Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 5 iul 2008 - Anul XIII, nr. 156 (3837)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


De 0,4 lei sărăcie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

An cu grâu mult. Recolte ameţitoare. Primele combine intrate în lanurile din sud au întâlnit opoziţia dârză a unei armate strânse rânduri-rânduri. Ca-n legendele cu Darius, înotând în pădurile de spice de peste Dunăre. Ca-n colindele care vorbesc de paiul "înalt cât trestia", cu "spicul cât vrabia". N-am mai văzut de mulţi ani aşa lanuri compacte, frumoase, neatinse de neghină şi buruiană. Nici porumbul, verde-întunecat, nu absentează dintr-o competiţie a recoltelor mari.

M-am nimerit într-o dimineaţă lângă un lan de floarea-soarelui de lângă Buzău, de acolo de unde începe să urce Moldova. Trezite din noapte şi spălate de roua dimineţii, toate talerele cu corola galben-aurie şi miezul maroniu deschis primeau binecuvântarea soarelui.

Venind din direcţia astrului zilei, pe o potecă străjuită de flori de drăgaică, trăiam senzaţia că feţele aurii ale lanului mă privesc. Floarea-soarelui se uita la mine cu o mie de ochi de codană, iar eu, intimidat, i-am coborât în ierburi şi-n pământ. Ce înseamnă toată această bogăţie dintr-un an agricol care îl urmează pe cel secetos, arat de inundaţii, batjocorit de grindină, care a fost 2007?

Ieri m-am nimerit lângă unul din puţinii fermieri români americani de la noi, doctorul Mihai Petcu, stăpânul celei mai mari ferme de vaci de lapte de lângă Bucureşti şi al unor largi terenuri agricole cultivate, între altele, cu grâu. Primele remorci descărcau deja în silozuri grâul nou. Încă umed, încă tânăr, încă înrourat.

Vă bucuraţi de grâu, îi spun doctorului Petcu! E tonic să ai o asemenea recoltă. Ce se va întâmpla cu ea? Ce va aduce această recoltă ţăranului român?

Răspunsul reputatului specialist m-a şocat. Sărăcie, spune el. Anul trecut, kilogramul de grâu era cumpărat cu zece mii de lei vechi. Acum oferta marilor angrosişti, a panificatorilor este de patru mii lei pe kilogram. În lei noi, asta înseamnă o coborâre de la un leu pe kilogram la 0,4 lei. Vă aşteptaţi să scadă preţul pâinii? Dacă aceasta vă e aşteptarea, vă dau o veste rea: vă înşelaţi, spune fermierul Petcu. Aşteptaţi degeaba. Pâinea se va vinde la acelaşi preţ.

Socotesc în cap ce ştiu eu despre pâinea din magazin. Nişte franzele mici, cu tărâţe sau graham, de circa 250 de grame, costă 12.000 şi 16.000 lei vechi. O pâine de un kilogram ar costa deci în jur de 50.000 lei vechi. Cine umflă preţul, cine saltă potul? Fabricantul, probabil, şi nu în cele din urmă, negustorul din magazin. Ţăranul rămâne mai departe cu sărăcia. Istoria îl trage mereu în piept.

Recolta mare, spune doctorul Petcu, îl îndeamnă, în lipsa spaţiilor de depozitare şi pentru a evita riscul degradării, să vândă repede. Să vândă ieftin. Cu alte cuvinte, de 0,4 lei sărăcie. Ţăranul vinde şi cumpără sărăcie.

Preţul stabilit de marii şnapani ai pieţei pâinii, din  faza grâu şi făină până în faza franzelă, nu acoperă preţul lucrărilor de arat, discuit, semănat, fertilizat, ierbicidat şi, fireşte, pe cel al seminţei. Ţăranul îşi vinde şi cumpără sărăcia. Aceeaşi sărăcie din vremea lui Gheorghiu Dej şi Ceauşescu, aceeaşi sărăcie din perioada fanariotă, sărăcia lui lucie şi ancestrală. Îl poate salva Guvernul? Îl poate salva Preşedinţia care organizează nişte seminarii seci despre scumpirea aberantă a energiei?

Românul cumpără cea mai scumpă energie din Europa cu toate că, în măruntaiele pământului, se mai găsesc petrol şi gaze. Se ieftineşte grâul şi se scumpeşte curentul electric extras din gârlele naţionale. Din Lotru, din Olt, din Argeş. Curent extras şi din gârla europeană a Dunării. Se ieftineşte grâul, dar nu se ieftineşte pâinea. Paradox al tranziţiei sau porcărie a şnapanilor pe care ţăranii sunt nevoiţi s-o tolereze şi s-o înghită?

În unii ani, hectarul de grâu produce în jur de o tonă de recoltă. Anul acesta, primele hectare tunse de combine au dat câte patru şi şase tone. Grâu mult cu toate că jumătate din câmpiile române au rămas necultivate. Grâu cât să hrănim toată Europa. Grâu puţin pentru a ne hrăni pălmaşii câmpului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De 0,4 lei sărăcie.
 Vizualizări articol: 2261 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 9 voturi
De 0,4 lei sărăcie5.059

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Domnilor,ajutati-i pe tarani !!! trimis de
( 5 iul 2008, 16:53:47
Haide-ti oameni buni sa facem ceva macar pentru talpa tarii,de-acolo de unde ne tragem seva neamului romanesc. Hai sa nu-i lasam si de data aceasta singuri cu nevoile si nedumeririle lor,ce maine vor fi cu siguranta si ale noastre.Cum mai suporta Bunul Dumnezeu atita bataie de joc ?! Treziti-va odata ,cei ce guvernati aceasta tara ca pe propria mosie,caci in curind s-ar putea sa fie ,pentru toti prea tirziu !
2.   Haideti ! trimis de
( 5 iul 2008, 16:57:32
Veniti !
3.   Cum laudae trimis de
( 5 iul 2008, 18:02:15
In ziaristul Lucian Avramescu se ascunde un bun scriitor.
4.   Dpmnule Avramescu trimis de
( 6 iul 2008, 19:17:15
In 1970 si 1973 a fost o intreprindere de prospectiuni geologice si geofizice care a lucrat in zona obcinilor bucovinene. S-ar parea ca au descoperit ceva, exista niste robinete in beton care seamana a cap de eruptie, este si unul la sosea, in Capu Codrului la iesire spre Humor, restul sunt prin munti. Mai mult nu stiu dar ar fi rasul rasului ca zacamantul sa ajunga dincolo de frontiera ...
4.1  RE: Dpmnule Avramescu trimis de
( 7 iul 2008, 10:29:46
Acolo s-au gasit gaze naturale. Nu se exploateaza deoarece inainte de '89 nu ne lasau rusii (trebuia sa cumparam de la ei). Dupa '89... nu se mai stie nimik de ele. Gurile rele spun ca anumite grupuri de interese (baietii destepti) asteapta ca sa se scumpeasca gazele pentru ca apoi sa... scoata profit .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei