Marţi, 24 iunie 2008, Traian Băsescu a trimis liderilor de partide parlamentare următoarea epistolă:
„Stimate Domnule Preşedinte,
În virtutea atribuţiilor constituţionale pe care le am, vă adresez invitaţia de a participa marţi, 1 iulie a.c., ora 12.00, la Palatul Cotroceni, la o consultare cu toţi liderii partidelor parlamentare în care doresc să abordăm două subiecte majore pentru România:
1. Informare asupra concluziilor ultimului Consiliu European cu privire la creşterea preţurilor la alimente şi combustibili.
2. Exprimarea punctelor de vedere ale partidelor politice parlamentare cu privire la soluţiile care pot atenua impactul majorării preţurilor asupra categoriilor sociale defavorizate.
Vă aştept, Domnule Preşedinte, împreună cu doi colegi de partid.”
Data reuniunii – 1 iulie 2008 – n-a fost întâmplător aleasă.
Marţi, 1 iulie 2008, au avut loc scumpiri la energie electrică, gaze, alte utilităţi.
Deşi efectele unor astfel de măsuri se resimt mai târziu, peste o lună, poate, într-o asemenea zi atenţia opiniei publice e îndreptată spre scumpiri.
În ziua respectivă, dar şi în cele anterioare, fătucile de la televiziuni purced la dramatizarea excesivă a momentului, scoţând din fondul lor principal de cuvinte faimoasele clişee: catastrofal, groaznic, cumplit.
Adăugând acestui adevăr şi faptul că o consultare la Cotroceni nu poate reduce nici măcar cu un ban preţul la utilităţi, suntem şi noi de acord cu politicienii şi jurnaliştii care au fixat iniţiativa prezidenţială în hotarele figuraţiei electorale.
Numai că noi nu împărtăşim teza potrivit căreia ţinta vizată de Traian Băsescu o reprezintă câştigarea de capital electoral propriu.
Desigur, aşa cum am mai scris, Traian Băsescu acţionează în plan politic după principiul buretelui.
Tot ce poate fi supt în materie de capital electoral nu scapă acţiunii prezidenţiale.
Aşa se explică faptul că în cei patru ani de mandat Traian Băsescu nu ni ne se poate dezvălui un singur obiectiv major urmărit cu străduinţă. Preşedintele a fost când de Dreapta, când de Stânga, când european, când naţionalist, după cum a bătut vântul stării de spirit populare.
De data asta nu e vorba de o acţiune pentru zestrea sa electorală.
E vorba de o acţiune în favoarea partidului al cărui preşedinte de facto e: PDL. Momentul scumpirilor a dat lui Traian Băsescu posibilitatea de a crea un nou moment electoral în perspectiva scrutinului din toamnă.
Nu numai pentru că orice acţiunea de a sa e percepută ca fiind a şefului PDL, dar şi pentru că a creat cadrul de mediatizare a unor soluţii populiste avansate de PDL la problemele economice de azi.
Astfel că liderii de partide care nu s-au dus la Cotroceni au procedat corect.
N-avea nici un rost să fie acolo în ipostaza de chibiţi electorali ai PDL.
( 3 iul 2008, 13:34:36