Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 5 mai 2008 - Anul XIII, nr. 103 (3784)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Alina MUNGIU-PIPPIDI

Alina MUNGIU-PIPPIDI


De ce să mergem la alegerile locale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Partidele din România par mai preocupate ca niciodată în acest an de alegerile locale. Întotdeauna acestea au deschis drumul spre arvunirea unor zone care au fost apoi cruciale pentru alegerile legislative, mai ales prin mulgerea resurselor administrative în folosul unui partid, sport naţional practicat cu talent de mai toţi aleşii noştri. Dar în acest an importanţa lor este probabil cea mai mare. Datorită intrării de fonduri europene în cantitate mare, începând cu acest an, aleşii chiar vor fi în situaţia de a face ceva pentru votanţi, netezind astfel drumul pentru alegerile legislative. Acestea vor fi eliberate de influenţa prezidenţialelor, care nu se mai ţin în acelaşi timp, deci cresc şansele ca oamenii să se orienteze după preşedintele Consiliului Judeţean sau primar atunci când votează un partid, şi nu după candidatul la preşedinţia ţării, ca până acum. În plus, pentru prima dată aceşti preşedinţi de consilii judeţene sunt aleşi direct, ca primarii, deşi dintr-un singur tur. Toate acestea cresc miza alegerilor locale. Şi e firesc să fie aşa. Într-o ţară europeană, pentru votanţi ar trebui să conteze mult mai mult cine e primar sau preşedinte de CJ decât cine e parlamentar. E greşit să credem că parlamentarul poate rezolva probleme locale. Atunci când încearcă, e cel mai probabil presat de clienţi politici şi intervenţia are şanse să fie coruptă: se trec legi de scutiri de taxe sau datorii de exemplu, cum nu vrem să mai vedem. Ca primarul sau preşedintele de Consiliu Judeţean să conteze însă, ei trebuie să fie împuterniciţi total, adică să se bucure în sfârşit de autonomie financiară, cum rareori s-a întâmplat la noi. Tot Parlamentul acesta a promulgat anul trecut derogări de la legea finanţelor locale, împărţind discreţionar chiar fonduri unde legea spune clar cine trebuie să ia şi cât.

Dar am intrat în Uniunea Europeană, şi oricât de corupte ar rămâne partidele, e limpede că forţa liderilor locali va creşte faţă de cea a liderilor naţionali. Unii se tem că asta va face şi mai puternici pe baronii locali. E adevărat că bugetul PSD, în valoare de 9.563.921 lei (2.660.000 de euro), a fost susţinut anul trecut în special de baronii locali. Dar eu cred că e un lucru bun, dacă votanţii ţin ochii deschişi, au un comportament avizat şi critic, şi fac singuri ceea ce aşteaptă de la presă sau societatea civilă, adică să trieze pe candidaţi în funcţie de ceea ce ştiu despre ei, de ceea ce i-au văzut făcând pe plan local atunci când au avut vreo poziţie oarecare, nu trebuie să ne temem de alegerea locală directă. Dacă votanţilor însă nu le pasă, dacă ei cred că e OK ca primarul Radu Mazăre al Constanţei să pună japca pe terenuri de pe malul lacului, să pună bariere pe unde are el chef ca să perceapă impozite pe la trecători, să folosească banii publici ca să plătească firme de avocatură să îl apere de DNA, sau dacă locuitorii din Gorj chiar vor să pună pe dl Morega, care să strângă cotizaţii de la agenţiile de stat pentru buzunarul de partid, judeţele vor rămâne nişte oiţe de muls şi atât. Să fie clar că Dumnezeu din ceruri nu o să se pogoare asupra Constanţei sau Jiului să facă ordine acolo unde votanţii au toată puterea, dar nu o folosesc.

Partidele contribuie şi ele, negativ, desigur, la transformarea dreptului de a alege într-o frustrare a votanţilor că nu au de ales. Dl Bogdan Olteanu, care din speranţa PNL a ajuns purtătorul cuvintelor care nu ar trebui niciodată spuse, a declarat la BBC că dacă altor partide nu le crapă obrazul de ruşine cu candidaţi penali, de ce să le crape liberalilor. Cu această frumoasă filosofie, nu ne mai rămâne, dacă avem vecini care golesc oliţa de pe balcon, să facem toţi la fel. Iaca aşa vom face din Europa un morman de gunoi, în loc să facă ea din noi un loc mai acceptabil şi mai curat. Să fie posibil ca votanţii să aibă în faţă într-un judeţ numai candidaţi corupţi, numai candidaţi penali? Eu nu cred. Justiţia la noi se mişcă aşa de greu, că nu sînt mulţi trimişi în judecată. Aceia care sunt, nu îi votaţi! Ca un procuror să urnească la noi o anchetă trebuie ca să existe dovezi serioase. Ce va ieşi din proces, unde e loc de multe intervenţii, nu mai contează, dar nu votaţi oameni despre care ştiţi că sunt urmăriţi penal, decât dacă chiar vă place să fiţi conduşi de infractori. Nu se poate să nu fie candidaţi mai curaţi. Votaţi-i indiferent de la ce partid sunt.

Coaliţia pentru o Guvernare Curată, formată din mai multe organizaţii neguvernamentale şi sindicate va pregăti o informare despre candidaţii la fotoliul de preşedinte de consiliu. Urmăriţi pe www romaniacurata.ro şi veţi şti cine sunt candidaţii dvs. Citiţi presa locală şi naţională şi veţi afla şi cine sunt candidaţii la primărie. Fiţi pe fază la alegerile astea locale, sau banii mai mulţi care vor intra în judeţe odată cu integrarea europeană riscă, în loc să meargă în drumuri sau şcoli, să ajungă iarăşi în buzunarele aceloraşi şmecheri eterni. Nu v-o faceţi cu mâna dvs.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De ce să mergem la alegerile locale.
 Vizualizări articol: 2611 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
De ce să mergem la alegerile locale5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Lehamitea trimis de
( 5 mai 2008, 14:36:22
Saturatia minciunii repetate, ineficienta sistemului corupt, starea economica precara, dorul de fratii plecati sa-si rupa oasele la munca in afara, disconfortul civic etc. au creat lehamitea...refuzul de a merge la vot, poate si starea de revolta individuala - eu merg la vot, trebuie sa echilibram multe carente ale societatii; dreptul la vot este garantia libertatii noastre.
2.   Vot trimis de
( 5 mai 2008, 15:29:45
DACA NU VOM MERGE LA VOT CU TOTII CA SA NE IMPUNEM PUNCTUL DE VEDERE ,NE VOR CONDUCE IN CONTINUARE ACEIASI HOTI , ACEIASI NEISPRAVITI. A NU TE PREZENTA LA VOT INSEAMNA FUGA DE RASPUNDERE ,INSEAMNA POLITICA STRUTULUI, INSEAMNA AI LASA PE ALTII SA HOTARASCA IN LOCUL TAU. DECI PENTRU A PUTEA SCHIMBA CEVA IN TARA ASTA TREBUIE SA VOTAM CU TOTI , SA NE SPUNEM CUVANTUL,IAR DUPA ACEIA SA-I TRAGEM LA RASPUNDERE PE CEI PE CARE I-AM VOTAT. ALTFEL VOR HOTARA ALTII PTR. NOI TOTI. CINE NU VOTEAZA NU ARE DREPTUL SA-I CRITICE PE CEI CARE AU AVUT CURAJUL SI SI-AU SPUS CUVANTUL.
2.1  RE: Vot trimis de
( 6 mai 2008, 08:57:57
chestia este ca domnii candidati la aceste fotolii SUNT aceiasi hoti!!! Atunci alege ceva bun din putregai! Cand vor fi candidati independenti, fara doctrine de partid si culori,stegulete s.a. "curati" moral atunci merita investita increderea!!!Asa nu facem decat sa impingem in fata alte buzunare noi de umplut, sau vechi dar cu captuseala schimbata! Succes la alegeri si vedem intr-un an comentarii legate de noii presedinti de consiliu sau primari. Oricum tot timpul vor fi nemultumiti care nu au ajuns la os! Asta e de fapt politica romaneasca:promitem la fraieri, ei ne voteaza...ca fraierii apoi urmeaza 4 ani de bunastare si crestere exponentiala a conturilor personale sau ale "matusii Tamara"!
3.   Dar... trimis de
( 5 mai 2008, 17:24:06
Cu cine sa votezi?Mi-e lehamite..
4.   Sfinta naivitate trimis de
( 5 mai 2008, 19:49:45
Cu multi ani in urma,I.V.Stalin spunea:Nu are importanta cine si cum voteaza,important este cine numara voturile.Iar cu modul electronic de contabilizare si cu justitia actuala....judecati si singuri ! Asi opta pentru neprezentarea la vot.In opinia mea ar fi ca o greva de avertisment pentru clasa politica.(Apropo,mai tineti minte poezia lui Sorescu,Trebuiau....?Parafrazi pentru ca sindicatul infractorilor trebuia sa poarte un nume,i s-a spus clasa politica).Cel putin asa nu vor mai avea nici un fel de legitimitate.Numai naivii(nu am gasit alt cuvint mai blind) mai pot crede ca imbogatitii post livolutie se bat in alegeri pentru ca noua sa ne fie bine.Si daca unii ne cumpara voturile cu doi mici si o bere,cu atit mai bine.Atit este nivelul constiintei noastre civice si cam tot atit dau ei si pe judecata noastra,identica cu valoarea lor.A bon entendeur,salut.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei