Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 iun 2008 - Anul XIII, nr. 131 (3812)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cristian GHINEA

Cristian GHINEA


Semne proaste pentru Traian Băsescu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dacă se păstrează tendinţa ca rezultatele la locale să indice trendul pentru alegerile parlamentare (cum s-a întâmplat mereu din 1996 până acum), atunci Traian Băsescu are serioase motive de pesimism pentru alegerile din toamnă. Este drept, PD-L e pe primul loc, dar aşa cum s-a poziţionat Băsescu faţă de toate celelalte partide (adică împotriva lor), doar o majoritate parlamentară pro-prezidenţială îl poate scoate din izolare. Ca şi Franţa, republica noastră funcţionează ca una parlamentară atunci când preşedintele are o majoritate ostilă în legislativ şi ca una prezidenţială când şeful statului controlează politic majoritatea parlamentară (pentru a evita discuţiile habarniste despre formele de guvernare, precizez că folosesc tipologiile trasate de Arend Lijphart în cartea sa de referinţă - ”Modele ale democraţiei. Forme de guvernare în treizeci şi şase de ţări” - ajunsă deja la a doua ediţie în limba română. O carte a cărei lectură ne-ar ajuta să vorbim măcar despre aceleaşi lucruri în dezbaterile publice). Deci, miza alegerilor parlamentare pentru Traian Băsescu este nu doar un scor bun al PD-L, ci obţinerea unei majorităţi. Votul la Consiliile Judeţene arată astfel: PD-L - 28%, PSD – 28%, PNL – 18%. Cum PSD şi PNL par a exclude orice fel de colaborare cu Băsescu (iar UDMR e şi ea reticentă), atunci trendul dat de aceste cifre este insuficient pentru o majoritate prezidenţială. Bazându-ne pe aceste rezultate şi pe preferinţele exprimate de partide, atunci cea mai probabilă viitoare majoritate va fi o coaliţie anti-Băsescu PSD–PNL–UDMR. E drept că Preşedintele controlează încă puternica prerogativă a desemnării primului-ministru. Nimic nu îl poate obliga să numească un premier de la coaliţia PSD – PNL (deşi prevăd o bătălie la Curtea Constituţională şi asupra acestui subiect). Astfel încât, Băsescu ar fi obligat să trimită un guvern minoritar în Parlament, de unde ar rezulta o nouă criză politică prelungită. O altă variantă ar fi să atragă unul dintre partidele mai sus amintite de partea sa. Lideri ai PNL declară în aceste zile că ”să îl sprijinim pe Vasile Blaga ar însemna să ajutăm duşmanul”, deci cam aceasta e atmosfera la liberali. PSD nu pare încă acceptabil pentru Băsescu şi oricum e incapabil intern să ia decizii majore, deci pare că mai degrabă nu se va schimba nimic în poziţiile partidelor până la toamnă.

Semne proaste pentru Traian Băsescu. Rămâne doar întrebarea de bază: arată localele şi de această dată trendul corect pentru parlamentare? Câteva dileme ar fi. Dacă prezenţa la vot în urban va fi mai mare, PDL se va descurca mai bine. Apoi, va rămâne PNL cu aproximativ 18%? Bogdan Olteanu spunea că e cel mai bun scor electoral din istoria PNL. Dar dacă ne gândim că în 2003 PNL pleca de pe poziţia de lider al opoziţiei şi că acum PNL guvernează aproape singur, atunci auto-satisfacţia lui Olteanu este amăgire de perdant. Adevărat, ei ar putea decide majoritatea, dar tot partid de liga secundă se cheamă. Mă aştept la un scor mai prost pentru PNL la parlamentare şi din alt motiv: liberalii controlează acum guvernul, deci distribuirea fondurilor pentru judeţe şi primării. E de presupus că au avut un avantaj în a menţine şi atrage primari şi şefi de Consilii Judeţene. Nu e limpede dacă maşinăria va mai funcţiona la parlamentare, unde oameni ăştia se vor aştepta la un viitor guvern controlat fie de democraţi, fie de pesedişti. În fine, rămâne de văzut dacă bizara formulă de vot majoritar într-un tur pentru şefia Consiliilor Judeţene a afectat serios distribuţia preferinţelor politice. Să nu uităm că la parlamentare se votează în primul rând politic, deci va fi vot anti sau contra-Băsescu (principalul clivaj politic actual), pe cînd acum au funcţionat şi alte criterii. Acestea ar fi câteva posibile motive de speranţă pentru Traian Băsescu, dar deocamdată votul la locale nu arată nimic bun pentru el.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Semne proaste pentru Traian Băsescu.
 Vizualizări articol: 2519 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Semne proaste pentru Traian Băsescu5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Votul la Basescu trimis de
( 6 iun 2008, 16:41:00
Din articol reiese ca la parlamentare o parte din alegatori vor vota anti Basescu,iar cealalta parte contra Basescu,Evidenta greseala de exprimare,dar s-ar putea sa nu fie prea departe de adevar(ce facem insa cu cei care se vor abtine ?).Gura pacatosului ...trebuie sa mananca si ea ceva....
2.   Adevarul! trimis de
( 7 iun 2008, 05:55:43
Cand vine vb-a de alegeri presidentziale ,romani se aduna din muntzi shi din campii cu sutele de mii shi o sa vezi tu atunci 85% pentru Basescu!
3.   SEMNE PROASTE... trimis de
( 7 iun 2008, 11:05:47
Sunt intrutotul de acord cu domnul Ghinea, vom trai si vom vedea.Raul pe care l-a facut domnul Basescu ani la rand nu numai PNLului ci intregii tari nu poate merge la infinit, lumea se mai informeaza si odata, chiar daca e cam tarziu, e bine.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei