegii ei să fie trataţi şi notaţi în funcţie de cum se comportă şi de ceea ce vor şti. Spuneţi-mi, că poate eu nu înţeleg, sau sunt rupt de realitate – îmi doresc cumva prea mult?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Negoţul cu bacalaureatul.
 Vizualizări articol: 2777 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.11/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.1 din 9 voturi
Negoţul cu bacalaureatul3.159

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Din pacate trimis de
( 9 iul 2008, 12:54:22
Excelent articol, despre una din cele mai rusinoase practici din invatamant: vinderea-cumpararea de diplome, mutilarea pentru totdeauna a unor caractere in formare, afisarea cu nerusinare a modelului de a fi in viata, "banul face totul"! Din pacate, domnul Tiberiu Avram retracteaza tot, nu din cauza ca ar fi fabulat pe aceasta tema, ci fiindca e o voce singulara, in timp ce toti cei implicati pastreaza legea tacerii, iar aceasta metoda se practica de multi ani de zile [ce-i drept, preturile cresc mereu!] in vazul tuturor, numai in in vazul celor platiti sa starpeasca acest pecingine urata de pe fata invatamantului romanesc, nu!!!
2.   A CUI E VINA? trimis de
( 9 iul 2008, 13:09:00
Da.domnule Avram!Prea mult va doriti intr-o societate in care doar banul si cunostintele,pilele dicteaza!Va doriti prea mult,pt ca aceasta societate in care traim va va marginaliza,va vor ocoli toti,pt ca banul e la putere.Va doriti prea multa corectitudine din partea dascalilor,care FORTATI poate de imprejurari sau de unele persoane influente,realizeaza ca este mai bine sa faci ca toti(marea majoritate),decat sa te opui acestui sistem foarte bine pus la punct,care poate pe viitor sa-ti faca viata un calvar.Sunt niste reguli,legi nescrise de care toti dascalii stiu,dar putini vorbesc.Pana nu sunteti in pielea lor,a acelor profesori,va rog sa reflectati putin si apoi sa vorbiti.Ma bucura articolul postat,dar sunt multe,multe de spus si pe care nu le stiti,sau nu vorbiti.SI INCA CEVA:SUMELE MARI DE BANI AJUNG LA DIRECTORI,PRESEDINTI...iar corectorii primesc ORDIN CE TREBUIE EXECUTAT.
3.   Fara trimis de
( 9 iul 2008, 13:18:44
corect articolul.unul din putinele corecte pe aceasta tema...norc de asemenea oameni ca autorul acestui articol. dr prea putini...din pacate...in rest...rusine profesorilor suceveni..la toti, k ori au fost partasi, ori tac pt ca oricum tiu. defapt toti stim. iar cei mai nesimtiti si corupti or sa apara si sa contrazicae acuza. . cine se scuza se acuza. toti stim cazuri in care s-au cumparat examenele.
4.   Interesant. trimis de
( 9 iul 2008, 14:18:14
Autorul stie si nu dezvaluie ! Demn ...
4.1  RE: Interesant. trimis de
( 9 iul 2008, 16:06:27
Cititorule, Dan Diaconescu asteapta cu ardoare sa iesi de pe forum si sa te uiti pe OTV. Acolo nu se sfieste nimeni sa acuze pe cineva fara sa prezinte probe si sunt convins ca iti vei satisface foamea de senzational!
5.   Apreciere trimis de
( 9 iul 2008, 23:27:22
Apreciez mult ceea ce ati scris si consider ca sunteti foarte aprope de adevar. Urmariti cazul Sighetul Marmatiei si veti vedea ca acum sunt multi cei care tremura si isi promit in sine ca, daca scapa de data asta de DNA, la anul vor fi cuminti... lucruruile de-abia au inceput si vor urma si altele... scoala incepe sa se vindece... chiar si la suceava se va...
6.   Adevarul doare trimis de
(10 iul 2008, 06:12:32
Chiar daca doare adevarul spus in articol de D-l Avram ar trebui sa dea de gandit la modul serios !Bacalaureatul de anul acesta a fost un dezastru , mai ales in jud. Suceava . Vorbea D-l Avram de un negot , ei bine , chiar asa a fost , s-au negociat notele !Cu putine exceptii de scoli care se respecta , in rest , negot pe fata ! Presedintii de comisie sunt dupa parerea mea profund raspunzatori pentru faptul ca nu au imprimat seriozitate examenului , iar profesorii supraveghetori si examinatori care au inlesnit la vedere frauda sunt lipsiti total de demnitate si nu au ce cauta in invatamant unde ei au datoria sa faca educatie !Si inca ceva : acesti "domni profesori" nu au ce cauta in domeniul educatiei atata timp cat nu au gandit ca prin ceeace fac se va ajunge la o rasturnare a valorilor , copii foarte buni care au muncit mult in cei 4 ani de liceu s-au trezit cu aceeasi nota cu leprele . In multe situatii pe listele finale leprele ocupand primele locuri ! Halal!
7.   Dar trimis de
(10 iul 2008, 09:58:32
Normal, situatia aceasta ar trebui sa declanseze o ancheta ziaristica serioasa, amanuntita, severa... Cel putin ca in penibilul caz Braicu. ALTE DIMENSIUNI, ALTE PERSPECTIVE, ALTE MASURI....dar...?!
8.   Zile asa, ca le zici bine trimis de
(10 iul 2008, 10:27:20
ma bucura faptul ca intr-un ziar local sucevean se mai spun lucrurilor pe nume.

sa traiasca cine a scris .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei